Készülnek a tavaszra a motoros mentők
2015. március 6. 10:21

Idén is várja az egyszázalékos adófelajánlásokat a Magyar Mentőmotor Alapítvány, amely tavaly egy új járművet tudott vásárolni ebből a forrásból – mondta el az M1 Ma reggel című műsorában Varsányi Zoltán vezető mentőtiszt.

A motoros mentők már készülnek a tavaszi szezonra, a tervek szerint április elsejével állnak szolgálatba, a közép-magyarországi régióban két-két mentőmotorral, illetve mentőrobogóval.

A mentőmotor nagy előnye, hogy a nehezen megközelíthető helyszínekre gyorsabban odaér, mint a mentőautó – mondta adásunkban Varsányi Zoltán, példaként említve egyik saját esetét, amikor az M5-ös autópályán történt baleset kilenc súlyos sérültjéhez a motorjával 6 perc alatt ért ki, a következő mentőegység azonban csak 20 perccel később. Hozzátette: a nyugat-európai minták alapján minden nagyvárosban, illetve az autópályák mentén „szakmailag korrekt lenne” egy-egy mentőmotor üzembe állítása, ez országos szinten 20-25 járművet jelenthetne.

Egy-egy mentőmotor a speciális felszerelésekkel, EKG-val, defibrillátorral, infúzióval és egyéb speciális eszközökkel együtt 12 millió forintba kerül – hangzott el a műsorban. Kovács Tibor motoros mentőtiszt elmondta: járműveiket rohamkocsi szintű felszereléssel látták el, minden olyan eszközzel, ami egy beteg magas szintű ellátásához szükséges.

A Magyar Mentőmotor Alapítvány számlaszáma ezen a honlapon található.

hirado.hu - M1 Ma reggel
Címkék:
  • Tusványos örvényei
    Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
  • A szerencsétlen lord major
    A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
MTI Hírfelhasználó