Medvékre figyelmeztetnek a Bükkben
2015. március 18. 23:27

Két barnamedve kódorog az utóbbi időkben az észak-magyarországi erdőkben.

A szakemberek plakátokon figyelmeztetik a környéken lakókat a veszélyre.

Sulyok József, a Bükki Nemzeti Park munkatársa az M1-en elmondta: attól még nem kell tartani, hogy lakott területre merészkedne a két állat, hiszen van bőven élelem a területen.

Ugyyanakkor azt sem tudják biztosan, hogy a Bükkben vannak-e még a tavaly észlelt medvék, hiszen lehet, hogy visszatértek Szlovákiába vagy tovább mentek például a Mátrába.

Egyes hírek szerint a medve-veszély miatt a falopás is kevesebb a térségben, ezt azonban a nemzeti park munkatársa nem tudta megerősíteni, mondván: erről a rendőrség tud nyilatkozni.

Miroslav Saniga, a Szlovák Tudományos Akadémia erdészeti intézetének munkatársa korábban elmondta: tanácsos elővigyázatosnak lenniük a szlovákiai hegyekben a túrázóknak és a kirándulóknak, mert az igazi tél hiánya miatt a barnamedvék egyharmada nem alszik téli álmot.

Az utóbbi hetek szokatlanul enyhe időjárása megfosztott sok barnamedvét téli álmától, a medvék egyharmada egyáltalán nem alszik - közölte.

Az enyhe idő egyebek közt oly módon zavarja a medvéket téli álmukban, hogy esővíz folyik be a medvebarlangokba. Az állatszakértő óvatosságra intette a túrázókat, mert - mint mondta - a barnamedvék idegesek és agresszívek lehetnek. Szlovákiában becslések szerint 600 barnamedve él.

hirado.hu - M1
Címkék:
  • A baloldal kamuügyet kiáltott, a Fidesz bízik a nyomozóhatóságokban
    Méltóságot is sértő vitában a Fővárosi Közgyűlés baloldali többsége tudomásul vette a Városháza eladásának ügyét vizsgáló bizottság jelentését a szerdai ülésen. A baloldal ugyanazt hangoztatta, amit a vizsgálóbizottság felállításától kezdve mondott: fake news, kamuügy, nincs bizonyíték, a Fidesz és a titkosszolgálatok találták ki az ügyet. A Fidesz–KDNP frakció visszautasította a vádakat, és leszögezte: a bizottság nem nyomozóhatóság, ráadásul a mozgásukat erősen korlátozta a baloldal.
  • Soros egyik blogján magasztalták az egekig Márki-Zayt
    Az Open Democracy nevű blogon egy vágyvezérelt és a valósággal köszönő viszonyban sem lévő írás jelent meg.
  • Őszinte ítélet az SZFE korábbi színvonaláról: „Döbbenetesen vékony”
    Gulyás Márton, a Partizán műsorvezetője „döbbentesen vékonynak” nevezte azt a tudást, amit meg lehetett szerezni a Színház- és Filmművészeti Egyetemen (SZFE), Szirmai Gergely influenszer a Partizánban pedig arról beszélt, hogy az egyetemen egyáltalán nem értettek az internetes műsorkészítéshez, a diákok pedig nem kaptak visszajelzést az önálló alkotótevékenységükkel kapcsolatban.
MTI Hírfelhasználó