USA: a Déli korridor gázvezeték kiemelt projekt
2015. március 19. 13:15

Egy óriásberuházás helyett több kisebb projektet kell megvalósítani ahhoz, hogy diverzifikáljuk a délkelet-európai térség gázellátását – jelentette ki az amerikai külügyminisztérium energiaügyi különmegbízottja csütörtökön Budapesten.

Amos Hochstein a Külgazdasági és Külügyminisztérium által szervezett Közép- és Délkelet-Európa energiabiztonságáról szóló tanácskozáson elmondta: ilyen projekt a Déli korridor gázvezeték megépítése – amely az azerbajdzsáni Sah Deniz mezőn kitermelt gázt juttatná el Törökországon és Görögországon át Olaszországba -, továbbá a gázszállítási összeköttetés megteremtése Görögország és Bulgária között, valamint a cseppfolyósgáz-terminál megépítése a horvátországi Krk-szigeten.

Az amerikai diplomata megjegyezte: Közép- és Délkelet-Európa óriási mértékben függ az orosz gázellátástól, ezért Oroszországot nem is lehet helyettesíteni ezen a téren, ugyanakkor Oroszországnak be kell tartania a játékszabályokat. Hozzátette, nincs abban semmi politika, egyszerű gazdasági racionalitás a térség országai részéről, hogy legyenek egymással versengő szállítóik.

mti
Címkék:
  • Jog-ÁVH
    Amíg ugyanis akad bárki, akinek van saját identitása, s azt bátran vállalja is, akkor a valósággyártó művek nagy bajba kerülnek.
  • Átadták a Szent Margit Gimnázium tornacsarnokát
    A Szent Margi Gimnázium új tornacsarnokának átadásakor Simicskó István, a KDNP frakcióvezetője, Újbuda országgyűlési képviselője elmondta: a sportolási lehetőségeket biztosító épületek, így a gimnázium új tornacsarnokának megépítése arról szól, hogy a gyermekek kulturált körülmények között felkészüljenek az életre.
  • Háború az új nemzedékért
    Free-SZFE sztory... - Első rész
MTI Hírfelhasználó