Rendkívüli év Ferenc pápa mögött
2015. december 24. 07:35

A katolikus egyházfő Kubába és az Egyesült Államokba is ellátogatott az idei esztendőben, amelynek jelentős eseménye volt a családnak szentelt püspöki szinódus, a teremtett világ védelmében írt enciklika és az év végén útjára indított rendkívüli szentév is, amelyet a pápa az irgalmasságnak szentelt.

Történelminek számított az argentin pápának Kuba szigetén és az Egyesült Államokban szeptemberben tett egymást követő látogatása. Különös tekintettel arra, hogy kiderült: a két ország közötti diplomáciai kapcsolatok helyreállításában a vatikáni diplomácia közvetített.

Az egyházfő Havannában, ahol Fidel Castróval is találkozott, az ideológiák helyett az emberi kapcsolatok jelentőségét hangsúlyozta. Ferenc pápa volt az első egyházfő, aki felszólalt az amerikai kongresszus két háza közös ülésén, ahol a halálbüntetés eltörlését szorgalmazta.

A New York-i ENSZ-székházban spanyolul tartott beszédében otthont, munkát, földet és békét szorgalmazott a világ összes népének. A Fehér Házban az amerikai elnökkel találkozva Ferenc pápa úgy fogalmazott: migránsként érkezett. Az amerikai elnök a "remény emberének" nevezte az egyházfőt. A családok Philadelphiában rendezett világtalálkozóján a pápa a család alapvető társadalmi szerepének védelmét szorgalmazta.

Kevesebb médiafigyelemben részesült, de nem volt kevésbé jelentős Ferenc pápa júliusi dél-amerikai körútja Ecuadorban, Bolíviában és Paraguayban, ahol az egyházfő globális politikai-gazdasági fordulatot sürgetett egy igazságosabb világért.

A világ peremét kereste fel novemberben az afrikai Kenyát,Ugandát és a Közép-afrikai Köztársaságot érintő apostoli látogatásán is, amelyet a párizsi terrortámadások után rendkívüli biztonsági készültség kísért. A hívők növekvő száma miatt a katolicizmus jövőbeli kontinensének tartott Afrikában Ferenc pápa megnyitotta az általa meghirdetett rendkívüli szentév első szent kapuját, amelyet Banguiban, a világ legszegényebb államaként ismert Közép-afrikai Köztársaság fővárosában tárt ki.

A nemzetközi közösségnek szólt a májusban írt Áldott légy! (Laudato si') enciklika is a teremtett világ védelméről, amely a párizsi klímacsúcs számára megfogalmazott üzenet volt. A címében Szent Ferenc himnuszát idéző pápai dokumentum az éghajlatváltozás okait és következményeit szoros kapcsolatba állította a világ sorsát befolyásoló politikai és gazdasági döntésekkel. A "zöld enciklika" szociális felhívásként szólt a társadalmi és államok közötti egyenlőtlenségekkel és az elszegényedéssel szemben.

A klímaváltozás, a szegénység, éppúgy mint a migráció témái voltak a család hivatásáról és missziójáról októberben zajlott rendes püspöki szinódusnak is. A tanácskozás a 2014-es rendkívüli szinódus munkáját folytatva több mint harminc oldalas záródokumentummal ért véget, bár elemzők szerint a szinódus újdonságát maga a heteken át a családról és a kortárs társadalomról tanácskozó és ezekre nyitó egyház képviselte.

Az egyház tanításaiban fordulat nem született: az egyházi esküvőt követően elvált, majd polgárilag újraházasodott hívők áldozását tekintve sem, de a "végső szó" Ferenc pápáé, akitől a püspökök 2016-ban várnak apostoli választ a szinóduson felmerült problematikus kérdésekre. Az egyházfő decembertől máris egyszerűsítette az egyházi házasságok semmisségi eljárását, ami a hívők újraházasodását segíti.

Ferenc pápa 2015-ben sem feledkezett meg a szegények tényleges megsegítéséről: februárban zuhanyzókat nyitottak a Szent Péter tér szomszédságában, ahol ingyenes borbélyszolgáltatásban is részesülnek. Százötven hajléktalan látogathatta meg a Vatikáni Múzeumot, hajléktalanoknak tartottak koncertet és filmvetítést a pápával a Vatikánban. Októberben vatikáni éjszakai hajléktalanszállás nyílt a Szent Péter tér közeli utcákban.

Az Európát elözönlő migráció kapcsán Ferenc pápa szeptemberben arra szólította fel egyházát: templomok, egyházi intézmények, hívők közösségei, családok fogadjanak be legalább egy menekültcsaládot. A Vatikánba két szíriai menekültcsalád érkezett.

2015-ben kirobbant egy újabb Vatileaks-botrány. November elsején a vatikáni csendőrség őrizetbe vette Lucio Ángel Vallejo Balda spanyol prelátust bizalmas vatikáni dokumentumok ellopása és közlése miatt. További négy személy ellen emeltek vádat közöttük a dokumentumokat nyilvánosságra hozó két olasz újságíróval szemben. A vatikáni bíróságon november 24-én kezdődött pert két ülés után elnapolták, a folytatás az új évben várható.

Ferenc pápa márciusban jelentette be, hogy rendkívüli szentévet hirdet meg és az irgalmasságnak szenteli. A Szent Péter-bazilika szent kapuját decemberber 8-án tárta ki, december 18-án pedig a legnagyobb római menhelyen nyitott jelképes szent kaput. A Vatikán bejelentése szerint Ferenc pápa a november 20-ig tartó szent év minden péntekén "gesztust" tesz a szegények megsegítésére.

mti
Címkék:
megmondó
Mindig is utáltam, mit utáltam, rühelltem Őszöd bulvárízű interpretálását, majd mély szakmai politológusi magyarázatait.
hírfolyam
 • Hírstart
 • Hírkereső
 • Hírlista
 • News Agent
 • Alternatív Hírportál
 • Startlap
 • A hírek
 • Hírfal
 • Hírmutató
 • Polgári Szemle
 • Időjárás
 • Bálványosimádó
 • MTI