Köln: Három gyanúsítottat azonosítottak
2016. január 6. 17:40

A Kölnben újévre virradó éjjel elkövetett tömeges molesztálásokkal összefüggésben azonosítottak három gyanúsítottat. A német nő- és ifjúságügyi miniszter pedig a nők védelmére szólította fel a rendőrséget.

A rendőrségnek meg kell védenie a nőket

A nők következetes védelmére szólította fel a rendőrséget szerdán Németország nő- és ifjúságügyi minisztere, a kölni szilveszteri tömeges molesztálásokra válaszul.

Manuela Schwesig (SPD) szerint most nem szabad arról vitát nyitni, hogy a nőknek meg kell-e változtatniuk a viselkedésüket. „Azoknak a férfiaknak kell megváltoztatni a viselkedésüket, akik ilyet művelnek, és mindenekelőtt felelősségre kell vonni őket” – szögezte le a tárcavezető.

Mint hangsúlyozta, Németország értékeihez hozzátartozik a nők tisztelete. „Azok az idők már elmúltak, amikor mi, nők nem mozoghattunk szabadon, és nem hordhattunk miniszoknyát” – tette hozzá.

Schwesig szerint a menekülteket a kölnihez hasonló bűncselekményekkel összefüggésben nem szabad általánosságban gyanúsítani, nekik viszontt artaniuk kell magukat az érvényes értékekhez. „Aki nem tartja magát ezekhez az értékekhez, aki bűncselekményeket követ el még nők ellen is, az eljátssza a vendégjogát” – mondta.

A miniszter asszony hangsúlyozta, hogy nyíltan kell beszélni arról, ha más országokból érkező férfiak nem tisztelik a nőket. „Ha nem nevezzük meg nyíltan ezeket a problémákat, akkor a szélsőjobboldal malmára hajtjuk a vizet” – figyelmeztetett.

Látókörben a szervezett bűnözés

A politikus az eljárás érdekeire hivatkozva nem mondott többet a gyanúsítottakról.
Közben a düsseldorfi rendőrség tudatta: vizsgálják, hogy a szilveszter éjjel elkövetett tömeges szexuális zaklatás és rablás összefüggésbe hozható-e egy ismert bűnözői hálózattal. A hatóság elmondta, hogy 2014 eleje óta mintegy kétezer arab vagy észak-afrikai származású gyanúsított került a látóterükbe, akik egy szervezett rablásokat, lopásokat végrehajtó hálózathoz tartoznak. Előfordult, hogy szexuálisan zaklatták áldozataikat. Több mint száz áldozat jelentkezett a rendőrségen. Mintegy háromnegyedük számolt be szexuális bűncselekményről, arról, hogy a támadók megfogdosták. Az áldozatok vallomásai alapján bántalmazóik többsége arab vagy észak-afrikai származású lehet.

Markus Niesczeri, a düsseldorfi rendőrök szóvivője tudatta: szorosan együttműködnek kölni kollégáikkal, hogy kiderítsék, lehet-e kapcsolat a két ügy között.

Karnyújtásnyi hülyeség

„Az egész (előre) megbeszélt dolognak tűnik” – mondta Heiko Maas szerdán a ZDF német közszolgálati adó reggeli műsorában. „Szép lenne, ha nem szervezett bűnözésről lenne szó, de inkább szeretném megvizsgálni, vannak-e a háttérben olyan emberek, akik ilyeneket szerveznek” – hangsúlyozta. Mint a tárcavezető elmondta, az ilyesmi nem a semmiből történik, valakinek kell lennie mögötte.

Maas egyúttal bírálta a nőknek adott viselkedési tippeket. „Ezeket semmire nem tartom. Egy ilyen dolog nem vezethet ahhoz, hogy a nőknek másképp kelljen viselkedniük” – szögezte le. A tárcavezető Twitter-üzenetében leszögezte, hogy „nem a nőkre hárul a felelősség, hanem a tettesekre”.
Maas ezzel a bejegyzésével Henriette Reker független kölni főpolgármesternek arra a nyilatkozatára reagált, amelyet a nők viselkedésével kapcsolatban mondott. „Mindig van lehetőség arra, hogy az ember bizonyos távolságot tartson, amely egy karhossznál legyen nagyobb” – mondta Reker egy sajtókonferencián a nők védelmének módjait firtató újságírói kérdésre válaszul. Szavai gúny és éles bírálatok tárgyává váltak az interneten.
Kölnben kedd este 250-300 ember tüntetett a nőket ért támadások miatt.

Kölni erőszak

Szilveszter éjszaka Köln belvárosában felvadult migránstömeg támadt az ünneplőkre. A rendőrökhöz 60 bejelentés érkezett, melynek harmada szexuális jellegű zaklatásról szólt, egy esetben nemi erőszak is történt. A szemtanúk és a rendőrök szerint a tomboló tömeg tagjai észak-afrikai és arab származásúak voltak.
A támadók hajuknál fogva rángatták a nőket, volt, akinek minden testnyílását tapogatták, és közben kirabolták. Egy nőről a bugyit is lerángatták.

A rendőrök egy darabig csak néztek

És, ami szép az egészben, hogy a rendőrség szerint minden rendelkezésre álló egység a helyszínen tartózkodott a szilveszteri bűncselekmények idején, ám csak azután értesültek a tömeges támadásokról, hogy január 1-jén hajnali 1 és fél 2 között befutottak hozzájuk az első feljelentések. A német belügyminiszter ezzel kapcsolatban azt nyilatkozta, hogy a rendőrség nem működhet így, hogy addig csak nézik az eseményeket, míg nem kapnak telefonos értesítést.

Ám ezzel még nem volt vége a szexuális indíttatású támadásoknak, hiszen vasárnap Kölnben letartóztattak öt migránst a központi pályaudvarnál, akik nőket inzultáltak és raboltak ki. Őket később elengedték.

Hamburgban és Stuttgartban szintén nőket inzultáltak

A Bild beszámolója szerint Hamburgban szintén hasonló események zajlottak újévre virradó éjjel, amikor szintén, feltehetőleg észak-afrikai háttérrel rendelkező férfihordák inzultáltak nőket a Reeperbahn környékén. Körbeállták és szidalmazták, fogdosták a mellüket, a szoknyájuk alá nyúlkáltak és meglopták őket. A lap információi szerint egy szex-mobnak hirdetett esemény fajult el végül. A baden-württembergi rendőrszakszervezet szerint Stuttgartban is előfordult néhány hasonló incidens.

A német belügyminiszter elítélte a nők elleni kölni támadásokat

Thomas de Maiziere riasztónak nevezte a történteket, és kijelentette, hogy azokat nem lehet eltűrni. Mint mondta, a nők elleni szexuális támadások aljas cselekedetek és nem elfogadhatóak, az elkövetőket pedig fel kell kutatni. Mint mondta, új dimenziót jelent, hogy ilyen nagy számú, nyilvánvalóan migrációs háttérrel rendelkező személy követte el ezeket a visszaéléseket.

Időközben egyre több német politikus szólalt fel, követelve a tettesek megbüntetését. „Ezeket a gyáva és megvetendő támadásokat nem fogjuk eltűrni. A tetteseket meg kell büntetni” – mondta Heiko Maas német igazságügyi miniszter.

Merkel: A jogállamnak kemény választ kell adnia a nők ellen elkövetett kölni támadásokra

A jogállamnak kemény választ kell adnia a nők ellen elkövetett kölni támadásokra – hangsúlyozta Angela Merkel német kancellár kedden. Steffen Seibert kormányszóvivő szerint a kancellár telefonon beszélt Henriette Rekerrel, Köln főpolgármesterével. A beszélgetés során Merkel felháborodásának adott hangot a visszataszító szexuális támadások miatt, amelyek – mint fogalmazott – a jogállam kemény válaszát követelik.

A kancellár szerint mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy a bűnösök kilétét a lehető leggyorsabban és a lehető legteljesebben feltárják, illetve tekintet nélkül származásukra vagy egyéb hátterükre megbüntessék őket.

A német köztévé is elhallgatta a hírt, azóta bocsánatot kértek

Kimaradt a ZDF hétfő esti híradójából a szilveszteri incidensről szóló beszámoló. A csatorna elnézést kért ugyan, de most megvetés tárgyává vált a Facebookon és a Twitteren – számolt be a Die Welt.

magyaridok.hu
Címkék:
megmondó
Világossá vált, hogy a rasszizmus ellen oly bőszen hisztériázó uniós vezéralakok egy bizonyos rasszizmus fölött szemet hunynak.
 • A demokrácia torzszülöttje
  Maga Medgyessy nevezte puccsistáknak megbuktatóit szinte percekkel leváltása előtt egyes tévéadásban. Ezt még el tudta érni miniszterelnökként.
 • Európa elesett, reconquista harc következik
  Ha valaki nagy nyilvánosság előtt közzéteszi másságát, például azt, hogy ő se nem férfi, se nem nő, azt valóságos hősként ünneplik.
 • Jézus célkeresztben
  Jézus ellen ugyanolyan gyűlölködés folyik, mint két évezrede, amikor Pilátust belerántották a bűnbe a római gyarmat helyi lakosai.
 • Kétfrontos harc Európa megvédéséért
  Egy amerikai tőzsdespekuláns széles, több kontinenst lefedő hálózatot szőtt az utóbbi negyven évben.
hírfolyam
 • Hírstart
 • Hírkereső
 • Hírlista
 • News Agent
 • Alternatív Hírportál
 • Startlap
 • A hírek
 • Hírfal
 • Hírmutató
 • Polgári Szemle
 • Időjárás
 • Bálványosimádó
 • MTI