Tiltakozásból menekülteket szállít a berlini kancellária elé
2016. január 14. 21:49

A szövetségi kormány menekültpolitikája elleni tiltakozás jeleként menekülteket szállított csütörtökön a berlini kancellári hivatal elé egy bajor önkormányzati vezető.

A szír menekülteket a landshuti járás elöljárója, Peter Dreier szervezésében szállító buszt a menekültügyért felelős berlini tartományi hivatal (Lageso) egy képviselője fogadta. A menekülteket át akarták szállítani egy másik buszra, hogy berlini befogadóállomásokra vigyék őket. Helyszíni jelentések szerint azonban egyelőre nem hajlandóak átszállni, így mindkét busz a kancellária előtt vesztegel.

A ZDF országos közszolgálati televízió és az n-tv hírtelevízió egyaránt arról számolt be, hogy a menekülteket nem tájékoztatták előre pontosan arról, hogy mi vár rájuk a fővárosban. Az n-tv szerint egyeseket azzal az ígérettel vettek rá az utazásra, hogy Berlinben majd lakást kapnak.

Steffen Seibert kormányszóvivő közleményben reagált az akcióra, rámutatva, hogy a menekültek elhelyezése a tartományok és az önkormányzatok feladata. Hozzátette, hogy a tartományi rangú Berlin vezetése "köszönetet érdemlő módon" vállalta, hogy csütörtök éjszakára gondoskodik a kancellári hivatal elé vitt menekültek elszállásolásáról.

A szövetségi kormány tudja, hogy a menekültválság rendkívüli teher a tartományoknak és önkormányzatoknak, ezért vezette be az új finanszírozási rendszert, amelyben a szövetségi kormány havonta fejenként 670 euróval járul hozzá a menedékkérők ellátásához a regisztrációtól a kérelem elbírálásáig. A szövetségi kormány egyebek között azzal is támogatja a tartományokat és önkormányzatokat, hogy szövetségi tulajdonú ingatlanokban 140 ezer férőhelyet alakított ki menedékkérők elhelyezésére - áll a kormányszóvivő közleményében.

Steffen Seibert kiemelte, hogy a szövetségi kormány egy sor intézkedést kezdeményezett európai és nemzetközi szinten a Németországba érkező menedékkérők számának csökkentése céljából, és ez a szám tavaly október óta jelentősen csökkent is.

Peter Dreier már tavaly októberben megírta Angela Merkel kancellárnak, hogy amennyiben Németország egymillió menekültet fogad be, akkor a járásban 1800 embert kell elhelyezni, és erről gondoskodnak is majd, de az összes "létszámon felüli" menekültet a kancellári hivatal elé küldik.

A Die Welt című lap szerint a kancellár olvasta a Szabad Választók (Freie Wähler) nevű párt politikusának levelét, majd felhívta, elbeszélgetett vele a menekültválság kezeléséről, megadta neki hivatalvezetője telefonszámát és megkérte, hogy jelezze, ha beváltja ígéretét. Megjegyezte, hogy szerinte nem lenne sok értelme az akciónak, mert a menekültet vissza kellene küldenie Görögországba, ahonnan előbb-utóbb úgyis visszamennének Németországba.

Peter Dreier szerint október óta tovább romlott a helyzet, de a "nagypolitika" berlini szereplői ezt nem hajlandóak észrevenni és nem értik a települési önkormányzatok gondjait. Csak azt hajtogatják, hogy nincs is gond, hiszen kevesebb menedékkérő érkezik, pedig a landshuti járásban is egyre nagyobb a baj, és a menekültválság folyton növekvő terhei miatt veszélybe került a társadalmi béke - fejtette ki a politikus több csütörtöki interjúban. Hangsúlyozta, hogy a kormánynak sürgősen korlátoznia kell a menekültáradatot és lakásépítési programokkal gondoskodnia kell arról, hogy az önkormányzatok megfelelően el tudják helyezni menekülteket.

A járási vezető 51 menekültet akart a kancellária elé szállítani, de végül csak 31-en vállalkoztak az utazásra. A Die Welt szerint Emilia Müller bajor szociális miniszter megpróbálta lebeszélni Peter Dreiert a tiltakozó akcióról, és jogi lépéseket helyezett kilátásba arra az esetre, ha nem tesz le tervéről. A politikus azonban "bebiztosította magát", egyebek között azzal, hogy az utat nem közpénzből, hanem adományokból finanszírozza.

A Bild című lap megkeresésére a miniszter azt mondta, hogy Peter Dreier nem járási vezetői minőségében, hanem magánemberként hajtja végre tiltakozó akcióját, amelyben menekültként elismert emberek vesznek részt, akik jogállásukból adódóan szabadon utazhatnak és bárhol letelepedhetnek az országban.

Peter Dreier akcióját élesen bírálták a szociáldemokraták (SPD) és a Zöldek, mindkét párt populizmusnak minősítette a menekültek demonstratív elszállítását Bajorországból a berlini kancellári hivatal elé.

mti
Címkék:
 • A szélsőbaloldal új fasizmusa
  József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
 • Kártérítést a hungarocídiumért
  Vétkesek közt cinkos, aki néma – idézhetnénk Babitsot, de Brüsszelben ez is kárörvendő röhögést váltanak ki az ottani rasszista hungarofóbokból. Ezért is kell kártérítést követelnünk, tehát követelnünk kell a kártérítést a hungarocídiumért.
 • Utcai zavargásokat hozhat az ősz Magyarországon
  A koronavírus-járvány alapjaiban írta át a politikai közbeszédet, így a pandémiát megelőző időszakhoz képest jelentősen háttérbe szorult az ellenzéki pártok között végbemenő dominanciaharc, sőt sokáig a pártok belső konfliktusairól sem lehetett hallani – fejtette ki Deák Dániel a Magyar Nemzetnek készített elemzésében.
 • "Az ellenzék nem tud hatékonyan fellépni"
  Az ellenzék csak próbálkozik, de nem tud hatékonyan fellépni a nemzeti konzultáció ellen – mondta a Médianéző Központ elemzője hétfőn az M1 aktuális csatornán.
 • Történelmi léptékű fejlesztéseket készít elő a kormány Budapesten
  Jelentősen gyorsabb lehet a közlekedés Budapest és az elővárosok között a nagyszabású 5-ös metró projekt megvalósulásával – jelentette ki a Magyar Nemzetnek Vitézy Dávid, a Budapest Fejlesztési Központ igazgatója.
MTI Hírfelhasználó