Vízilabda Eb - Vereség Montenegrótól, most nincs riói kvóta
2016. január 21. 21:39

 

Nem jutott olimpiai kvótához a magyar férfi vízilabda-válogatott a belgrádi Európa-bajnokságon, mivel 8-5-re kikapott Montenegró csapatától a csütörtök esti elődöntőben.

Benedek Tibor együttese - amely szombaton 16.15 órától a görögökkel játszik a bronzéremért a Kombank Arénában - áprilisban a Triesztben sorra kerülő, 12 csapatos tornán harcolhatja ki az olimpiai részvételt. Onnan négy csapat szerez riói indulási jogot.

Eredmény:

férfiak, elődöntő:

Montenegró-Magyarország 8-5 (2-2, 2-1, 1-1, 3-1)

gólszerzők: Varga Dé., Manhercz 2-2, Hosnyánszky 1, illetve N. Janovic, A. Ivovic 2-2, M. Janovic, Da. Brguljan, Dr. Brguljan, Vukcevic 1-1
 

Már a bemutatásnál érezni lehetett a nagy feszültséget, a jelentős többségben lévő montenegrói drukkerek hangos füttyszóval fogadták a magyarokat.

Az első percek a kapusokról szóltak, a horvátok ellen parádézó Nagy Viktor, valamint az olaszokkal szemben remek teljesítmény nyújtó Milos Scepanovic nagyon jól védett. A vezetést végül a negyed felénél a magyarok szerezték meg: a találkozó első emberelőnyét Varga Dénes váltotta gólra. A túloldalon is jött a fór, amit ugyan kivédekezett a magyar csapat, de nem sokkal később Nikola Janovic - aki az olaszoknak négy gólt lőtt - akcióból nagy lövéssel egyenlített. A következő támadásból Kis Gábor harcolt ki büntetőt, Varga Dénes pedig kíméletlen ítéletvégrehajtónak bizonyult (1-2). A montenegróiak kettős emberelőnyből egyenlítettek egy perccel a játékrész vége előtt (2-2).

A második felvonás elején két emberelőnyt is kihagyott a magyar csapat, a montenegróiak bíztak a védekezésükben és Nikola Janovicban, aki egy újabb villanással juttatta előnyhöz csapatát. A magyarok gyorsan egyenlítettek, az újonc Manhercz Krisztián húzta vissza a rövid felsőbe a labdát emberelőnyben (3-3). A montenegróiak több támadásukat nem tudták eredményesen befejezni, de amikor igazi helyzetbe kerültek, azt jó százalékkal használták ki. Így tett Darko Brguljan is, aki az első igazi lövőhelyzetéből kilőtte a bal felső sarkot (4-3).

A nagyszünet után akcióból csak a kapufát találták el mindkét oldalon a játékosok, majd jött az első emberelőny, a montenegróiak pedig Drasko Brguljan találatával megduplázták előnyüket. Nem maradt el a válasz a másik kapunál: Manhercz szinte lemásolta első találatát (4-5). A magyarok kettős előnyben adogathattak az egyenlítésért, de Hosnyánszky Norbert bombája a kapufán csattant. Bő egy perccel a negyed vége előtt ötmétereshez jutottak a montenegróiak, ám akárcsak a horvátok elleni negyeddöntőben, Nagy Viktor ezúttal is hárított.

A zárónegyed egy távoli Hosnyánszky-góllal indult, majd Nagy Viktor védései és kihagyott montenegrói előny következett. A montenegróiak fáradtak, egy esetben csak négyen úsztak fel a támadással, de éppen ekkor hatalmas védelmi hibából szerezték meg újra a vezetést. Ez újra tartást adott nekik, s amikor két és fél perccel a vége előtt emberelőnyben támadhattak, Nikola Vukcevic volt eredményes befejező. Ezzel gyakorlatilag eldöntötte az összecsapást, ráadásul még Ivovic is betalált a végén.

"Még a negyedik negyed elején is biztos voltam benne, hogy győzünk. Jó volt a védekezésünk, az ellenfelünk sokszor képtelen volt feltörni a zónánkat, de sajnos kihagytunk egy kettős emberelőnyt, majd kaptunk egy gólt lefordulásból" - elevenítette fel a hajrában történteket a mérkőzést közvetítő M4 Sportnak Benedek Tibor, a magyarok szövetségi kapitánya.

Az edző elismerte, hogy csapatának sok rossz lövése volt, de úgy vélekedett, hogy ez a meccs elsősorban nem a támadójátékról, hanem a küzdelemről szólt.

"Ez három és fél negyeden keresztül tökéletes volt, csupán fél negyed miatt nem vagyunk ott a fináléban. A mai mérkőzés elsősorban a kvótáról szólt, nagyon fáj, hogy nem sikerült megszereznünk" - mondta Benedek.

Benedek Tibor: apró dolgok döntöttek

Apró dolgok döntöttek a montenegróiaktól elszenvedett vereség alkalmával a belgrádi Európa-bajnokság elődöntőjében Benedek Tibor, a férfi vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya szerint.

Az együttes lemaradt a kontinensviadalon megszerezhető egyetlen olimpiai kvótáról, amelyet így áprilisban a trieszti 12 csapatos kvalifikációs tornán vívhat ki, ott még négy indulási jog talál gazdára.

"Ahogyan minden ilyen mérkőzésen, apró dolgok döntöttek. A negyedik negyedben mi kihagytunk egy duplafórt, ők viszont lefordulásból úgy lőttek gólt, hogy négyen támadtak" - nyilatkozta a találkozót követően a szakember, aki hozzátette, egészen a zárónegyed közepéig úgy érezte, meg tudják nyerni ezt a mérkőzést, még kétgólos hátrányban is emberelőnyben támadhattak a szépítésért, de egy apró technikai hiba miatt elmaradt a szépítés. Szerinte "ezek a dolgok nem férnek bele ilyenkor, az ilyen helyzeteket ekkora tétnél be kell lőni".

"Mindig jobb felállni a dobogóra, mint lecsúszni róla, ezt tudják a játékosok is. Olyan szép utat jártunk be eddig, hogy nem volna méltó, ha nem ugyanazzal az odaadással folytatnánk" - hangsúlyozta a szombati, görögök elleni bronzmérkőzés fontosságát a szövetségi kapitány.

A csapatkapitány Varga Dániel szerint mindkét együttesből rengeteg erőt kivett az agresszív védekezés, ebből pedig a riválisuk jött ki jobban.

"Minket és őket is felőrölt ez a fajta játék, ezekből pedig jönnek a figyelmetlenségek, s ők egyszerűen jobban használták ki a hibákat, a mi lövéseink pedig többnyire a kapufán csattantak, vagy a kapusuk védett nagyot" - mondta.

Varga Dániel a szövetségi kapitányéhoz hasonló mondattal jellemezte a görögök elleni összecsapást: "a rivális himnuszát jobb a dobogóról hallgatni, mint a lelátóról".

"Szerettünk volna döntőt játszani, ami egyben olimpiai kvótát is ér, most nagyon csalódottak vagyunk, ez meg is látszik az arcokon. Ugyanakkor szombaton lesz még egy bronzmérkőzésünk, amit meg szeretnénk nyerni" - mondta a mindössze 18 éves Manhercz Krisztián, aki bátran vállalkozott és két gólt szerzett az elődöntőben.

A magyar válogatott szombaton 16.15-től játszik a görög csapattal a Kombank Arénában, amelynek zárónapjára minden jegy elkelt, így biztos, hogy a szerb-montenegrói finálét teltház előtt rendezik meg.


korábban:

az 5-8. helyért:

Olaszország-Horvátország 8-6 (6-1, 0-1, 2-1, 0-3)

nők, elődöntő:

Magyarország-Olaszország 10-5 (2-1, 3-2, 3-0, 2-2)

Hollandia-Spanyolország 15-14 (4-3, 2-3, 2-1, 1-2, 6-5) - büntetőkkel
    

nők, az 5-8. helyért:

Görögország-Franciaország 12-6 (2-1, 5-1, 2-3, 3-1)

Oroszország-Németország 22-2 (7-0, 5-1, 6-1, 4-0)
    
férfiak, a 13-16. helyért:

Grúzia-Törökország 12-11 (5-2, 3-2, 3-3, 1-4)

Franciaország-Hollandia 11-8 (5-1, 2-5, 3-1, 1-1)

A férfi torna további programja:

péntek:

a 15. helyért: Málta-Törökország 9.00

a 13. helyért: Szlovákia-Grúzia 10.30

szombat:

a 11. helyért: Németország-Hollandia 9.00

a 9. helyért: Románia-Franciaország 10.30

a 7. helyért: Oroszország-Horvátország 12.00

az 5. helyért: Spanyolország-Olaszország 13.30

bronzmérkőzés: MAGYARORSZÁG-Görögország 16.15

döntő: Szerbia-Montenegró 17.45

mti
Címkék:
megmondó
Világossá vált, hogy a rasszizmus ellen oly bőszen hisztériázó uniós vezéralakok egy bizonyos rasszizmus fölött szemet hunynak.
 • A demokrácia torzszülöttje
  Maga Medgyessy nevezte puccsistáknak megbuktatóit szinte percekkel leváltása előtt egyes tévéadásban. Ezt még el tudta érni miniszterelnökként.
 • Európa elesett, reconquista harc következik
  Ha valaki nagy nyilvánosság előtt közzéteszi másságát, például azt, hogy ő se nem férfi, se nem nő, azt valóságos hősként ünneplik.
 • Jézus célkeresztben
  Jézus ellen ugyanolyan gyűlölködés folyik, mint két évezrede, amikor Pilátust belerántották a bűnbe a római gyarmat helyi lakosai.
 • Kétfrontos harc Európa megvédéséért
  Egy amerikai tőzsdespekuláns széles, több kontinenst lefedő hálózatot szőtt az utóbbi negyven évben.
hírfolyam
 • Hírstart
 • Hírkereső
 • Hírlista
 • News Agent
 • Alternatív Hírportál
 • Startlap
 • A hírek
 • Hírfal
 • Hírmutató
 • Polgári Szemle
 • Időjárás
 • Bálványosimádó
 • MTI