Újjáépítették a fasori református templom orgonáját
2016. március 5. 15:37

Újjáépítették a fasori református templom orgonáját. Angster József hangszere a Pécsi Orgonaépítő Manufaktúra kivitelezésében, 13 éven át folyó munka keretében újult meg. Az orgonát vasárnap istentiszteleten, kedden hangversenyen avatják fel.

"A fasori orgona története számomra egybeforr Angster József életművével, aki három orgonaépítő generáción keresztül 1300 orgonát épített Magyarország területén. Külön figyelmet igényel az a ritka tény, hogy az egyetlen magyar orgonaépítőről van szó, aki három éven keresztül Párizsban, a világ leghíresebb műhelyében dolgozott, Cavaillé-Collnál. Angster ezen a vonalon indult el hangszereinek megépítésekor és az új fasori református templomba az akkori igényeknek megfelelő pneumatikus orgonát készített" - ismertette az MTI kérdésére Pálúr János, az új orgona tervezője, a templom orgonistája, a Zeneakadémia orgona- és improvizáció tanára.

Közlése szerint a néhány évtizedes hangszer egy kisebb átalakításon ment keresztül, melyben elveszítette a romantikus jellegét kölcsönző vonóskarát. "Abban az időben ez gyakori beavatkozásnak számított, ami a barokk ideálhoz való igazítást jelentette. Az orgona sikeresen átvészelte a XX. századot, de állaga minden tekintetben nagyon leromlott. A 2000. évben egy bővebb írásban adtam hírt az orgonafelújítás szükségességéről és a lehetséges irányáról" - idézte fel az előzményeket Pálúr János.

A millecentenárium évében kialakultak az újjáépítés feltételei, az első lökést a Széchenyi-terv támogatása adta. "Miután nagyon messze álltunk a teljes kivitelezési összegtől, az építés szakaszonként valósult meg 13 év alatt. A koncepciónál mindvégig az lebegett a szemem előtt, mi adhatja ebben a helyzetben a legtöbbet a hazai orgonakultúrának.

Ezért az Angster-orgona sípanyagának teljes helyreállítása és a francia romantikus kiegészítés mellett döntöttünk."

Pálúr János úgy vélte, hogy egy orgonaépítésnél a pénz előteremtése jelenti a legnagyobb kihívást, a briliáns elképzeléseknek lényegében csak ez vet gátat. A templom 100 éves évfordulóján Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere az addig pályázatok és magánadományok útján összegyűjtött összeget gyakorlatilag megduplázta, ami elérhetővé tette a 2015-ös befejezést.

Az ünnepélyes felavatás a március 6-i, 17 órakor kezdődő istentisztelet és a 8-án 18 órakor kezdődő hangverseny keretében történik meg. "A dátum számomra nevezetes, ugyanis ezen a napon játszottam 25 éve orgonaművészi diplomakoncertemet a Zeneakadémián" - jegyezte meg Pálúr János.

A fasori református templom 12 éve működő sorozata, a Fasori Zenés Esték keretében havonta hangzanak el koncertek. "Az új orgonával gazdagodva, templomunk a hazai zenekultúra ápolásának és a zenés áhítatok új lehetőségeinek gyönyörű színhelyévé vált. Októberben orgonafesztivált tartunk, amelyen Olivier Latry, a párizsi Notre-Dame orgonistája is fellép" - tette hozzá az orgonista.

MTI
Címkék:
  • Magyarország erősíteni akarja kapcsolatait a keleti országokkal
    Megváltozott Kelet és Nyugat egyensúlyának helyzete, de Magyarország ebben az új helyzetben nem veszélyt lát, hanem lehetőségeket, amelyeket a keleti országokhoz fűződő egyre erősebb kapcsolatok építésével akar kihasználni - mondta Orbán Viktor miniszterelnök szerdán Kazahsztánban.
  • Egymillió felett van a támogatók száma
    A Fidesz—KDNP európai parlamenti kampánya során eddig 1,150 mil­lióan írták alá Orbán Viktor miniszterelnök hétpontos bevándorlásellenes programját. Lapunk értesülése szerint április 29-től hivatalosan is megkezdődik a kormánypárti politikusok országjárása.
  • Konzervatív demokráciát teremtünk
    Konzervatívként azonban a konzervativizmus győzelméért kell dolgoznunk. Nem a dogma, hanem a nemzet és annak tagjai érdekében. A normalitás, a teremtett világ védelmében.
MTI Hírfelhasználó