Nógrádi: sarokba szorítottak minket
2016. május 3. 08:41

Törökország sarokba szorította az Európai Uniót és olyan dolgokat csinál, amit Európa nem tud kezelni. A török politika kizárólag török célokat szolgál és nem európaiakat – mondta a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában a biztonságpolitikai szakértő.

Nógrádi példaként említette, hogy korábban 72 kritériumot szabott meg az EU a törököknek, amit ahhoz kell teljesíteniük, hogy felvegyék őket. De ebből csak 60 pontot teljesítettek, mégis közölték a törökök, hogyha nem kapják meg a vízummentességet felmondják, az EU-val kötött megállapodást.

A vízummentesség sok kedvezőtlen következménnyel járna Nógrádi György szerint. Például áramlani fognak Európába a törökök és az ott élő kurdok, másrészt rengeteg migráns török útlevéllel fog átjönni Európába és lehetetlen lesz visszaküldeni őket.

„Olyan biztonsági dilemmákba megy bele Európa a rövidtávú vélt céljaiért, amit utána már rendkívül nehéz lesz korrigálni” – közölte a szakértő.

A Nagy-Britanniában tartandó népszavazással kapcsolatban Nógrádi azt mondta, hogy Európa gyengülni fog és szakértők szerint dupla vesztes pozíció alakulhat ki, azaz bármi történik, mindkét fél veszíteni fog.

„Ha kilépnek a britek, akkor a Biztonsági Tanácsban egy helye lesz csak az EU-nak: Franciaország. A tőzsde és a font mélyrepülésbe fog menni, és nagy valószínűséggel meg fog bukni David Cameron, ha kilépnének a britek” – mondta a Kossuth Rádióban Nógrádi György.

hirado.hu - Kossuth Rádió 180 perc
Címkék:
  • Nőtt a Fidesz előnye, sok múlhat a mozgósításon
    A 2014-es, a 2018-as és a 2019-es szavazások eredményei, illetve a közvélemény-kutatási adatok, valamint a helyi erőviszonyok feltérképezése alapján a Fővárosi Közgyűlés mellett a megyei közgyűlésekben, a huszonhárom megyei jogú városban, a tízezer fő feletti városokban és a kistelepüléseken is a Fidesz-KDNP elsöprő győzelme várható az október 13-i önkormányzati választáson.
  • Befejeződött a komáromi Csillag erőd felújítása és bővítése
    A Liget Budapest Projekt egyetlen vidéki helyszíneként befejeződött a komáromi Csillag erőd felújítása és bővítése. A létesítmény 7000 négyzetméteres kiállítótérrel gyarapodott, ahol a Szépművészeti Múzeum gipsz szobormásolatait mutatják be - mondta el Liget Budapest Projekt miniszteri biztosa az épület pénteki sajtóbejárása előtt.
  • Parlamenti szünet a brexit előtt
    A brit történelem szinte folyamatos csatározás valamelyik európai konkurenssel földön, vízen és levegőben, vagy éppen magán a Brit-szigeteken polgárháborúk formájában.
MTI Hírfelhasználó