Megkezdődik vasárnap az ortodox egyetemes zsinat
2016. június 15. 22:22
Hiába közölte négy ortodox egyház, köztük legutoljára az orosz, hogy nem vesznek részt a rendezvényen, vasárnap megkezdődik Krétán a világ ortodox egyházi vezetőinek találkozója, az úgynevezett egyetemes zsinat – tudatta szerdán a világ ortodox keresztényeinek spirituális vezetője, I. Bartolomaiosz ökumenikus pátriárka.

Az Isztambulban székelő egyházfő, aki első az egyenlők között, a görög szigetre érkezve tudatta: bízik abban, hogy az orosz egyház és a többi távol maradó végül mégis meggondolja magát.

Az ortodox egyetemes zsinat vasárnap kezdődik Krétán, és egy hétig tart majd. A világ 300 millió ortodox kereszténye 14 egyházba tömörül, melyeket a katolikusokkal ellentétben nem fog össze egyetlen egyházfő. A 14 ortodox keresztény egyház vezetői januárban egyhangúlag határoztak arról, hogy júniusban Krétán találkoznak. A találkozó megszervezésének ötlete már a múlt század húszas éveiben megfogalmazódott, ám csak 1961-ben, vagyis 55 évvel ezelőtt kezdték szervezni.

A legnagyobb, az orosz ortodox egyház kedden közölte, hogy Bartolomaiosz válaszára várnak, mert a moszkvai ortodoxok a szinódus elhalasztását kérték, hogy tisztázni lehessen a távolmaradó egyházak által felvetett problémákat. A bolgár ortodox egyház a múlt héten közölte, hogy nem vesz részt a találkozón, mert a zsinat napirendjén nem szerepeltek a bolgárok számára „különösen fontos kérdések”, de a tervezett ülésrendet is kifogásolták, illetve azt a szabályt is, amelynek értelmében a tanácskozáson megvitatott szövegeket nem változtathatják meg. Emellett a bolgár szent szinódus a részvételi költségeket is kifogásolta.

Bartolomaiosz szóvivője tudatta: nincs joga elnapolni a zsinatot, mert ő nem vonhatja vissza azt a döntést, amelyet a 14 egyház vezetője hozott januárban arról, hogy megtartják a zsinatot.

„Bartolimaiosz nem pápa. Ő nem dönthet erről” – húzta alá az ökumenikus pátriárka szóvivője.

A nyugati és a keleti kereszténység, vagyis a Vatikán és az ortodox egyházak közötti bármilyen megbékélés előfeltétele, hogy az ortodox egyházak egységes álláspontot tudjanak kialakítani.

A szóvivő hozzátette, hogy a részt vevő egyházak dönthetnek úgy vasárnap, hogy berekesztik a zsinatot, és elhalasztják a találkozót, de ha nem így döntenek, a zsinat döntése minden egyházra nézve kötelező lesz.

„Aki szavazni akar, annak ott kell lennie” – húzta alá a szóvivő.

mti
Címkék:
 • Infantilizmus a parlamentben
  A gyönyörű épületet nem bohócoknak tervezte Steindl Imre, az építők, a művészek nem azért formálták csodálatosra, hogy hígvelejűek tombolhassanak benne „szabadon”, brekeghessenek, röföghessenek, nyeríthessenek.
 • Séta egy holland zöldinnel
  Írni, véleményt mondani, okoskodni nem olyan nehéz, de ha itt vagyok kettesben valakivel, akiről és akinek beszélni kellene, óvatosabb az ember.
 • Megpróbálják Párizst majmolni
  Az ellenzéki pártok kezdeményezésére indult Kossuth téri rendezvény alkalmi felszólalásokkal kezdődött szerda délután a fővárosban. A szervezők arra buzdították az összegyűlteket, hogy mondják el véleményüket a délelőtt elfogadott törvénymódosításról. Közben többen azt kiabálták: "Vesszen a kormány!".
 • Infantilizmus a parlamentben
  A gyönyörű épületet nem bohócoknak tervezte Steindl Imre, az építők, a művészek nem azért formálták csodálatosra, hogy hígvelejűek tombolhassanak benne „szabadon”, brekeghessenek, röföghessenek, nyeríthessenek.
 • Orbán: A törvény jót fog tenni a munkavállalóknak
  Fontos és jó törvényt alkottunk – nyilatkozta újságíróknak Orbán Viktor miniszterelnök az Országházban, miután a képviselők megszavazták a munka törvénykönyve módosítását, amely tartalmazza egyebek mellett a munkaidő-beosztás önkéntes megváltoztatásának és az önként vállalt túlmunkának a lehetőségét.
MTI Hírfelhasználó