Megkezdődik vasárnap az ortodox egyetemes zsinat
2016. június 15. 22:22
Hiába közölte négy ortodox egyház, köztük legutoljára az orosz, hogy nem vesznek részt a rendezvényen, vasárnap megkezdődik Krétán a világ ortodox egyházi vezetőinek találkozója, az úgynevezett egyetemes zsinat – tudatta szerdán a világ ortodox keresztényeinek spirituális vezetője, I. Bartolomaiosz ökumenikus pátriárka.

Az Isztambulban székelő egyházfő, aki első az egyenlők között, a görög szigetre érkezve tudatta: bízik abban, hogy az orosz egyház és a többi távol maradó végül mégis meggondolja magát.

Az ortodox egyetemes zsinat vasárnap kezdődik Krétán, és egy hétig tart majd. A világ 300 millió ortodox kereszténye 14 egyházba tömörül, melyeket a katolikusokkal ellentétben nem fog össze egyetlen egyházfő. A 14 ortodox keresztény egyház vezetői januárban egyhangúlag határoztak arról, hogy júniusban Krétán találkoznak. A találkozó megszervezésének ötlete már a múlt század húszas éveiben megfogalmazódott, ám csak 1961-ben, vagyis 55 évvel ezelőtt kezdték szervezni.

A legnagyobb, az orosz ortodox egyház kedden közölte, hogy Bartolomaiosz válaszára várnak, mert a moszkvai ortodoxok a szinódus elhalasztását kérték, hogy tisztázni lehessen a távolmaradó egyházak által felvetett problémákat. A bolgár ortodox egyház a múlt héten közölte, hogy nem vesz részt a találkozón, mert a zsinat napirendjén nem szerepeltek a bolgárok számára „különösen fontos kérdések”, de a tervezett ülésrendet is kifogásolták, illetve azt a szabályt is, amelynek értelmében a tanácskozáson megvitatott szövegeket nem változtathatják meg. Emellett a bolgár szent szinódus a részvételi költségeket is kifogásolta.

Bartolomaiosz szóvivője tudatta: nincs joga elnapolni a zsinatot, mert ő nem vonhatja vissza azt a döntést, amelyet a 14 egyház vezetője hozott januárban arról, hogy megtartják a zsinatot.

„Bartolimaiosz nem pápa. Ő nem dönthet erről” – húzta alá az ökumenikus pátriárka szóvivője.

A nyugati és a keleti kereszténység, vagyis a Vatikán és az ortodox egyházak közötti bármilyen megbékélés előfeltétele, hogy az ortodox egyházak egységes álláspontot tudjanak kialakítani.

A szóvivő hozzátette, hogy a részt vevő egyházak dönthetnek úgy vasárnap, hogy berekesztik a zsinatot, és elhalasztják a találkozót, de ha nem így döntenek, a zsinat döntése minden egyházra nézve kötelező lesz.

„Aki szavazni akar, annak ott kell lennie” – húzta alá a szóvivő.

mti
Címkék:
 • A Szent Péter-i Európa védelme
  Belülről akarják felrobbantani – vagy talán inkább szétmállasztani – a szellemi birodalmat, hosszú ideje, ám most egyfajta végkifejlet látszik közeledni.
 • Orbánt támadja egy lenini hasznos idióta
  Most a populista jelző – nem is címkéjével, hanem – bunkójával ütik le azokat, akik másként gondolkoznak, mint a Központ.
 • Orbán: Magyarországon az történik, amit a magyarok akarnak
  Arra kéri a magyar embereket Orbán Viktor miniszterelnök, hogy ha szeretik a hazájukat, ha ki akarnak állni a hazájuk érdeke mellett, vegyenek részt a május 26-i európai parlamenti (EP) választáson. "Mutassuk meg Brüsszelnek, álljunk ki Magyarország mellett" - fogalmazott a kormányfő a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában.
 • A kereszténydemokrácia esélyei az Európai Néppártban
  A KDNP egyelőre teljes jogú tagként marad a pártcsaládban, és küzd a kereszténydemokrata célokért. A döntés hátteréről és a kereszténydemokrata politizálás európai szintű lehetőségeiről kérdezte a Gondola Harrach Pétert, a KDNP alelnökét, parlamenti frakcióvezetőjét.
 • Minket nem lehet jegelni
  A vitatott és hiányolt kereszténydemokrata értékek és a tízparancsolat időszerűsége
MTI Hírfelhasználó