1956 - Több kulturális rendezvény Lengyelországban
2016. október 18. 16:29

Több nagyszabású kulturális rendezvénnyel, köztük a budapesti Nemzeti Színház által színpadra vitt Tóth Ilonka című darab varsói ősbemutatójával emlékeznek meg a héten Lengyelországban az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc 60. évfordulójáról.

Szerdán ünnepi hangversenyt ad a budapesti Orfeo Zenekar a délkelt-lengyelországi Tarnówban. Vashegyi György vezényletével Ludwig van Beethoven művei, köztük az 1956-os forradalmat jelképező Egmont-nyitány hangzanak el. A krakkói magyar főkonzulátus társszervezésében rendezett hangversenyen köszöntőt mond Kucsera Tamás Gergely, az Magyar Művészeti Akadémia főtitkára.

Az évfordulóról a lengyelországi magyar évad kiemelt eseményeként a krakkói Nemzeti Múzeumban rendezett, A magyar festészet aranykora (1836-1936) című átfogó kiállítás csütörtöki megnyitóján is megemlékeznek.

A budapesti Kovács Gábor Művészeti Alapítvány, valamint a Szépművészeti Múzeum - Magyar Nemzeti Galéria együttműködésében, az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával rendezett tárlat mintegy 90 festményt mutat be a magyarországi gyűjtemények kiemelkedő alkotásaiból.

A válogatás áttekintést nyújt arról az egy évszázadról, amely az autonóm magyar festészet kialakulásától a századforduló művészeti pezsgésén át a különféle tendenciák egymás mellett élésével jellemezhető két világháború közötti időszakig ível. "A válogatott művek jól mutatják azt a kettősséget, ahogy a helyi ízek és témák - az európai hatásoktól megújulva - a közép-európai művészet egy sajátos változatává fejlődnek" - áll a kiállítást beharangozó szövegben.

A lengyelországi közönség többek között id. Markó Károly, Székely Bertalan, Munkácsy Mihály, Gulácsy Lajos, Rippl-Rónai József és Vaszary János műveit tekintheti meg.

A kiállításmegnyitón részt vesz Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség államtitkára, Íjgyártó István, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kulturális és tudománydiplomáciáért felelős államtitkára, Hammerstein Judit, a Balassi Intézet főigazgatója. Jelen lesz Wojciech Kolarski, a lengyel elnöki hivatal államtitkára is, aki Andrzej Duda lengyel államfő üdvözlőlevelét olvassa el.

A korabeli dokumentumok alapján készült, a forradalom résztvevőit közvetlenül a színpadon is megszólaltató, Szilágyi Andor forgatókönyve alapján Vidnyánszky Attila által színpadra vitt Tóth Ilonka című darabot szintén a lengyelországi magyar évad keretében, pénteken mutatják be Varsóban, a Teatr Polskiban.

Az előadás a fővárosi megemlékezések fő eseménye lesz.

A lengyelországi évfordulós megemlékezések vasárnap Krakkóban tetőznek, ahol Wawel királyi vár székesegyházában ünnepi évfordulós nagymisét mutatnak be. Amint az MTI-nek Körmendy Adrienne krakkói magyar főkonzul elmondta, a Varga Lajos váci segédpüspök által is koncelebrált szertartáson részt vesz Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár, valamint mintegy 100 magyar zarándok.

MTI
Címkék:
  • A nyugat-európai liberálisok vallása a hungarofóbia
    Annyira nem bigottak, hogy ezért a vallásért Husz Jánosként a máglyára menjenek. Nem akarnak mártírok lenni, noha a mártír legyőzhetetlen ellenfél. Az ő vallásuk másról szól. Vallásuk másik fontos rítusa ugyanis: sorakozás a kasszánál.
  • Horror bohózat a párizsi ügyészségen
    Noha maguk a rendőrök sem mernek behatolni a város jó néhány területére, az ügyészség egy sokkal súlyosabb bűncselekménnyel foglalkozik: a német WDR köztelevízió 37 éves munkatársa szerint Giscard d'Estaing a párizsi irodájában rögzített interjú során háromszor is megérintette a fenekét.
MTI Hírfelhasználó