Ezért vonták vissza az ágyas szilvapálinkát
2016. november 3. 20:27

Két független bíráló bizottság találta egybehangzóan élvezhetetlennek, "érzékszervileg hibásnak" a Panyolai Szilvórium Zrt. forgalomból visszavont Szatmári ágyas pálinkáját - hangsúlyozza a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében.

A hivatal ezzel visszautasította a Panyolai Szilvórium Zrt. felvetését, amely megkérdőjelezi a hatósági érzékszervi vizsgálat hitelességét.

A közleményben hangsúlyozták: a Nébih akkreditált laboratóriumában, mint minden esetben, így a 0,5 literes kiszerelésű Szatmári ágyas szilvapálinka tételénél is az érzékszervi vizsgálatokra vonatkozó szabvány szerint jártak el a szakemberek. A vizsgálat során 18 képzett érzékszervi bíráló hozott egyöntetű szakmai döntést.

A Nébih rámutat: az érzékszervi vizsgálat eredménye önmagában is elegendő ahhoz, hogy a hatóság elrendelje egy nem megfelelő minőségű termék forgalomból visszahívását. Egyéb műszeres vagy klasszikus analitikai módszerrel az érzékszervi hiba nem minden esetben támasztható alá, mivel az érzékszervi hibát okozó komponensek egy része nem kimutatható – tették hozzá.

A Tesco-Global Áruházak Zrt. szerdán jelentette be, hogy a Vas Megyei Kormányhivatal, Élelmiszerlánc-biztonsági, Növény- és Talajvédelmi Főosztály határozata alapján kivonta a forgalomból a Panyolai Szilvórium Zrt. 0,5 literes kiszerelésű Szatmári ágyas szilvapálinkáját.

A terméket gyártó társaság az MTI megkeresésére megkérdőjelezte az üzletlánc lépését megelőző Nébih-ellenőrzés hitelességét, mondván, hogy ez kizárólag szubjektív – mérésekkel nem alátámasztott – érzékszervi vizsgálatot takart. Leszögezték, hogy a pálinka minősége megfelelő, és felvetették, hogy a termék körüli negatív megnyilvánulással vélhetően a Panyolai Szilvórium Zrt. lejáratása a cél.

A Nébih közleményében ismertetett álláspontja szerint az élvezeti cikkek, kiváltképp a hungarikumnak számító termékeknél az egyik legfontosabb követelmény, hogy azok érzékszervileg megfelelőek, minőségileg kifogástalanok legyenek.

mti
Címkék:
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Novák Katalin Bagdadban
  Novák Katalin személyében első alkalommal látogatott magyar köztársasági elnök Irakba - közölte a Sándor-palota az MTI-vel.
 • Vakond a titkosszolgálatok világában
  Nem fogadhatjuk el, hogy az amerikai titkosszolgálati közösség egyik nyíltan deklarált fedőszervezete, a Natio­nal Endowment for Democracy (NED) továbbra is aktívan dolgozzon a magyar belpolitika számukra kívánatos irányba befolyásolásán, megváltoztatásán. Mert miként lehet értelmezni azt, hogy Demszky Gábor volt főpolgármester a mai napig ennek a szervezetnek az ösztöndíjasa? – veti fel Horváth József.
 • Wolfgang Schüssel kapta idén a Petőfi-díjat
  Wolfgang Schüssel, Ausztria volt szövetségi kancellárja vehette át a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Alapítvány Petőfi-díját csütörtökön, a budapesti Terror Háza Múzeumban rendezett ünnepségen.
MTI Hírfelhasználó