Két éven belül indulhat a V4-ek közös tévéje
2016. november 6. 14:23

A tervek szerint akár jövő januártól hallgathatók lesznek a visegrádi országok közösen készített rádióműsorai, nemzeti nyelven. Tévés műsorcserék és közös filmsorozat is készülhetnek 2017-ben, de ennél merészebb tervek is vannak. Két éven belül elkezdheti adását a visegrádi államok közös televíziós hírcsatornája, a TV4. Az angol nyelvű adóval jó képet lehetne közvetíthetne visegrádi országokról a nagyvilágba – mondta Varga György, a Visegrádi Alap igazgatóhelyettese. Al Jazeera vagy BBC színvonalú csatornát szeretne. A csehek és a szlovákok még gondolkodnak a terven.

Közös rádióműsor és televíziós hírcsatorna indítását tervezik a visegrádi országok.

Jobban megismerni a másikat

A V4 közmédiumainak együttműködését indokolva Vaszily Miklós, az MTVA vezérigazgatója azt mondta, az elmúlt években a V4 mindegyik állama elsősorban nyugat felé orientálódott, kevésbé figyeltek egymásra. Most ezen az állapoton szeretnének javítani, és jobban megismertetni a másik kulturális értékeit, azokat a helyi eseményeket, amelyek a többi V4-es ország számára is érdekesek lehetnek.

Közös rádióműsorok, tévéfilmsorozatok

Ehhez jó lehetőséget teremt a V4-ek közmédiumainak együttműködése, amelynek első köre lenne a közös a rádiós és tévés műsorok gyártása. Előbbiek akár jövő januártól hallgathatók lesznek, nemzeti nyelven, a visegrádi országok közrádióiban. Vaszily Miklós elmondta, ezeket a műsorokat a négy közmédia rádiós szerkesztőségei közösen gyártanák, a televízió esetében pedig jövőre közös filmsorozatok is terveznek.

Erősítheti a turizmust

Az ismeretterjesztés a szórakoztatás mellett, konkrét gazdasági előnyökkel is járhat az együttműködés. Vaszily Miklós hangsúlyozta, a 65 millió lakosú térség egyes országairól a többiek felé közvetített ismeretek, hírek, például a jelentősebb fesztiválokról, erősíthetik a turizmust.

Jót tesznek a kohéziónak

A műsorcsere ötlete korábban is felvetődött, a közmédiumok legutóbbi, krakkói találkozóján azonban konkrét elképzelésekről is tárgyaltak, amelyeket a Visegrádi Alap is támogat. Ennek igazgatóhelyettese, Varga György szerint a közös műsorok, műsorcserék biztosan nagyon jót tesznek a visegrádi kohéziónak.

Merészebb tervek

Ennél merészebb tervek is vannak, lengyel kezdeményezésre közös regionális hírcsatorna beindításáról is tárgyalnak. Ehhez hasonló együttműködésről már a V4 indulásakor is szó volt, akkor azonban még nem voltak meg a szükséges gazdasági és technikai feltételek. Varga György szerint két államban, Lengyelországban és Magyarországban erre megvan a határozott politikai akarat. A cseh és a szlovák partnerek úgy néz ki, még gondolkoznak azon, hogy ezt miként tudnák, elsősorban a finanszírozás tekintetében megoldani – tette hozzá.

A tervek szerint az angol nyelven működő hírcsatorna szakmai hátterét a négy ország közmédiumainak dolgozói biztosítanák. Varga György szerint nagyon jó minőségű, Al Jazeera vagy BBC színvonalú közös csatornát kellene csinálni.

Jó képet sugározni a V4-ekről

Bár számos nagyobb hírcsatorna működik a világban, a V4-ek regionális jellegű együttműködése mindenképpen újdonságnak számít. Nagyon jó lenne, ha ezzel a piaci nóvummal hiteles, jó képet lehetne közvetíteni a visegrádi országokról a nagyvilágba – mondta.

Amennyiben minden tervszerűen halad, a TV4 nevű új csatorna két éven belül megkezdheti adását.

mti
Címkék:
  • Rebrov nem "A Nagy Edző"
    Rebrov nem „A Nagy Edző”. Ezt a vereség utáni erőlködő nyilatkozatai is érzékeltették. Nem ő lesz az, aki magyar klubsikert emel a jövő Európájában. De talán most regenerálódik, talán csapatot formál a következő mérkőzésekre.
  • Lebegtetés a Fenyő-gyilkosság ügyében
    Nem zárható ki, hogy újabb száztizenegy év elteljen, és valaki valahol cikket írjon, így kezdve: „Százharmincegy év telt el a Margit körút és a Margit utca sarkán elkövetett Fenyő-gyilkosság óta…”
MTI Hírfelhasználó