Václav Klaus Hofert támogatja
2016. november 19. 21:59

Norbert Hofernek, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) jelöltjének megválasztását támogatja a december 4-i ausztriai elnökválasztáson Václav Klaus.

A volt cseh államfő erről a hét végén beszélt egy bécsi konferencián, amelyet az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) szervezett az Európába irányuló tömeges migrációról. Beszédében Klaus óvott a tömeges bevándorlástól. A Salzburger Nachrichten című lap internetes kiadása szerint egy Európában zajló háborúról beszélt, amelyet szerencsére „az eszmék és az értelmezések szintjén” vívnak. Az euroszkeptikus nézeteiről ismert Klaus úgy vélekedett, hogy a „politikailag korrekt elit”, amely külföldieket akar Európába csempészni, egyre inkább elnyomja kontinensünkön a szabad gondolkodást.

Norbert Hofer, a vendéglátó FPÖ államfőjelöltje a tanácskozáson az elmúlt évek osztrák menekültpolitikáját bírálta. Közölte, elnökként feloszlatná a kormányt, ha az nem képes megfelelő ellenintézkedéseket hozni a migráció megfékezésére. Megígérte, ha megválasztják, „állhatatos” lesz a posztján. Az Echo24 cseh hírportál tudósítása szerint Hofer arról is beszélt, hogy az egykori Osztrák-Magyar Monarchia országai közötti együttműködést szeretné megerősíteni, a nagy európai országokkal szembeni ellensúlyként.

A Lidové Noviny című cseh napilapban szombaton megjelent interjúban Hofer kijelentette: megválasztása esetén első külföldi útja Csehországba vezet majd. Norbert Hofer szeptemberben már találkozott Milos Zeman cseh államfővel.

Az osztrák elnökválasztás májusi második fordulójában Alexander Van der Bellen zöldpárti jelölt győzött csekély előnnyel az időnként „osztrák Trumpnak” is titulált Hofer előtt, de a voksolás eredményét eljárási szabálytalanságok miatt megsemmisítették, ezért a második választási fordulót december 4-én megismétlik.

MTI
Címkék:
  • Pluralizmus Ismét Működésben – PIM
    Ez itt a kérdés – Otthonosabbá tenni a magyar világot. Ezzel a címmel készített negyvenperces beszélgetést az M5-ös művelődési köztelevízió a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatójával, Demeter Szilárd székelyföldi íróval, költővel, filozófussal.
  • A Demokrácia Védvonal
    A mintegy 175 kilométer hosszú, 4 méter magasra tervezett létesítmény nem csupán műszaki jelentőségű.
MTI Hírfelhasználó