Václav Klaus Hofert támogatja
2016. november 19. 21:59

Norbert Hofernek, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) jelöltjének megválasztását támogatja a december 4-i ausztriai elnökválasztáson Václav Klaus.

A volt cseh államfő erről a hét végén beszélt egy bécsi konferencián, amelyet az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) szervezett az Európába irányuló tömeges migrációról. Beszédében Klaus óvott a tömeges bevándorlástól. A Salzburger Nachrichten című lap internetes kiadása szerint egy Európában zajló háborúról beszélt, amelyet szerencsére „az eszmék és az értelmezések szintjén” vívnak. Az euroszkeptikus nézeteiről ismert Klaus úgy vélekedett, hogy a „politikailag korrekt elit”, amely külföldieket akar Európába csempészni, egyre inkább elnyomja kontinensünkön a szabad gondolkodást.

Norbert Hofer, a vendéglátó FPÖ államfőjelöltje a tanácskozáson az elmúlt évek osztrák menekültpolitikáját bírálta. Közölte, elnökként feloszlatná a kormányt, ha az nem képes megfelelő ellenintézkedéseket hozni a migráció megfékezésére. Megígérte, ha megválasztják, „állhatatos” lesz a posztján. Az Echo24 cseh hírportál tudósítása szerint Hofer arról is beszélt, hogy az egykori Osztrák-Magyar Monarchia országai közötti együttműködést szeretné megerősíteni, a nagy európai országokkal szembeni ellensúlyként.

A Lidové Noviny című cseh napilapban szombaton megjelent interjúban Hofer kijelentette: megválasztása esetén első külföldi útja Csehországba vezet majd. Norbert Hofer szeptemberben már találkozott Milos Zeman cseh államfővel.

Az osztrák elnökválasztás májusi második fordulójában Alexander Van der Bellen zöldpárti jelölt győzött csekély előnnyel az időnként „osztrák Trumpnak” is titulált Hofer előtt, de a voksolás eredményét eljárási szabálytalanságok miatt megsemmisítették, ezért a második választási fordulót december 4-én megismétlik.

MTI
Címkék:
  • Európa az őt alkotó tagállamoktól lehet erős
    Európa attól lesz erős, ha az őt alkotó tagállamok is erősek lesznek, nem pedig attól, hogy Brüsszel erős, a tagállamok pedig gyengék - mondta a külgazdasági és külügyminiszter szerdán a Fidesz-KDNP országjárásának tiszafüredi helyszínén.
  • Magas lengyel állami kitüntetést kapott Kövér László Varsóban
    A lengyel-magyar parlamenti együttműködésben és a két ország viszonya fejlesztésében szerzett kiemelkedő érdemekért a lengyel államfő által adományozott kitüntetést Kövér Lászlónak a lengyel alsóházi elnök, Elzbieta Witek adta át.
  • Hollómese
    Mindenki ismeri La Fontaine meséjét, melyben a róka kiravaszkodja a holló csőréből a sajtot. Ha az ifjabbak közül valaki mégsem, akkor sürgősen pótolja. Alapsztori.
MTI Hírfelhasználó