Lengyelország panaszt tett az Európai Bíróságnál
2016. december 1. 11:32

Lengyelország panaszt tett az Európai Unió Bíróságánál (CJEU) az Európai Bizottság (EB) által megtámadott és ennek nyomán felfüggesztett kiskereskedelmi adó miatt - jelentette be csütörtök reggel a lengyel külügyminisztérium.

Az EB szeptember végén vonta vizsgálat alá a lengyel különadót, és megtiltotta a beszedését, amíg az eljárás le nem zárul.

A lengyel külügyminisztérium szóvivője, Joanna Wajda csütörtök reggel a sajtóval közölte: Varsó szerint az EB hibásan minősítette az adót az európai uniós szabályozás által tiltott burkolt állami támogatásnak. Wajda szerint Brüsszel abban is hibázott, hogy az adóbeszedést azonnali hatállyal tiltotta meg, és "nem elegendő módon" indokolta meg döntését.

A lengyel pénzügyi tárca korábban azt is kifogásolta, hogy az EB döntése ellentmond a kis- és középvállalatokat támogató más uniós kezdeményezéseknek, és hátrányos helyzetbe hozza Lengyelországot, mivel hasonló adókat például Franciaországban és Spanyolországban is beszednek.

A progresszív kiskereskedelmi adót szeptembertől szedték volna be Lengyelországban. Az adókulcs havi 17 millió zloty (1,2 milliárd forint) alatti árbevételnél nulla lett volna, havi 17 és 170 millió zloty között 0,8 százalék, havi 170 millió zloty fölött pedig 1,4 százalék.

A lengyel kormány jelenleg a kereskedelmi adóról szóló új törvényen dolgozik. Mateusz Morawiecki miniszterelnök helyettes, pénzügyi és fejlesztési miniszter korábban bejelentette: az adó többféle változatát fontolgatják, a végleges formát az EB-vel folytatott párbeszéd eredményétől teszik függővé.

MTI
Címkék:
 • Rebrov nem "A Nagy Edző"
  Rebrov nem „A Nagy Edző”. Ezt a vereség utáni erőlködő nyilatkozatai is érzékeltették. Nem ő lesz az, aki magyar klubsikert emel a jövő Európájában. De talán most regenerálódik, talán csapatot formál a következő mérkőzésekre.
 • Lebegtetés a Fenyő-gyilkosság ügyében
  Nem zárható ki, hogy újabb száztizenegy év elteljen, és valaki valahol cikket írjon, így kezdve: „Százharmincegy év telt el a Margit körút és a Margit utca sarkán elkövetett Fenyő-gyilkosság óta…”
 • Megpróbálják besározni a történelmi megemlékezést
  Sokan megpróbálják elvitatni Magyarország történelmi érdemeit, amit az ország 1989-ben tanúsított – fogalmazott ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász az M1 Ma este című műsorában. A Századvég jogi szakértője a hétfőn Sopronba látogató Angela Merkel német kancellárt érő nemzetközi bírálatokra reagált.
 • Alaptalan támadás Maróth Miklós ellen
  Szisztematikus, politikai motivációktól sem mentes támadás indult Maróth Miklós ellen, miután elfogadta az egykori akadémiai kutatóhálózatot irányító új testület vezetői posztját. Az ellenzéki sajtóban a professzor CEU-n tanító régi ellenfeleinek vádjait elevenítették fel kritikaként, miközben Maróth Miklós munkáját nemzetközi szakmai körökben is elismerés övezi.
 • Elhúzták a vasfüggönyt a páneurópai pikniken
  A 30 évvel ezelőtti események elemzésére, megértésére nem történt kísérlet Németországban és az Európai Unióban sem – így értékelte a páneurópai piknik óta eltelt időszakot Schmidt Mária történész a Kossuth Rádió Vasárnapi Újság adásában. A Terror Háza Múzeum főigazgatója szerint ennek egyik oka, hogy a németek nem tudnak mit kezdeni a német egységgel.
MTI Hírfelhasználó