Renzi ravasz és maradni fog
2016. december 2. 08:29

Teljesen megosztja az utca emberét Olaszországban a vasárnapi alkotmányos népszavazás, amelyről mindenkinek véleménye van, sokan azonban Olaszországban sem kívánják elárulni, kire szavaznak.

Miről szavaznak az olaszok a vasárnapi referendumon? – a SkyTG24 olasz hírtelevíziónak az olaszországi városok utcáin feltett kérdésére a megszólított olaszok közül senki sem tudott válaszolni. A szavazócédulán valóban egy hosszú és összetett kérdés szerepel, amelyet csak a magas jogi-politikai felkészültséggel rendelkezők képesek átlátni.

Az olaszok túlnyomó többsége nem tudja megmondani, pontosan miről kell véleményt nyilvánítania az alkotmányos népszavazáson. Annyit tudnak, hogy igennel vagy nemmel szavazhatnak, és a többség (a felmérések szerint az olaszok kétharmada) úgy érzi, Matteo Renzi kormányának maradásáról vagy távozásáról mondhatja el véleményét a referendumon.

Egy diplomás háziasszony az MTI-nek elmondta, elmegy szavazni és nemet mond Renzire. Elmagyarázta, hogy kezdetben bizonytalan volt, de a népszavazási kampány utolsó napjainak hangulata felbőszítette: „Renzi úgy festi le, mintha nélküle mindennek vége lenne, nem szeretem, ha fenyegetnek, engem ne akarjon megfélemlíteni, ezért ellene szavazok” – mondta.

Diego, a bártulajdonos kávéfőzés közben fejtette ki, hogy ő nem megy el szavazni, úgyis teljesen mindegy. „Renzi ravasz és maradni fog, akármi lesz a referendum eredménye” – tette hozzá. A bár vendégeinek csak egy része ért ezzel egyet, a többiek hallgatva keverik a kávét vagy a capuccinót és nem árulják el, elmennek-e szavazni és miként voksolnak. Talán ők alkotják a csendes többséget, amely Matteo Renzi szerint igennel voksol és megmenti a népszavazást, a reformokat és a kormányt is.

„Én nem szavazok referendumon, már régóta csak a politikai, vagyis a parlamenti választásokon veszek részt” – fogalmazott egy római uszoda idős tulajdonosa.

Renzire elsősorban a fiatalok és a dél-olaszok mondanak nemet – állítja az újságíró Fabrizio és rögtön hozzáteszi, köztudott, hogy a választási kedv Dél-Olaszországban szokott a legalacsonyabb lenni. Nápolyból az állás nélküli fiatal orvosnő Oriana azt mondja, határozott nemmel fog szavazni, a szakácsnő Eleonora Umbriában szintén nemmel, mivel baloldali és Matteo Renzit nem tartja annak. „Matteo Renzi személyisége megosztó, de mi ezt a típust jól ismerjük Toszkánában, mivel igazi vidéki toszkán, akinek törtető egyéniségét, közvetlen stílusát, szarkasztikus humorát Itália más részén nem mindenki tartja rokonszenvesnek” – magyarázta egy firenzei filozófiatanár. Kérdés, hogy akkor vasárnap ki szavaz igennel. A külföldi tudósítóknak olyan érzése támad, hogy a kilencvenes évek tértek vissza, amikor senki sem vallotta be Olaszországban, hogy Silvio Berlusconira szavaz, mégis megnyerte a választásokat.

„Én igennel szavazok, mert ha most kormányválság lesz, megint leáll minden, leállnak a megkezdett adóreformok, a közigazgatás, és nem tudunk dolgozni” – vélekedett egy könyvelőiroda vezetője, Alessia. Luca Barbareschi színházigazgató ugyancsak igennel szavaz, mert – mint egy lapinterjúban fogalmazott – ha az olaszok most nemet mondanak, szerinte soha többé nem lesznek reformok és Olaszország mozdulatlan marad.

MTI
Címkék:
  • Rebrov nem "A Nagy Edző"
    Rebrov nem „A Nagy Edző”. Ezt a vereség utáni erőlködő nyilatkozatai is érzékeltették. Nem ő lesz az, aki magyar klubsikert emel a jövő Európájában. De talán most regenerálódik, talán csapatot formál a következő mérkőzésekre.
  • Lebegtetés a Fenyő-gyilkosság ügyében
    Nem zárható ki, hogy újabb száztizenegy év elteljen, és valaki valahol cikket írjon, így kezdve: „Százharmincegy év telt el a Margit körút és a Margit utca sarkán elkövetett Fenyő-gyilkosság óta…”
MTI Hírfelhasználó