Nekifutnának a nagyhatalmak a szíriai rendezésnek
2016. december 3. 08:40

Moszkva és Washington új elképzeléseket vizsgál, miképp lehetne új lendületet adni a hónapokkal ezelőtt holtpontra jutott diplomáciai egyeztetéseknek a szíriai Aleppóban zajló harcok megfékezése érdekében – mondta pénteken John Kerry amerikai külügyminiszter Rómában.

Hozzáfűzte: ezeket az ötleteket a jövő héten az amerikai és orosz diplomaták soron következő egyeztetésén fogják mérlegelni.

Kerry nem árult el részleteket arról, hogy mi az újdonság az említett elképzelésekben, amelyeken Oroszországgal közösen dolgoznak. Ugyanakkor kijelentette, hogy Washington és Moszkva is sürgetőnek tartja a szíriai helyzet rendezését, és nem fognak Donald Trump megválasztott amerikai elnök január 20-án esedékes beiktatásáig várni.

„Megosztottunk egymással néhány ötletet, és lesz egy találkozó Genfben a jövő hét elején, úgyhogy ki kell várnunk, lesz-e ezeknek foganatjuk” – mondta Kerry, miután orosz kollégájával, Szergej Lavrovval tárgyalt az olasz fővárosban. Hozzáfűzte: felméri az eredményeket, amikor majd jövő szerdán ismét találkoznak Lavrovval egy európai biztonsági értekezleten Hamburgban.

Az orosz és az amerikai politikus az olasz külügy által a földközi-tengeri térség biztonsági és migrációügyi kérdéseiről rendezett konferencia helyszínén tanácskozott.

Megérett az idő a kompromisszumra

Moszkva támogatja a párbeszédet, de a szíriai békefolyamat jelenleg Bassár el-Aszad elnök megbuktatásában érdekelt erők miatt nem jut előbbre – vélekedett az orosz külügyminiszter olasz kollégájával, Paolo Gentilonival tartott közös sajtótájékoztatóján. Hangsúlyozta: ez elfogadhatatlan, és nem képezi részét a megállapodásoknak. Egyben elismerte, hogy Oroszország, amely a damaszkuszi rezsim szövetségesének számít, kapcsolatban áll a szíriai ellenzéki erőkkel. Lavrov hangsúlyozta, hogy a szíriai konfliktusnak nem lehet katonai megoldása. Szerinte „az idő megérett a kompromisszumokra”.

A tárcavezető kiemelte ugyanakkor: országa nem engedni, hogy Szíria a káoszba süllyedt Líbia sorsára jusson, ahol a NATO 2011-es beavatkozása nyomán elűzték a hatalomból Moammer Kadhafi diktátort.

Paolo Gentiloni Aleppóra utalva hangsúlyozta: „egy város romjaira nem lehet tárgyalásokat építeni”.

Lavrov és Kerry is találkozott a nap folyamán az ENSZ szíriai különmegbízottjával. Lavrov ezzel összefüggésben aut mondta: Staffan de Mistura alkalmatlan a békefolyamat újraindítására. Szerinte nem kell azt kivárni, hogy az ellenzék együttműködővé válik, hanem minden ellenzéki csoportnak meg kell kezdenie az egyeztetést Bassár el-Aszad tárgyalásokra kész kormányával.

MTI
Címkék:
 • A Demokrácia Védvonal
  A mintegy 175 kilométer hosszú, 4 méter magasra tervezett létesítmény nem csupán műszaki jelentőségű.
 • Mikulássapkás hazugság
  Amerikában kezdték el ezt a hazugsághadjáratot évtizedekkel ezelőtt. Egy svéd reklámgrafikus egy híres üdítőitalhoz rajzolta le Santa Claus-t. Az ő Szent Kolozsuk eleve reklámfigura. Egy üdítőitalt ünnepelnek Szent Miklós helyett.
 • A propaganda logikája
  Hosszú cikket közölt a 24.hu nevezetű portál „A magyarok látják messze a legaggasztóbbnak az egészségügy helyzetét” címmel.
 • Orbán Viktor teljes beszéde
  A 100 évvel ezelőtti trianoni katasztrófára és a balliberális kormányok okozta 10 évvel ezelőtti csődből való kilábalására is emlékezett Orbán Viktor 22. évértékelő beszédében.
 • Orbán: Magyarország mindenek előtt
  Minden felemelkedő nemzet sikertörténete az önbecsülés megerősítésével kezdődik, a bajba jutott országok polgárainak személyes önbecsülése pedig csak nemzetükével együtt térhet vissza - fogalmazott a kormányfő.
MTI Hírfelhasználó