Ülősztrájk - megnyitották a lengyel szejm ülésszakát
2017. január 11. 21:20

A fő lengyel ellenzéki párt, a Polgári Platform (PO) folytatódó parlamenti ülősztrájkja ellenére a lengyel házelnök szerda este megnyitotta a szejm idei első ülésszakát, majd az első napirendi pont zavartalan lebonyolítása után szünetet rendelt el.

A 460 alsóházi képviselő túlnyomó többségének jelenlétében Marek Kuchcinski arra kérte a honatyákat, hogy az ülés elején tisztelegjenek az utóbbi napokban elhunyt négy jeles lengyel személyiség - köztük Longin Komolowski volt kormányfőhelyettes - emléke előtt.

A PO jelen lévő képviselői az ülés kezdetétől fogva körbevették a szejm pódiumát. Az ima és az elhunytak emléke előtt tisztelgő határozat közfelkiáltással történő elfogadása után a szejm elnöke csütörtökig szünetet rendelt el. A PO képviselői ezután sem távoztak a pódiumról.

A szejm az eredeti tervek szerint már déltől ülésezett volna. Az alsóházi frakcióvezetők reggeltől késő délutánig egyeztettek a december óta tartó parlamenti válság kompromisszumos megoldásáról, de a tárgyalások eddig eredménytelennek bizonyultak.

A PO az idei költségvetési törvényről tartott, szerinte szabálytalan alsóházi szavazás megismétlését követelte. A szerdai egyeztetések során bejelentette: nem hagy fel a szejm pódiumának blokádjával. A szintén ellenzéki, a PO-val együtt eddig a tárgyalóteremben ülősztrájkot folytató Modern (Nowoczesna) párt hétfőn beszüntette a pódium blokádját, melytől a többi ellenzéki tömörülés - a Kukiz´15 és a Lengyel Parasztpárt kezdettől fogva távol tartotta magát.

A kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) december 16-án a házelnöki szék és a szejm pódiumának ellenzéki blokádja miatt nem az ülésteremben, hanem az alsóház oszlopos termében bonyolította le a költségvetésről szóló végszavazást. A párt kizártnak tartja a szavazás megismétlését, mivel azt szerinte a parlamenti házszabálynak és az alkotmánynak megfelelően bonyolították le.

A szavazást szerdán törvényesnek minősítette a Kukiz´15 is.

A PiS nyitott volt arra, hogy a költségvetési törvényre vonatkozó ellenzéki módosító javaslatokat a felsőház napirendjére tűzze, majd az alsóházba visszaküldje. Így azok a képviselők is tárgyalhattak volna a jogszabályról, akik az ülősztrájkjuk miatt kimaradtak a korábbi vitából.

A kompromisszum hiányában a költségvetést szerda délután a PiS-többségű szenátus módosítások nélkül hagyta jóvá. A PO a szenátusi szavazást is szabálytalannak minősítette. "Az államnak nincs költségvetése" - jelentette ki sajtóértekezletén Grzegorz Schetyna, a PO elnöke.

Donald Tusk volt lengyel kormányfő, a PO korábbi vezetője, az Európai Tanács jelenlegi elnöke szerdán a TVN24 lengyel hírtelevízió brüsszeli tudósítójának nyilatkozva kijelentette: a lengyel szejmben fennálló helyzet "gyors és pozitív" megoldására van szükség, a fő felelősség ezért a kormányzókat terheli, az ő feladatuk az első lépést megtenni a kompromisszum irányában. Lengyelország európai szerepére is utalva fontosnak nevezte, hogy a költségvetést "szabályos, törvényes módon fogadják el".

A parlament székháza előtt szerda este a PO támogatására a Demokráciavédelmi Bizottság (KOD) baloldali liberális mozgalom több tucat szimpatizánsa tüntet, miközben a kormánytöbbség támogatói ugyanott ellentüntetést tartanak.

MTI
Címkék:
megmondó
Jó lenne, ha az általános művelődési környezet emelkedne olyan nívóra, hogy flaszterparaszt és közokirat-hamisító még pártszékház portása se lehessen.
 • Medgyessy is, Gyurcsány is mulasztott
  „Gyurcsány Ferenc akkor is, és most is hivatalos személynek számít, márpedig hivatalos személyeknek kötelessége a tudomására jutott bűncselekményt feljelenteni.”
 • Harcoljunk a hazánkért
  Magyarországot az egykori tűzzel-vassal való támadások után sokkal veszélyesebb fegyverrel: az aljassággal támadják hosszú ideje.
 • Storcknak mennie kell
  Egy órán át emberhátrányban játszottak, és a világklasszist sorában tudó Portugáliának csak egy gólt sikerült szereznie ellenünk.
 • Demokratikus pontok a Vérszerződésben
  A második, a harmadik és az ötödik pont egyértelműen demokratikus elv, az első és a negyedik inkább a rend fenntartására tett eskü.
hírfolyam
 • Hírstart
 • Hírkereső
 • Hírlista
 • News Agent
 • Alternatív Hírportál
 • Startlap
 • A hírek
 • Hírfal
 • Hírmutató
 • Polgári Szemle
 • Időjárás
 • Bálványosimádó
 • MTI