Összehangolt orosz-török légi csapás az IÁ ellen
2017. január 18. 22:41

Első alkalommal hajt végre az orosz és török légierő összehangolt csapást az Iszlám Állam észak-szíriai állásai ellen a terrorszervezet uralta Báb városától délre – közölte Szergej Rudszkoj altábornagy, az orosz vezérkar műveleti főosztályának vezetője szerdán Moszkvában.

„A szíriai kormányzattal egyeztetett légi hadműveletben az orosz légierő kilenc harci repülőgépe, köztük négy Szu-24M, négy Szu-25 és egy Szu-34-es típusú bombázó, illetve a török légierő négy F-16-os és négy F-4-es típusú vadászgépe vesz részt. Összesen 36 megsemmisítendő célpont lett kijelölve” – tette hozzá.

Rudszkoj szerint az összes célpontot előzetesen választotta ki a két ország vezérkara és légierő parancsnoksága. Kifejtette, hogy az elmúlt két napban pilóta nélküli felderítő drónok és műholdak segítségével határozták meg ezeket. Hangsúlyozta, hogy a dzsihadisták létesítményeire mért orosz-török csapások már korábban is nagyon hatékonynak bizonyultak.

A török vezérkar azt közölte, hogy a hadművelet időközben lezajlott, és a két ország katonái jól együttműködtek. Oroszország és Törökország a múlt héten megállapodást írt alá a két ország légi hadműveleteinek összehangolásáról. A dokumentum meghatározza azokat a mechanizmusokat, amelyek révén a két ország harci gépei együttműködnek egymással, összehangolva a terrorista célpontok elleni légicsapásaikat és megakadályozva a baleseteket, amikor repülőgépeik és drónjaik a szíriai légtérben vannak.

Moszkva és Ankara együttesen vállalt védnökséget a szíriai általános tűzszünetről szóló – a szíriai kormány és a felkelők között – létrejött megállapodás felett, amely december 30-án lépett életbe. Oroszország és Törökország vállalta, hogy szavatolja a tűzszünet betartását, ehhez „forródrótot” is létesített a két ország védelmi minisztériuma. A fegyvernyugvás nem vonatkozik az Iszlám Államra és a hasonló dzsihadista csoportokra.

MTI
Címkék:
  • Pluralizmus Ismét Működésben – PIM
    Ez itt a kérdés – Otthonosabbá tenni a magyar világot. Ezzel a címmel készített negyvenperces beszélgetést az M5-ös művelődési köztelevízió a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatójával, Demeter Szilárd székelyföldi íróval, költővel, filozófussal.
  • A Demokrácia Védvonal
    A mintegy 175 kilométer hosszú, 4 méter magasra tervezett létesítmény nem csupán műszaki jelentőségű.
MTI Hírfelhasználó