Magyar beavatkozással sikerült pert nyerni
2017. február 3. 17:37

A magyar kormány beavatkozása mellett megnyerte az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója (FUEN) a Minoritiy SafePack elnevezésű európai polgári kezdeményezés ügyében indított pert az Európai Unió törvényszékén - közölte a nemzetpolitikai államtitkárság pénteken az MTI-vel.

Mint felidézték, a FUEN tagjaiból álló polgári bizottság még 2013-ban nyújtotta be kezdeményezését az Európai Bizottsághoz, hogy felkérje az Európai Uniót a nemzeti és nyelvi kisebbségek védelmének javítására, valamint az Európai Unió kulturális és nyelvi sokszínűségének megerősítésére.

A bizottság megtagadta a javaslat nyilvántartásba vételét, mivel álláspontja szerint az nem tartozik azon hatáskörébe, amely alapján az uniós szerződések végrehajtására uniós jogi aktus elfogadására javaslatot terjeszthet elő.

A FUEN az unió törvényszékén támadta meg a bizottság határozatát, amely a pénteken kihirdettet ítéletével megsemmisítette az elutasító határozatot. A közleményben kitértek arra is: Vincze Loránt, a FUEN elnöke már az ügy tavaly decemberi tárgyalását követően optimistán nyilatkozott, mérföldkőnek minősítve a FUEN és az őshonos európai kisebbségek számára az esetleges kedvező döntést. Magyarország a FUEN oldalán, Románia és Szlovákia az Európai Bizottság oldalán avatkozott a perbe, álláspontja a nemzetpolitikai államtitkárság szakmai közreműködésével készült.

Ez az első olyan ítélet, amikor az Európai Bizottság maradt alul a törvényszék előtt az európai kezdeményezéssel kapcsolatos ügyben - mutatott rá az államtitkárság.

MTI
Címkék:
  • Orbán Viktor Varsóban
    A miniszterelnök a lengyel fővárosban tartandó eseményről azt mondta, tizenkét olyan pártvezető találkozik, aki hangot akar adni annak a sok tízmillió embernek, akik ma európai polgárok, de úgy érzik, hogy nem képviselik őket.
  • A titkosszolgálatok támadása idegen érdek: ki a tégla?
    Földi László: Felettébb zavaró és végtelenül elszomorító, hogy a magyar polgári titkosszolgálat bármelyikében áruló tisztek létezhetnek. Ők ugyanis nem lehetnek pártkatonák, mint volt ilyen időszak a rendszerváltás előtt, hanem szakmájukat végző kiválasztottak, az országot az első vonalban védeni köteles szervezet tagjai.
  • A cselekvés lehetőségeit mutatja a Planet 2021
    A Planet 2021 Budapest nem riogatni akar, hanem megmutatni, hogy a környezet védelmében mindenki tehet valamit - mondta Áder János pénteken, miután megtekintette a rendezvény fenntarthatósági közönségprogramját.
MTI Hírfelhasználó