Fordulat: demokrata reakciók Trump beszéde után
2017. március 1. 15:19

Donald Trump amerikai elnök helyi idő szerint kedden este megtartotta első beszédét a kongresszus előtt. A republikánus reakciók a korszakalkotó jelzőt használják, a majd egy órás előadásra, de a legvisszafogottabb dicséret is csak ennyi volt: remek! A legfőképpen belpolitikai témákat érintő beszéd csúcspontja talán az a pár másodperc volt, amikor az elnök egy hős katonáról emlékezett meg, akinek az özvegye is részt vett az ülésen:

„Óriási megtiszteltetés számunkra, hogy itt van velünk ma este Carryn Owens, az Egyesült Államok Haditengerészete különleges műveleti vezetőjének, William „Ryan” Owens özvegye. Ryan úgy halt meg, ahogyan élt: katonaként, hősként…a terrorizmus ellen küzdve, nemzetünk biztonságáért. Most beszéltem Mattis tábornokkal, aki megerősítette ezt, idézem: Ryan része volt egy sikeres rajtaütésnek, amelyben olyan információk kerültek birtokunkba, hogy a jövőben még több győzelmet tudunk aratni az ellenségeinken.

Forrás: cnn.com

Ryan hagyatéka az örökkévalóság része. A Biblia is azt tanítja nekünk, hogy nincs nagyobb törvény a szeretnél, mint például, amikor valaki feláldozza magát a barátaiért. Ryan az életét adta a barátaiért, a hazájáért és a szabadságunkért – soha nem fogjuk elfelejteni. Üzenjük a szövetségeseinknek, akik most kérdezgetik, hogy vajon milyen barátjuk lesz Amerika: olyan, mint azok a hősök, akik az egyenruhánkat viselik.”

Két és fél perces taps követte szavait, amely természetesen nem az elnöknek, hanem az özvegynek és az elhunyt emlékének szólt.

De nem is ez a döbbenetes. A nagy rácsodálkozás a Fehér Házból a múlt héten kitiltott CNN-en volt, ahol a beszéd után Obama exelnök tanácsadója, Van Jones azt mondta, hogy ez volt az a pillanat, amikor Donald Trump igazi amerikai elnökké vált.

Obama volt elnökről pedig kedden Trump úgy nyilatkozott, hogy ő áll a kiszivárogtatások és az ellene irányuló tiltakozó akciók mögött. Tehát még azt sem mondhatjuk, hogy a színfalak mögött barátkoznának.

A beszéd úgy látszik máshol is revelációként hatott, például a legkisebb jobbos elhajlással sem vádolható horvát Jutarnji List online verziójában az alábbi címmel jelent meg beszámoló: „Egy új Trump: a kongresszus előtt beszélt és egyetlen mozdulattal befogta a kritikusai száját”.

magyaridok.hu - CNN - Jutarnji.hr
Címkék:
  • "...a gyanúsítottat agyonlőtték"
    Jött arra valaki, gyanúsnak találták, és lelőtték. Lehet, hogy háromgyerekes, a családjáról példamutatóan gondoskodó, kollégáival kedves agysebész volt az illető, de rosszkor jött rossz helyre: a rendőrök „gyanúsítottnak” minősítették, és ártalmatlanították.
  • Politikai stabilitás mint érték
    Az SZDSZ is megtorpedózta az 1996-os világkiállítást. A szélsőséges párt akkor bebizonyítatta, hogy komoly tényező az országban, nagy kárt tud okozni neki.
MTI Hírfelhasználó