Le Pen győzelme hatással lehet a forintra is
2017. március 24. 15:54

Az átlagbér januárban 10% -kal nőtt a tavalyi év ugyanezen időszakához képest.  A kiskereskedelmi forgalom januárban a pontosított becslés szerint 4,8% -kal nőtt 2016 januárjához képest.

Nyugodt hetet zár a forint

E héten nem figyelhettünk meg jelentősebb ingadozást a forint esetében, ennek oka egyrészt a főbb piacok viszonylag nyugodt alakulása, másrészt pedig a fontosabb makrogazdasági hírek hiánya.

Az euró-forint árfolyam pár esetében kötött üzletek túlnyomórészt a 308,1-309,1 HUF/EUR sávban jöttek létre. Csütörtökön 14:00 óra körül az árfolyamot 308,9 HUF/EUR közelében jegyezték.

Az utóbbi napok során békés hangulatban zajlottak az események a dollárral szemben is. A forint a hét első felében 284,8 HUF/USD árfolyam szintre erősödött, majd fokozatosan elveszítette ezt a többletet. Csütörtök délután (14:00 óra körül) 286,5 HUF/USD árfolyam szint körül folyt a kereskedés.

Le Pen győzelme hatással lehet a forintra is

A következő hetekben a forintra nézve az EUR/HUF árfolyam tekintetében messze a legnagyobb rizikó annak lehetősége, hogy Marine Le Pen nyeri meg a francia elnökválasztást, és ennek következtében a politikai kockázatok Európában meglepő méreteket öltenek. Abban az esetben, ha Marine Le Pen győzedelmeskedne – aminek az előzetes felmérések szerint reális esélye van –, a politikai bizonytalanságtól való félelem egyértelműen hatna a pénzügyi piacokra. A forint valószínűleg eladási nyomással szembesülne, és egészen a 320 HUF/EUR árfolyam szintig gyengülhet. Az Akcenta CZ várakozásai szerint azonban a javuló gazdasági helyzet Magyarországon részben mérsékli a forintot gyengítő, az európai választásokból eredő nyomást. „Mivel nem Marine Le Pen győzelmére számítunk, a HUF/EUR valutapárral folytatott kereskedés várhatóan ebben az évben is az elmúlt hónapok sávjában marad, míg 2017 végéig a kereskedés áttolódhat a 305 EUR/HUF körüli értékekre.” – vélekedik az Akcenta CZ szakértője.

A hosszabb távú kilátásokkal kapcsolatban az Akcenta CZ elsősorban a kereskedelmi többletet, és a forint EUR/HUF árfolyam viszonylatban „alulértékelt” állapotát érzékeli olyan tényezőkként, amelyek a kilátások tekintetében világosan a forint erősödése mellett szólnak.

Akcenta CZ
Címkék:
 • Videó mint politikai csapásmérés
  Megvan tehát a magyarázat arra: miért viselkednek egyes politikusok – köztük egészen magas pozícióban lévők is – elmebeteg módjára. Miért zúdítják rá a kontinensre a migránsáradatot, a terrorista bandákat. Miért öletik meg társadalmuk tagjait. Zsarolva vannak.
 • Elszállt egy hajó a szélben
  Nehéz megindulás, mit megindulás, megrendülés nélkül beszélni erről a patináns lapról, a baloldali véleményformálók zászlóshajójáról, erről az izé 168 óráról. Nehéz, de mégis meg kell tenni.
 • Orbán Viktor reméli, a bevándorlást ellenzők egész Európában megerősödnek
  Orbán Viktor miniszterelnök azt reméli, hogy az európai parlamenti (EP-) választáson a bevándorlást ellenző erők egész Európában megerősödnek, és a bevándorlást ellenző politikai vezetők jutnak jóval nagyobb szerephez a következő öt évben.
 • Nemzetközi részvételi adatok és nem hivatalos eredmények
  Ma huszonegy uniós tagállamban – köztük Magyarországon – tartanak európai uniós választásokat. Hét országban már korábban megtartották az Európa jövője szempontjából kulcsfontosságú voksolást, és egyes tagállamok esetében pedig már az eredményekre vonatkozó becslések is rendelkezésre állnak.
 • A bevándorláspártiak mind ott lesznek, legyünk ott mi is!
  Az európai baloldal azért akar kevert népességű Európát, mert valójában a nemzeteket akarja felszámolni, márpedig Európa erejét a sikeres nemzetállamok adják. Meggyőződésem, hogy az előttünk álló évtizedben nem lehet úgy politizálni Magyarországon, hogy nem a migrációt tartjuk a legfontosabb kérdésnek. Ha az elmúlt években baloldali kormány lett volna Magyarországon, akkor most úgy néznének ki a városaink, mint egyes német vagy francia városok, mert százezrével lennének itt Afrikából vagy a Közel-Keletről érkezett migránsok — nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Orbán Viktor miniszterelnök.
MTI Hírfelhasználó