Közgyűlést tartottak a franciaországi magyarok
2017. március 25. 20:55

Megtartotta harmadik közgyűlését szombaton a Franciaországi Magyarok Szövetsége (FRAMOSZ) a kelet-franciaországi Strasbourghoz közeli Saverne-ben.

A FRAMOSZ-t a Nyugat-európai Országos Magyar Szervezetek Szövetsége (NYEOMSZSZ) felkérésre két évvel ezelőtt öt franciaországi magyar egyesület alapította a franciaországi magyar közösségek összefogása, a magyar nyelv, a magyarságtudat, a hagyományok és a kultúra ápolása terén kifejtett tevékenységek segítése érdekében.

Dabizs Mercédesz elnök a magyar kultúra megismerésén túl a magyar azonosságtudat megőrzését nevezte a FRAMOSZ legfontosabb céljának az MTI-hez eljuttatott közleményében.A közgyűlésen a lyoni, a cote d'azuri, az aix-en-provence-i, a strasbourgi és a grenoble-i tagszervezetek vezetői beszámoltak tevékenységükről, melyek közül nem egy nemzetközi mércével is kiemelkedő jelentőségű.

A FRAMOSZ elnöke köszönetet mondott a Havasi János igazgatásával működő Párizsi Magyar Intézetnek a támogatásáért, majd részletes tájékoztatást kaptak a résztvevők a magyar kulturális központ munkájáról, s az általuk felkínált további együttműködési lehetőségekről.

Az országos értekezlet tagjai elismeréssel szóltak a Kőrösi Csoma Sándor Program (KCSP) ösztöndíjasainak nélkülözhetetlen munkájáról is.

A közgyűlés jelenlévői számára Maróti Orsolya, a Külgazdasági és Külügyminisztérium főosztályvezető-helyettese nyújtott átfogó képet a Balassi Intézet által biztosított oktatási és képzési lehetőségekről, Józan Ildikó, a strasbourgi egyetem lektora pedig az elzászi régió magyar nyelvi oktatási helyzetéről tartott tájékoztatást.

A FRAMOSZ és a KCSP ösztöndíjasainak következő - és európai szinten is egyedülálló - programja a május 25. és 28. között az Alpokban megrendezendő I. Nyugat-Európai Családi Népművészeti Tábor - olvasható a FRAMOSZ közleményében.

MTI
Címkék:
 • "...a gyanúsítottat agyonlőtték"
  Jött arra valaki, gyanúsnak találták, és lelőtték. Lehet, hogy háromgyerekes, a családjáról példamutatóan gondoskodó, kollégáival kedves agysebész volt az illető, de rosszkor jött rossz helyre: a rendőrök „gyanúsítottnak” minősítették, és ártalmatlanították.
 • Politikai stabilitás mint érték
  Az SZDSZ is megtorpedózta az 1996-os világkiállítást. A szélsőséges párt akkor bebizonyítatta, hogy komoly tényező az országban, nagy kárt tud okozni neki.
 • Csak magára számíthat a magyarság
  Orbán Balázs, a Miniszterelnökség államtitkára szerint a magyar vezetőknek tisztában kell lenniük a magyar történelmi fejlődésből adódó sajátságokkal és a néplélekkel, hiszen utóbbiak behatárolják, hogy milyen döntések és stratégiák lehetnek sikeresek hazánkban.
 • Bayer Zsolt: Brexit
  Bár a hazai ellenzéki „újságok” szerdán még arról deliráltak, hogy „zárul az olló” a konzervatívok és a munkáspártiak között, csütörtök este Johnsonék kiütéses győzelmet arattak.
 • Tiszta viszonyok jöhetnek jövőre a hazai egészségügyben
  Júliustól átlátható és biztonságos rendszerre áll át a társadalombiztosítás, ezentúl nem veheti senki ingyenesen igénybe az állami egészségügyi szolgáltatásokat anélkül, hogy ne lenne meg hozzá a jogosultsága – mondta lapunknak az adóügyi államtitkár a héten megszavazott új társadalombiztosítási járuléktörvény kapcsán.
MTI Hírfelhasználó