Átadták a Szép Magyar Könyv 2016 verseny díjait
2017. június 8. 19:32

Átadták a Szép Magyar Könyv 2016 verseny díjait nyolc kategóriában a 88. Ünnepi Könyvhét és 16. Gyermekkönyvnapok nyitónapján, csütörtökön a fővárosi Petőfi Irodalmi Múzeumban (PIM).

A könyvhét katalógusa szerint a gyermekkönyvek között Lackfi János Kutyából Szalonna (Gutenberg Kiadó) című kötete kapott díjat, és oklevélben részesült Kenéz Ferenc Esőben könnyen rámtaláltok (Pallas Akadémia), Kertész Erzsi Állat KávéZoo (Cerkabella Könyvkiadó), Király Levente Van egy kutyánk (Manó Könyvek), valamint Kolozsi Angéla Bódog és Szomorilla (Pozsonyi Pagony) című kötete. Szintén oklevelet kapott Lackfi János Élni hogy kell? (Pozsonyi Pagony), Lanczkor Gábor Gúfó a fák ünnepén (Csimota) és a Kaláka Nálatok laknak-e állatok? (Central Médiacsoport) című gyerekkönyve.

Az ismeretterjesztő kiadványok versenyében oklevelet nyert Czank Lívia Igen! Minden, amit az esküvőről tudnod kell (Corvina), Nyáry Krisztián Festői szerelmek (Corvina) és Thuróczy Gergely A megtalált tragédia - Rejtő Jenő emlékére (Szépmíves Könyvek-Athenaeum) című kötete, valamint az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) Propaganda az I. világháborúban című kiadványa, amely egyben megkapta az Antall József Emlékdíjat is.

A tudományos művek, szakkönyvek, felsőoktatási könyvek kategóriájában öt kötet nyert oklevelet: Ádám Veronika Orvosi biokémia (Semmelweis), Daniel Arasse Leonardo (Typotex), Rainer M. János Az 1956-os magyar forradalom és Tulassay Tivadar Klinikai gyermekgyógyászat (Medicina) című könyve mellett az Udvarhelyi Erzsébet és Nagy Károly szerkesztette Fejedelemasszonyok és vallásszabadság Erdélyben (Boldog Gizella Főegyházmegyei Gyűjtemény) című kiadvány. Utóbbi kötet részesült Áder János köztársasági elnök különdíjában is.

A szépirodalmi és ifjúsági könyvek versenyében a zsűri díjjal ismerte el Dante Isteni színjátékának új fordítását, amelyet Nádasdy Ádám jegyez (Magvető) és Edgar Allan Poe The Raven (A holló) című versének angol nyelvű, a Nemzetközi Antikvár Szövetség (ILAB) Budapesten rendezett, 42. kongresszusára megjelent, kispéldányszámú kiadását (Borda Antikvárium). Oklevelet kapott Kosztolányi Dezső Zsivajgó természet (Kossuth) című kötete, a Corvina Kiadó Óda a sörhöz című kiadványa, a Móra klassz sorozat, valamint Csukás István Évszakom a szerelem (Könyvmolyképző) című kötete, amelyet a Tamás László Emlékdíjjal is jutalmaztak.

A Művészeti könyvek és albumok között díjat kapott a Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum Nagas, Birds, Elephants című angol nyelvű kiállítási katalógusa. Oklevéllel jutalmazták Gellért Katalin Magyar szimbolizmus (Corvina) és F. Györffy Anna Mosó Masa és barátai (Magvető) című kötetét, valamint a Szépművészeti Múzeum - Magyar Nemzeti Galéria két kiadványát, a Modigliani és a Picasso - Alakváltozások 1895-1972 című kiállítások katalógusát. Oklevelet és Orbán Viktor miniszterelnök különdíját is elnyerte Orosz István Az idő látképei (Utisz Bt.) című kötete, Tarlós István főpolgármester különdíját pedig Bartos Erika szerzői kiadásban megjelent, Budapest titkai című könyve kapta.

A bibliofil és speciális kiadványok közül Kelbert Krisztina Képek a szombathelyi zsidóság történetéből (Yellow Design) című kiadványa díjat, a Szent István Társulat Az imaórák liturgiája című sorozata oklevelet nyert. A 24. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál és az Agóra Veszprém Városi Művelődési Központ látogatóinak szavazatai alapján a közönségdíjat az Arany János balladái Zichy Mihály rajzaival (Kossuth) című kiadvány nyerte.

A verseny zsűrijében a szervező Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése (MKKE) megbízásából E. Csorba Csilla elnökletével Barna Imre, Lafferton Kálmán és Keresztury Tibor, valamint Kurucz Dóra tipográfus, Horváth Ildikó grafikus és Igor Lazin illusztrátor kapott helyet.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) különdíját idén a Toppantós - Legkisebbek mondókás- és verseskönyve (Cirkabella) című gyermekkönyv illusztrációiért Kismarty-Lechner Zita, a Nagas, Birds, Elephants című kiadvány (Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum) tipográfiai megformálásáért Bárd Johanna, valamint a Fejedelemasszonyok és vallásszabadság Erdélyben (Boldog Gizella Főegyházmegyei Gyűjtemény) című kiadvány megtervezésért Vári Ágnes kapta. A minisztérium különdíjáról Gyárfás Gábor, Molnár Kálmán és Molnár Gyula grafikusművészek, valamint Szepes Lászlóné művészettörténész döntött.

mti
Címkék:
 • A szélsőbaloldal új fasizmusa
  József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
 • Kártérítést a hungarocídiumért
  Vétkesek közt cinkos, aki néma – idézhetnénk Babitsot, de Brüsszelben ez is kárörvendő röhögést váltanak ki az ottani rasszista hungarofóbokból. Ezért is kell kártérítést követelnünk, tehát követelnünk kell a kártérítést a hungarocídiumért.
 • Egy felmérés szerint tombol az öncenzúra az Egyesült Államokban
  A megkérdezetteknek közel kétharmada fél őszintén elmondania a véleményét egy Egyesült Államokban készült felmérés szerint. A baloldal „puha diktatúrája” még a mérsékelten liberális érzelműeket sem kíméli.
 • Semmi esélye a habarékellenzéknek az egységes jobboldallal szemben
  Kormányzásképtelen a baloldalon az a hatalomtechnikai alkukon alapuló ellenzék, amelynek sem közös ideológiája, sem közös víziója nincsen – véli Deák Dániel. A XXI. Század Intézet vezető elemzője szerint az egység mára egyértelműen a jobboldal sajátossága, az Orbán Viktor által létrehozott jobboldali szövetség pedig rendkívül sikeres, a mostani parlamenti ciklus felénél is a biztos pártválasztók között ötven százalék feletti támogatottsággal bír.
 • Fiataloknak kínál élményeket hazánkban a várjárás
  A nagyvázsonyi vár felújításának eredményeként nőni fog a térség gazdasági vonzereje és munkahelyteremtő képessége - hangsúlyozta György István, a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára.
MTI Hírfelhasználó