Balog Zoltán:segítség a Snétberger Központnak
2017. augusztus 15. 17:42

Minden jogi segítséget megad a kormány a felsőörsi Snétberger Zenei Tehetség Központnak, és nem fogja hagyni, hogy a Snétberger-módszer, illetve a tehetséges roma fiatalokat mentoráló intézmény oktatási infrastruktúrája egy "bűncselekmény" miatt tönkremenjen - hangsúlyozta az Origo.hu hírportálnak adott interjújában az emberi erőforrások minisztere.

Balog Zoltán a kedden közzétett interjúban közölte: a központ most is zökkenőmentesen működik, de a félelem és bizonytalanság nem tesz jót a pedagógiai munkának, ezért a támadással okozott szükséghelyzetet heteken belül lezárják.

Mint a hírportál emlékeztet, a Snétberger Központ korábbi igazgatója 85 millió forint értékű szellemi termékként regisztráltatta a hátrányos helyzetű roma fiatalok mentorálására használt módszert. Az elbocsátott vezető szellemi tulajdon jogosulatlan használatára és egyéb sérelmekre hivatkozva összesen 145 millió forintos fizetési meghagyást küldött az iskolának, így végrehajtás fenyegeti a Snétberger Központ hangszereit, hangtechnikai felszerelését is.

Balog Zoltán felidézte, hogy a kormányzat alapítása óta a Snétberger Központ mellett áll. "Ezt a helyzetet is meg fogjuk oldani, mivel nagy szükség van az intézményre. Pótolhatatlan munkát végeznek a tehetséges roma gyermekek felfedezésében az egész Kárpát-medencében" - méltatta az iskola működését.

A miniszter emlékeztetett arra is, hogy az alapító Snétberger Ferenc gitárművész a Norvég Alap, valamint a korábbi és a jelenlegi kormányzat több mint egymilliárd forintos támogatásával hozta létre a tehetségközpontot.

Balog Zoltán elmondása szerint a tehetségközpont munkájához 2016 végén a miniszterelnök javaslatára 300 millió forint plusz forrást biztosítottak. A tervek között szerepel továbbá egy stúdió építése; ezt jótékonysági alapon egy dán cég vállalta, a magyar állam pedig garantálja a hosszú távú fenntartást.

A miniszter hozzátette: a nagy nemzeti tehetségprogramok - melyek nem csak a romáknak, hanem minden magyar gyereknek szólnak - több milliárd forintból gazdálkodnak. Évente több mint 300 ezer, köztük több ezer roma fiatal részesül a programokból; részben ezek eredményeként az elmúlt három évben az egyetemre járó romák száma megduplázódott. "Ők lehetnek annak az új roma középosztálynak a tagjai a Snétberger-fiatalokkal együtt, akik nem a konfrontációban, hanem az együttműködésben érdekeltek" - mutatott rá.

Mint megjegyezte, a frissen végzett roma fiatalok elhelyezkedését a kormányzat nyomon követi. Snétberger Ferenc munkájának eredményeként például ma már 60-70 olyan formáció létezik, akik elsősorban nem is a cigányzenében, hanem a jazz, a klasszikus és a világzene területén szerepelnek jól. Ők nem csak megélhetést találtak, hanem sikereket is: számos, hazai és külföldi fesztiválon lehet velük találkozni - számolt be az Origo.hu-nak Balog Zoltán.

Snétberger Ferenc az MTI megkeresésére elmondta: mérhetetlenül igazságtalannak érzi a történteket. "Ebben a projektben rengetegen segítettek nekünk, akár magánemberek, néha 1000 forintos átutalással, vállalatok, önkéntesek, támogatók, az állam, pontosabban az Emmi, korábban a Norvég FM, az Európai Unió, a Svájci Alap, a Nyílt Társadalom Intézet, a dán VELUX Alapítványok, a rendezvényeinken való megjelenéssel ezrek, a szülők, a gyerekek a tanárok, civilszervezetek, akik pénzt, hangszereket ajánlottak fel. Sajnos mindenkit nem tudunk felsorolni, de meg lehet tekinteni a weboldalunkon. És akkor ennyi áldozat mellett van, aki nyerészkedni akar olyan vagyonon és pénzen, ami nem az enyém, nem magánembereké, hanem csak és kizárólag a gyerekeké, a gyerekek miatt jött létre.

A világhírű gitárművész hozzátette: az alapítvány, egyeztetve az összes érintett szereplővel minden kérdésre igyekszik anyagi, vagy morális megoldást találni. "Minden kollégám mellettem áll ebben a kérdésben. A minisztérium teljes egészében a program mögött áll, Balog Zoltán miniszter úr támogatásáról biztosított, tegnap hívott az egyik legfontosabb támogatónk a VisFontis képviselője, de folyamatosan egyeztetünk a támogatóinkkal, ügyvédeinkkel. Együtt meg fogjuk oldani ezt az ügyet" - fogalmazott.

mti
Címkék:
megmondó
Csodálatos módon találnak egymásra a hungarofóbia élcsapatai. Más-más handabandázással, de közös céllal: a magyar etnikum felmorzsolásával.
hírfolyam
 • Hírstart
 • Hírkereső
 • Hírlista
 • News Agent
 • Alternatív Hírportál
 • Startlap
 • A hírek
 • Hírfal
 • Hírmutató
 • Polgári Szemle
 • Időjárás
 • Bálványosimádó
 • MTI