Az IÁ az egyik legnagyobb fenyegetés a vallásszabadságra
2017. augusztus 16. 00:19

Az Iszlám Állam jelenti az egyik legnagyobb fenyegetést a vallásszabadságra - hangsúlyozza kedden közzétett jelentésében az amerikai külügyminisztérium. A dokumentum - amely a vallásszabadság 2016-os világméretű helyzetével foglalkozik - Magyarországgal kapcsolatban a többi között megállapítja, hogy a magyar alaptörvény garantálja a vallásszabadságot, ugyanakkor megemlíti, hogy az elmúlt évben több támadást, diszkriminációt és gyűlöletbeszédet regisztráltak muszlimok és zsidók ellen.

A jelentés előszavában Rex Tillerson külügyminiszter leszögezte: a világban az egyik legnagyobb fenyegetést a vallásszabadságra az Iszlám Állam nevű terrorszervezet jelenti.     "Az Iszlám Állam egyértelműen felelős az uralma alatti területeken a jazidik, a keresztények és a síita muszlimok elleni népirtásért"- fogalmazott az amerikai diplomácia irányítója. Hozzátette: "az Iszlám Állam az ugyanezen csoportok, továbbá egyes esetekben szunnita muszlimok, kurdok és más kisebbségek ellen elkövetett, emberiesség elleni bűntettekért és etnikai tisztogatásért is felelős".  

A külügyminisztérium jelentése 199 országban vizsgálja a vallásszabadság helyzetét. Tíz országot nevezett meg "különös aggodalomra okot adó" országként: Mianmart, Kínát, Eritreát, Iránt, Észak-Koreát, Szaúd-Arábiát, Szudánt, Tadzsikisztánt, Türkmenisztánt és Üzbegisztánt. A minisztérium  ugyanakkor elutasította a dokumentumot összeállító  bizottság javaslatát arra, hogy aggodalomra okot adó országként jelölje meg a többi között Oroszországot, Szíriát, Pakisztánt vagy Vietnamot. 
 
Magyarországgal foglalkozó fejezet bevezetőjében a jelentés megállapítja, hogy a magyar alaptörvény garantálja a vallásszabadságot és tiltja a vallási diszkriminációt, illetve vallási közösségek méltóságát sértő beszédet. 
 
Ugyanakkor a menekültkérdéssel foglalkozva arról ír, hogy a tavaly októberi, a kormányzat kezdeményezésére a menekültek befogadásáról tartott népszavazás előtt a miniszterelnök és kormánytagok ismételten migránsellenes és iszlámellenes retorikával éltek. 
 
"Orbán Viktor miniszterelnök és más tisztségviselők Európa keresztény értékei megvédésének fontosságáról beszéltek a muszlim migránsok áradata ellen, hangsúlyozva,  hogy nem lehet őket az európai társadalomba integrálni" - állapítja meg a jelentés, hozzátéve, hogy a magyar miniszterelnök szerint "minden egyes migráns biztonsági és terrorkockázatot jelent". 
 
Megemlíti az összeállítás, hogy állami kitüntetést kapott Bayer Zsolt, a Fidesz egyik alapítója, akit a jelentés "nyíltan antiszemita újságírónak" nevez. A későbbiekben pedig a Mazsihiszra hivatkozva említést tesz Novák Előd jobbikos politikus kijelentéséről, aki a "Saul fia" című film kapcsán a "holokausztipart" bírálta. 
 
"Tavaly több támadást, diszkriminációt és gyűlöletbeszédet regisztráltak muszlimok és zsidók ellen, és 542 incidenst jegyeztek fel vallási tulajdon ellen" - állapítja meg a jelentés. Az antiszemita incidensek száma nem növekedett az előző esztendőhöz képest, viszont megnőtt a muszlimok elleni támadások száma. 
 
A Magyar Iszlám Közösség tájékoztatása szerint négy fizikai és három verbális incidens, valamint "körülbelül tizenkét diszkriminációs eset" történt muszlim kendőt viselő nőkkel szemben. A külügyi jelentésben meg nem nevezett muszlim vezetők szerint az áldozatok gyakran féltek bejelenteni az eseteket a rendőrségnek. 
 
A jelentés említést tesz arról, hogy amerikai tisztségviselők találkoztak magyar tisztségviselőkkel, kormánytagokkal, és kiállva a vallásszabadság mellett arra sürgették a magyar kormányt, hogy vizsgálja felül a 2011-ben hozott vallásügyi törvényt, amely amerikai megítélés szerint hátrányosan megkülönböztet bizonyos vallási kisebbségi csoportokat.
MTI
Címkék:
megmondó
Jó lenne, ha az általános művelődési környezet emelkedne olyan nívóra, hogy flaszterparaszt és közokirat-hamisító még pártszékház portása se lehessen.
 • Medgyessy is, Gyurcsány is mulasztott
  „Gyurcsány Ferenc akkor is, és most is hivatalos személynek számít, márpedig hivatalos személyeknek kötelessége a tudomására jutott bűncselekményt feljelenteni.”
 • Harcoljunk a hazánkért
  Magyarországot az egykori tűzzel-vassal való támadások után sokkal veszélyesebb fegyverrel: az aljassággal támadják hosszú ideje.
 • Storcknak mennie kell
  Egy órán át emberhátrányban játszottak, és a világklasszist sorában tudó Portugáliának csak egy gólt sikerült szereznie ellenünk.
 • Demokratikus pontok a Vérszerződésben
  A második, a harmadik és az ötödik pont egyértelműen demokratikus elv, az első és a negyedik inkább a rend fenntartására tett eskü.
hírfolyam
 • Hírstart
 • Hírkereső
 • Hírlista
 • News Agent
 • Alternatív Hírportál
 • Startlap
 • A hírek
 • Hírfal
 • Hírmutató
 • Polgári Szemle
 • Időjárás
 • Bálványosimádó
 • MTI