Robert Fico új oktatásügyi minisztert akar
2017. augusztus 16. 13:04

A szlovák oktatási tárcánál kitört botrány miatt új miniszter jelölésére szólította fel Andrej Dankót, a koalíciós szerződést felmondó Szlovák Nemzeti Párt (SNS) elnökét Robert Fico miniszterelnök szerdán Pozsonyban, a kormány ülése előtt tartott sajtótájékoztatóján.

Robert Fico leszögezte, hogy kormányának nincs alternatívája, de a kabinetnek stabilnak és hitelesnek kell lennie, olyannak, amely Európa "magjában" tartja meg az országot. Rámutatott: az oktatásügyi tárcánál történtek jogos kételyeket vetnek fel a közvéleményben azzal kapcsolatban, hogy mennyire hiteles a kormány korrupció elleni fellépése, ezért felszólítja az oktatása tárcát birtokló SNS elnökét, hogy nyújtson be új jelölést az oktatásügyi miniszteri posztra. Hozzátette: semmivel sem vádolja az SNS miniszterét, sőt köszöni, hogy megpróbálta tisztázni a helyzetet, de nem tekinthet el attól, hogy a gyanú továbbra sem tisztázódott.

Peter Plavcan, az SNS által jelölt oktatásügyi miniszter még júliusban került támadások kereszttüzébe, miután kiderült, hogy a minisztériuma alá tartozó, a kutatási célokra szánt uniós támogatások elbírálását felügyelő ügynökség egyetlen nagy szlovákiai felsőoktatási intézménynek sem ítélt meg anyagi forrásokat uniós pályáztatáskor, ugyanakkor a dotációkból olyan cégek is részesültek, amelyek korábban nem foglalkoztak kutatással. A botrány kirobbanása után a szaktárca leállította az uniós pénzek kifizetését, vizsgálatot indított az ügyben, illetve hasonló vizsgálatot kért az Európai Bizottságtól is, amely az eset miatt figyelmeztető levelet küldött Pozsonynak, és leállította az ilyen jellegű források folyósítását. Az ügyben jelenleg az európai korrupcióellenes hivatal és a szlovák Nemzeti Bűnüldöző Ügynökség (NAKA) is vizsgálatot folytat.

A szlovák kormánykoalíció azután került válságba, hogy a múlt héten a kormányzó szövetségben részt vevő második legerősebb tömörülés, az SNS elnöke, Andrej Danko egyoldalúan és teljesen váratlanul felmondta a tavaly szeptemberben kötött koalíciós szerződést, arra hivatkozva, hogy elkerülhetetlenné vált a koalíción belüli kapcsolatok újratárgyalása. A lépést Robert Fico miniszterelnök, a vezető kormánypárt, az Irány-Szociáldemokrácia elnöke első reakciójában abszurdnak nevezte, és a legkisebb kormánypárt, a Most-Híd is érthetetlennek minősítette.

Az SNS váratlan lépésének okairól a pozsonyi sajtóban sok minden felmerült. Kezdve az ellenzék azon véleményétől, hogy a lépés csupán a nemzetiek által vezetett oktatásügyi tárca körüli pénzügyi botrány elfedését célzó manőver, egészen az SNS egyik alelnökének azon állításáig, miszerint a koalíción belüli kapcsolatok újratárgyalását az indokolja, hogy a miniszterelnöki hivatal bizalmas információk kiszivárogtatásával próbálta lejáratni a második legerősebb kormánypártot.

Az okok máig nem váltak egyértelművé, az viszont már a múlt héten tisztázódott, hogy az SNS néhány általuk felvállalt kezdeményezés megvalósítását, illetve a koalíciós szerződésbe való bekerülését fogja kérni a kormányban maradásért. A követelések teljesítése és így várhatóan a koalíciós válság rendeződése kedden vált valószínűbbé, miután a szlovák kormányhivatal bejelentette: a koalíciót alkotó három párt elnöke megegyezett a koalíciós szerződést kiegészítő módosítás előkészítésének ütemtervéről.

Azt azonban, hogy a koalíciós válság teljes mértékben még nem tekinthető lezártnak, többször, kedden és szerdán is érzékeltette Robert Fico, aki kedden bírálta az ellenzéket és az újságírókat is, mivel szerinte az előrehozott választások lehetőségének felemlegetésével mindenáron az ország destabilizálására törekszenek.

"Bárki, aki ezt a kormányt szét akarta vagy akarja verni akár kívülről, akár belülről, ennek az országnak az érdekei ellen tesz" - szögezte le szerdai sajtótájékoztatóján a kormányfő.

MTI
Címkék:
megmondó
Az egyik esetben Vlagyimir Iljics Lenin elvtárs, a másik esetben a sikeres magyar tőzsdespekuláns, Soros György alakja emelkedik égi magaslatokba.
 • Szabad-e Dévénynél zsidózni?
  Az egykori SZDSZ-es hihetetlen éleslátással látja a láthatatlant, látja a szörnyűséget, hallja a hallhatatlant.
 • Vörös segély kell a szélsőségesnek
  A hungarofób figura a jelentős ajándékpénzből sem tudott önjáróvá válni, csak megélhetésieket tudott maga köré csődíteni.
 • Az SZDSZ ökológiai lábnyoma
  Szegény agrárszakértőnk és néprajztudósunk (meg a pártja) tavaly még ugyanilyen lelkesedéssel fogadta a Szegedi Megváltót.
 • A finom hazugság a legaljasabb
  Azokat a politikai bűnözőket, akik titokban utalt pénzekért együttműködnek az embercsempész bandákkal, kiszolgálják a migránsmaffia főkolomposait.
hírfolyam
 • Hírstart
 • Hírkereső
 • Hírlista
 • News Agent
 • Alternatív Hírportál
 • Startlap
 • A hírek
 • Hírfal
 • Hírmutató
 • Polgári Szemle
 • Időjárás
 • Bálványosimádó
 • MTI