Erősítené a magyarok biztonságát a kormány
2017. augusztus 25. 18:13

A magyar emberek biztonsága érdekében változtatni kell a jogszabályi környezeten, ezért a kormány pénteki ülésén az ezzel kapcsolatos munka felgyorsítására kérte fel Pintér Sándor belügyminisztert - közölte Kovács Zoltán kormányszóvivő a kormányülés szünetében Budapesten.

Mint mondta, jó hír, hogy Magyarországot a világ 10 legbiztonságosabb országa között említik, de “nem dőlhetünk hátra”, hiszen az európai biztonsági helyzet soha nem volt olyan rossz, mint ebben az évben, illetve a nyár végére. A júniusban becsült veszélyek közül több realizálódott – hívta fel a figyelmet a kormányszóvivő. Az is látható, hogy a biztonsági helyzet javítása nemcsak Magyarország, hanem az összes uniós tagállam legfontosabb feladata – mondta.

Kovács Zoltán arról is beszámolt, hogy a belügyminiszter javaslatot tett a kabinetnek a szeptember elején lejáró, tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet meghosszabbítására; erről a jövő héten hoznak döntést.

Elmondta azt is, hogy a nyári szünet utáni első kormányülésen a hazai és az európai biztonság volt a téma, a külgazdasági és külügyminisztert, valamint a belügyminisztert hallgatták meg a helyzetről. A további napirend szerinti témákkal jövő szerdán foglalkoznak.

Arra a kérdésre, hogy milyen törvények módosulhatnak, Kovács Zoltán kifejtette, hogy a már érvényben lévő jogszabályokat és valamennyi európai példát áttekintenek, a feladat egyebek mellett a határvédelemre és a titkosszolgálati tevékenységre is kiterjed.

Kérdezték a nemzetbiztonsági törvény tervezett módosításáról is. Mint mondta, a részletekről a következő időszakban fog a kormány döntéseket hozni, az azonban nem újdonság, hogy a Belügyminisztérium és a biztonságért felelős szolgálatok felmérik a nemzetbiztonsági kockázatot egy befektető esetében.

Egyetért a kormány a külgazdasági és külügyminiszterrel

A kormányszóvivőt kérdezték arról is, hogy Gajus Scheltema távozó holland nagykövet a 168 órának adott interjúban egyebek mellett azt mondta, hogy a szélsőséges iszlamisták “ugyanolyan elv mentén kreálnak ellenséget, mint a magyar kormány”.

Kovács Zoltán leszögezte: a kormány – egyetértve Szijjártó Péter nyilatkozataival – teljes mértékben elfogadhatatlannak és megengedhetetlennek tartja, hogy bármely Magyarországra delegált diplomata ilyen kijelentést tegyen.

A nagykövet “egyértelműen párhuzamot vont a terroristák gondolkodása és a magyar kormány tevékenysége között, ilyen precedens nélküli kijelentésekre semmi szükség nincs sem a kétoldalú kapcsolatokban, sem Európában” – hangoztatta, visszautasítva az elhangzottakat.

A kormány elvárja Hollandiától, hogy ezzel kapcsolatban lépéseket tegyen – közölte, kitérve arra is: az elmúlt időszakban sok példa volt arra, hogy külföldi diplomaták gyakorlatilag beavatkoznak a magyar belpolitikába, illetve olyan kijelentéseket tesznek, amire sem joguk, sem pedig a jó ízlés alapján lehetőségük sem lenne.

mti
Címkék:
megmondó
Csak a vak, meg a vadliberális szerkesztők nem látják, vagy nem akarják látni, hogy a kotta ugyanaz.
hírfolyam
 • Hírstart
 • Hírkereső
 • Hírlista
 • News Agent
 • Alternatív Hírportál
 • Startlap
 • A hírek
 • Hírfal
 • Hírmutató
 • Polgári Szemle
 • Időjárás
 • Bálványosimádó
 • MTI