Az EP frakcióinak többsége üdvözölte Juncker beszédét
2017. szeptember 13. 17:44

Az Európai Parlament (EP) frakcióvezetőinek és képviselőinek többsége üdvözölte az Európai Bizottság elnökének szerdai évértékelőjét, amelyben Jean-Claude Juncker elsősorban az integráció mélyítését szorgalmazta.

Elsőként Manfred Weber, az Európai Néppárt frakcióvezetője szólalt fel, és támogatásáról biztosította az integráció szorosabbra fűzését célzó víziót, ugyanakkor figyelmeztetett rá, hogy érdemben foglalkozni kell az uniós állampolgárokat aggasztó problémákkal.

“Sokakat félelemmel töltenek el a képek a külső határainknál lévő illegális bevándorlók tömegeiről” – közölte a német politikus, hangsúlyozva, hogy Európának segítséget kell nyújtania az üldözötteknek, de ezzel párhuzamosan szigorúan kell védenie a határait és fel kell gyorsítania a visszatérítéseket.


Juncker évértékelő beszéde

A szociáldemokrata képviselőcsoportot vezető Gianni Pittella úgy vélekedett, meg kell ragadni a lehetőséget az EU radikális átalakítására, hogy “közelebb hozzuk azt az állampolgárok valós igényeihez”, illetve fenntarthatatlannak nevezte az úgynevezett többsebességes Európát.

“Az emberek azt akarják látni, hogy a magyar és a kormány tiszteletben tartja, nem pedig fenyegeti a demokráciát és a jogállamot” – mondta Pittella, aki szerint a migrációs válságra “igazi európai megoldást” kell találni, és legális útvonalakat kell biztosítani a menedékkérők számára.

Az Európai Konzervatívok és Reformerek frakció képviseletében Syed Kamall szólalt fel legelőször, elítélve, hogy szerinte Juncker terve lépésről-lépésről egyre több hatalmat vonna el a tagállamoktól Brüsszel javára, hogy végül létrejöhessen az Európai Egyesült Államok.

Mint mondta, az évértékelő kereskedelempolitikai fókusza üdvözlendő, de a protekcionizmus nem jelent megoldást, ahogyan a túlszabályozás sem.

A liberálisokat vezető Guy Verhofstadt szerint Juncker beszéde “tele volt vízióval és ambícióval 2019-re”, ami részben annak köszönhető, hogy sikerült megálljt parancsolni a populista erők térnyerésének.

Deli Andor fideszes képviselő üdvözölte Juncker szavait az uniós bővítéspolitikát illetően. “Örülök neki, hogy a korábbi kissé ellentmondásos megnyilvánulások után sikerült egyértelművé tenni, hogy a jövőben az Európai Unió kész új tagállamokat felvenni soraiba. Erre a politikai üzenetre már korábban is szükség lett volna, de jobb később, mint soha” – közölte.

Deli emellett ismételten a nyugat-balkáni országok csatlakozási tárgyalásainak felgyorsítását sürgette.

Írásbeli hozzászólásában Szanyi Tibor szocialista képviselő hangsúlyozta: “úgy tűnik, Európa felelős vezetőiben végre megérik a felismerés, hogy új szakaszhoz érkeztünk”, itt az ideje, hogy az integráció meghaladja az elmúlt évek bénultságának időszakát.

“Az integráció Juncker által felvázolt újraindítása itt és most valódi történelmi választás elé állítja a magyar népet is: a jövőben vagy részesei, alakítói és kedvezményezettei leszünk egy sikeresebb és igazságosabb uniónak, vagy Orbánék hatalmi céljai szolgálatában elutasítjuk és megtagadjuk szövetségeseink szolidaritását, lemaradunk a globális gazdasági versenyben, és elesünk a szociális Európa nyújtotta egyenlő esélyektől és létbiztonságtól” – írta Szanyi.

Molnár Csaba és Niedermüller Péter, a Demokratikus Koalíció képviselői az MTI-hez eljuttatott közös közleményükben hangsúlyozták: “hasonló jövőképet tartanának kívánatosnak, mint amilyet Juncker felvázolt, Orbán Viktor kormányfő viszont ebből az Európából akarná kivezetni Magyarországot a jövő évi választásokat követően.”

“Magyarországnak csak akkor lehet helye az új Európában, ha jövőre nem Orbán és a Fidesz-kormány marad” – szögezték le.

Morvai Krisztina a függetlenek soraiból arra hívta fel a figyelmet, hogy meglátása szerint közel a háború vége Irakban és Szíriában, az EU-nak ezért alapvetően felül kellene vizsgálnia az álláspontját a menekültügyi kvótákkal kapcsolatban, és fel kellene hagynia a Magyarország elleni támadásokkal.

mti
Címkék:
megmondó
Ám nem bőr feszül az ábrázatukon, ezért még évekig húzni fogják a busás adófizetői javadalmazást.
 • Liberál über alles
  Ezek a hétpróbás világharcosok hisztérikusan reagálnak mindenre, ami kritikus, ami állítólag az érdekeiket sérti.
 • Kriminalizálják az ellenvéleményen lévőket
  Vélhető, hogy ebben az esetben a hatóságnak nemcsak a menettel szemben felsorakozók ellen kellett volna intézkednie.
 • Utazás a koponyája körül
  A szügyig ateista DK itt is pápább a pápánál, elnöke és szóvivője azt is jobban tudja, melyek az ország valódi problémái.
 • Újra működik a guillotine
  Ez a zseni Emmanuel megfordította a dolgot. Azért nem ért egyet a nagykövettel, mert látja a helyzetet, és ezt el is merte mondani.
hírfolyam
 • Hírstart
 • Hírkereső
 • Hírlista
 • News Agent
 • Alternatív Hírportál
 • Startlap
 • A hírek
 • Hírfal
 • Hírmutató
 • Polgári Szemle
 • Időjárás
 • Bálványosimádó
 • MTI