Tillerson megváltoztatná az Iránnal kötött megállapodást
2017. szeptember 20. 10:07

Meg kell változtatni az Iránnal kötött nukleáris megállapodást, ha azt akarják, hogy az Egyesült Államok a megállapodás részese maradjon – jelentette ki Rex Tillerson amerikai külügyminiszter kedden, azt javasolva, hogy a felek hosszabbítsák meg az iráni nukleáris programra kialkudott kulcsfontosságú korlátozásokat.

Az ENSZ-közgyűlés általános vitájában első alkalommal részt vevő Donald Trump amerikai elnök előzőleg azzal vádolta Iránt, hogy „erőszakot, vérontást és káoszt exportál”, s arra törekszik, hogy Jemenben, Szíriában és a szunnita-síita szembenállástól fertőzött térségben máshol is kiterjessze befolyását.

„Nem engedhetjük meg egy gyilkos rezsimnek, hogy folytassa ezt a destabilizáló tevékenységét, miközben veszélyes rakétákat épít. És nem tarthatjuk magunkat egy megállapodáshoz, ha az egy nukleáris program esetleges kibontakozását leplezi” – mondta Trump.

A legkeményebb szavakat ugyanakkor arra, a világ hat hatalma által 2015-ben Iránnal kötött paktumra tartogatta, amelynek keretében Teherán beleegyezett, hogy korlátozza nukleáris programját az ellene hozott nemzetközi szankciók feloldásáért cserébe.

„Az Iránnal kötött egyezség az egyik legrosszabb és legegyoldalúbb tranzakció volt, amelyben az Egyesült Államok valaha részt vett. Őszintén, az a megállapodás szégyen az Egyesült Államokra” – mondta.

Külügyminisztere, Rex Tillerson ennél is tovább ment, amikor a Fox News amerikai hírtelevíziónak nyilatkozva kedden azt mondta, hogy a megállapodást meg kell változtatni, máskülönben az Egyesült Államok nem fogja tartani magát ahhoz. Szavai szerint különösen aggodalomra ad okot a megállapodás záradéka, amelynek értelmében az iráni nukleáris programra előírt korlátozások egy része lejár majd 2025-től kezdve.

„Ha tartani akarjuk magunkat az Iránnal kötött megállapodáshoz, akkor abban változtatásokat kell eszközölni” – tette hozzá Tillerson, aki szerint a záradékban szereplő rendelkezések megtartásával az egyezményt nem lehet ésszerűen végrehajtani.

„Ez olyan, mintha újra odébbrúgdosnánk a konzervdobozt az úton, hogy majd valaki másnak kelljen foglalkoznia vele” – mondta.

Az Iránnal kötött nukleáris megállapodással kapcsolatban Angela Merkel német kancellár nemrég azt mondta, az jó példája annak, hogy Észak-Koreával is lehetne diplomáciai megoldást találni. Emmanuel Macron francia elnök az ENSZ-közgyűlés 72. ülésszakán mondott beszédében szintén védelmébe vette a megállapodást, és azt mondta, annak felmondása súlyos hiba lenne. A francia elnök közölte, megérti az Egyesült Államok fenntartásait, ezért nyitott a szerződés 2025 után történő meghosszabbításáról szóló tárgyalásokra, oly módon, hogy az iráni ballisztikusrakéta-programot is ellenőrzés alá tudják vonni.

A megállapodás bírálói, köztük Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök, amiatt aggódnak, hogy miután 10-15 éven belül lejárnak a megállapodásban rögzített korlátozások, Teherán képessé válik arra, hogy ha akar, rövid időn belül atomfegyverre tegyen szert.

Dzsavád Zaríf iráni külügyminiszter Trump Iránnal kapcsolatban tett kijelentéseit „a középkor és nem a 21. századi ENSZ-t idéző, műveletlen gyűlöletbeszédnek”, és válaszra méltatlannak nevezte. Hozzátette: az amerikai elnök beszéde bizonyítja, hogy nincs tisztában Teheránnak a terrorizmussal szemben folytatott küzdelmével.

Az amerikai elnöknek október 15-ig kell igazolnia, hogy Irán végrehajtja-e a megállapodás előírásait. Ha nemleges választ ad, az amerikai kongresszusnak 60 napja lesz arra, hogy a megállapodás nyomán feloldott szankciók újbóli életbe léptetéséről határozzon.

MTI
Címkék:
megmondó
Az egyik esetben Vlagyimir Iljics Lenin elvtárs, a másik esetben a sikeres magyar tőzsdespekuláns, Soros György alakja emelkedik égi magaslatokba.
 • Szabad-e Dévénynél zsidózni?
  Az egykori SZDSZ-es hihetetlen éleslátással látja a láthatatlant, látja a szörnyűséget, hallja a hallhatatlant.
 • Vörös segély kell a szélsőségesnek
  A hungarofób figura a jelentős ajándékpénzből sem tudott önjáróvá válni, csak megélhetésieket tudott maga köré csődíteni.
 • Az SZDSZ ökológiai lábnyoma
  Szegény agrárszakértőnk és néprajztudósunk (meg a pártja) tavaly még ugyanilyen lelkesedéssel fogadta a Szegedi Megváltót.
 • A finom hazugság a legaljasabb
  Azokat a politikai bűnözőket, akik titokban utalt pénzekért együttműködnek az embercsempész bandákkal, kiszolgálják a migránsmaffia főkolomposait.
hírfolyam
 • Hírstart
 • Hírkereső
 • Hírlista
 • News Agent
 • Alternatív Hírportál
 • Startlap
 • A hírek
 • Hírfal
 • Hírmutató
 • Polgári Szemle
 • Időjárás
 • Bálványosimádó
 • MTI