Merkel pártszövetsége nagy helyet hagyott a jobboldalon
2017. szeptember 26. 19:07

A migránsellenes Alternatíva Németországnak (AfD) az első párt, amely az Angela Merkel vezette CDU/CSU pártszövetségtől jobbra elhelyezkedve tartósan országos tényezővé vált a német belpolitikában. Elemzők szerint a kancellár most fizette meg bevándorláspolitikája árát.

A CDU 200 képviselőt küldhet a Bundestagba, 55-el kevesebbet, mint az előző ciklusban. A CSU létszáma 56-ról 46-ra csökken. Az SPD frakciója 153 képviselőből áll, ami 40-nel kevesebb az eddiginél. A harmadik erő az AfD 94 mandátumot szerzett. A jobboldali liberális FDP frakciója 80 fős lesz. A Baloldal (Die Linke) frakciója 5 fővel bővül, 69 tagból áll majd. Legkisebb frakciójuk a Zöldeknek lesz, a frakció létszáma 63-ról 67-re emelkedik.

Ez volt a Wilkommenskultur ára

Angela Merkel német kancellár most fizette meg bevándorláspolitikája árát – ezt mondta a Nézőpont Csoport vezetője az M1 aktuális csatornán. Mráz Ágoston Sámuel szerint nincs könnyű helyzetben a német kormányfő, hiszen koalíciós partnere, a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) eddigi legrosszabb eredményét érte el a választásokon. Az elemző beszélt arról is, egy elitellenes hangulatban születhetett ilyen eredmény a német választásokon, ezt támasztja alá az AfD jó szereplése.

Az AfD ellenőrizné a kormányt

Az AfD az első párt, amely az Angela Merkel kancellár vezette CDU/CSU pártszövetségtől jobbra elhelyezkedve tartósan országos tényezővé vált a német belpolitikában.

Alice Weidel csúcsjelölt az AfD hétfői sajtótájékoztatóján kiemelte, hogy a párt „konstruktív” ellenzéki munkára készül a Bundestagban. A szövetségi parlament az AfD megjelenése révén ellenőrizni fogja a kormányt. Ez az utóbbi négy évben nem történt meg, amit jól mutat a Merkel-kormány menekültpolitikája – tette hozzá.

A párt vizsgálóbizottság felállítását fogja kezdeményezni Merkel menekültpolitikája miatt, amely „nagyon világosan foglalkozik majd ennek a nőnek (Angela Merkelnek) a jogsértéseivel” – mondta a választás után Alice Weidel.

Alexander Gauland azt mondta, hogy pártja „hajtóvadászatot” indít a kancellár ellen, és „vissza fogják szerezni az országot”.

Alexander Gauland (b) és Alice Weidel, az Alternatíva Németországnak (AfD) párt társlistavezetői az AfD berlini eredményváró rendezvényén a német parlamenti választások estéjén, 2017. szeptember 24-én. MTI/EPA/Christian Bruna
 
Az AfD-ben a 2015 elején történt szakadás – a liberális szárny távozása – után az iszlámmal és a bevándorlással szemben radikálisan kritikus elem vált meghatározóvá. Ez kezdetben nem hozott sikert, de a migrációs válság elmélyülésével ismét felkapaszkodott, a kormány menekültpolitikájának bírálatára építve.

Német, akinek német útlevele van

A másik csúcsjelölt, Alexander Gauland a sajtóeseményen hangsúlyozta, hogy az AfD sikere a Bundestag eddigi pártjainak „sikertelensége is”, különösen az Angela Merkel vezette CDU/CSU jobbközép pártszövetségé, amely „nagyon nagy helyet hagyott a jobboldalon”.

Alexander Gauland kérdésre válaszolva elmondta, németnek tekint mindenkit, akinek német útlevele van, az a választási jelszó, hogy a németeknek vissza kell szerezniük országukat, azt fejezi ki „képletesen”, hogy „nem akarjuk, hogy Németországot elveszejtse az idegen kultúrából érkező idegen emberek inváziója”.

Jörg Meuthen AfD-társelnök a sajtótájékoztatón aláhúzta: tévedés, hogy az AfD „elutasít mindenfajta migránst”. Ténykérdés, hogy igen jelentős, sok milliós számban élnek Németországban „a társadalmunkba beilleszkedett migránsok”, és éppen ők azok, akik különösen nagy mértékben támogatják az AfD-t – mondta.

Váratlan bejelentés

Az AfD másik társelnöke, Frauke Petry nem csatlakozik pártja frakciójához a német szövetségi parlamentben (Bundestag). A vasárnapi Bundestag-választáson egyéni képviselői mandátumot szerzett politikus a két társelnök és a párt kampányát vezető két, úgynevezett csúcsjelölt hétfői berlini közös tájékoztatóján tett nyilatkozatában hangoztatta, hogy az AfD-ben véleménykülönbségek vannak tartalmi kérdésekben, amelyeket nem szabad „agyonhallgatni”.

Frauke Petry, az Alternatíva Németországnak (AfD) párt társelnöke elhagyja az AfD berlini sajtótájékoztatóját, ahol bejelentette, hogy nem vállal képviselői mandátumot a párt parlamenti frakciójában 2017. szeptember 25-én, a német parlamenti választások másnapján. Jobbról Jörg Meuthen, társelnök. MTI/AP/Markus Schreiber

Mint mondta, az AfD-nek „konzervatív reálpolitikát” kell folytatnia, és azon kell dolgoznia, hogy kormányképessé váljon és hatalomra kerüljön a következő Bundestag-választáson. Hozzátette: hosszú mérlegelés után úgy döntött, nem lesz tagja az AfD frakciójának a Bundestagban.

Váratlan bejelentése után távozott a tájékoztatóról.

Nem most kezdte az elhatárolódást Petry

Jörg Meuthen szerint nem felel meg a valóságnak, hogy két tábor van a pártban, a „Petry-féle mérsékelt”, és a „fundamentális ellenzéki” politikát folytató, „szélsőjobboldali” irányzat. Hozzátette, hogy az AfD programja „90 százalékban teljes mértékben reálpolitikai” elemeket tartalmaz.

Meuthen élesen bírálta Petry tevékenységét, szerinte „kevéssé segítette” az AfD kampányát, hogy több alkalommal elhatárolódott a csúcsjelöltektől.

Szászországban nyert a legnagyobbat az AfD

Jörg Meuthen, Alice Weidel és Alexander Gauland egyaránt elmondta, hogy Frauke Petry nem egyeztetett velük döntéséről, és nem tájékoztatta őket a döntés bejelentése előtt.

Frauke Petry a társelnöki tisztség mellett az AfD Szászország tartományi szervezetének vezető tisztségét is ellátja. A párt éppen Szászországban szerepelt a legjobban, a szavazatok 27 százalékát szerezte meg, valamennyi vetélytársát megelőzve.

mti/hirado.hu
Címkék:
megmondó
Mindig is utáltam, mit utáltam, rühelltem Őszöd bulvárízű interpretálását, majd mély szakmai politológusi magyarázatait.
hírfolyam
 • Hírstart
 • Hírkereső
 • Hírlista
 • News Agent
 • Alternatív Hírportál
 • Startlap
 • A hírek
 • Hírfal
 • Hírmutató
 • Polgári Szemle
 • Időjárás
 • Bálványosimádó
 • MTI