Sebastian Kurz először Brüsszelbe utazik
2017. október 17. 21:28

Választási győzelmét követően először Brüsszelbe utazik Sebastian Kurz, a konzervatív Osztrák Néppárt (ÖVP) elnöke, aki csütörtökön Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottság elnökével , valamint Donald Tuskkal, az Európai Tanács elnökével tárgyal. Erről maga Kurz tájékoztatta kedden az újságírókat Bécsben, utalva arra, hogy részéről ez egy tudatos Európa-párti jelzés.

Kurz csütörtökön részt vesz az Európai Néppárt (EPP) brüsszeli csúcstalálkozóján. Az ÖVP vezetője úgy fogalmazott, éppen ezért úgy látja, hogy brüsszeli látogatása nem jelent provokációt a hivatalban lévő szociáldemokrata Christian Kern kancellárral szemben, aki ebben az időben szintén a belga fővárosban tartózkodik. Kern csütörtökön és pénteken az uniós állam- és kormányfők csúcstalálkozóján vesz részt.

Éppen ellenkezőleg – emelte ki Kurz – számára magától értetődő, hogy továbbra is ellássa külügyminiszteri teendőit. Emellett – mint hozzátette – annak érdekében, hogy Európa alakításában aktívan részt tudjon venni, megfelelő kapcsolatokra van szüksége.

Van der Bellen államfő kedden első ízben fogadta Sebastian Kurzot a néppárt választási győzelmét követően. Az ÖVP-vezetője újságíróknak elmondta: tartalmi kérdésekről és a lehetséges kormánykoalíciókról egyeztettek. Értékelése szerint ‘ jó légkörű„ tanácskozást folytattak.

A köztársasági elnök a választási végeredmény csütörtöki közzététele után várhatóan pénteken bízza meg Sebastian Kurzot a kormányalakítással.

MTI
Címkék:
 • Polgárverés – 12 éve
  Azt sem sikerült kideríteni, hogy a brüsszeli bürokrácia miért hunyta be a szemét, amikor látta, hogy európai uniós polgárokat vernek véresre.
 • Antall József és Sargentini
  Amikor nagy a zűrzavar, a cosmos helyett chaos van, amikor a szervezetlen rotyogás uralkodik, nem árt, ha fogódzót keresünk.
 • Orbán: Európa a nemzetek hazája
  Európa a nemzetek hazája – mondta Orbán Viktor miniszterelnök Budapesten, a Terror Háza Múzeumnál tartott ünnepi beszédében. Úgy fogalmazott: akik az Európai Unióból európai birodalmat akarnak gyúrni, mind bevándorláspártiak.
 • A hétköznapok adta helytállás dicsősége
  Erich Lessing, Burghardt Ferenc, Fényes Tamás, Tóth László, Horling Róbert, Munk Tamás és Mező Sándor felbecsülhetetlen értékű kortörténeti felvételei az MTVA archívumának válogatásában.
 • A magyar nemzet 1956-ban világtörténelmet írt
  A magyar nemzet 1956-ban világtörténelmet írt - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter kedden, az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulóján a budapesti Széna téri '56-os emlékműnél tartott megemlékezésen.
MTI Hírfelhasználó