Elítélték a Gyurcsány volt titkosszolgálati vezetőit
2017. október 19. 23:42

Börtönbüntetésre ítélték vesztegetésért a Gyurcsány-kormány volt titkosszolgálati vezetőit és az Egymásért, Egy-másért Alapítvány kulcsfiguráját. Galambos Lajos 5 évet, Gyarmati György 3 évet, Jakubinyi Róbert 4 évet kapott.

Öt év börtönre ítélte csütörtökön elsőfokon a Kaposvári Törvényszék katonai tanácsa a Gyurcsány-kormány egykori Nemzetbiztonsági Hivatalának főigazgatóját, az ügy másodrendű vádlottját, Galambos Lajost. A vezérőrnagyot folytatólagosan elkövetett vesztegetés bűntette és államtitoksértés miatt marasztalták el, a börtön mellett nyolc évre eltiltották a közügyek gyakorlásától, valamint 150 millió forint vagyonelkobzásra is ítélték.

Az ügy elsőrendű vádlottját, Jakubinyi Róbertet kétrendbeli folytatólagos vesztegetés miatt négy év börtönre ítélték, valamint öt évre eltiltották a közügyektől. A hamradrendű vádlottat, az NBH egykori osztályvezetőjét, Gyarmati Györgyöt vesztegetés bűntette miatt három év börtönre ítélték, a közügyektől öt évre tiltották el, valamint 100 millió forint vagyonelkobzást is elrendelt a bíróság. Az ítélet nem jogerős.

A minősített, tehát titkos ügy a botrányos Egymásért, Egy-másért Alapítványhoz kapcsolódik. Korábban a PestiSrácok Földesi-Szabó László vallomása alapján írta meg: az egykori közhasznú szervezet a legmagasabb rangú titkosszolgák kifizetőhelyeként működhetett évekig. Ennek az ötlete egy vallomás szerint Jakubinyi Róbert fejében fogant meg, de az alapítvánnyal összefüggő hálózat nem működhetett volna a polgári elhárítás akkori vezetőinek jóváhagyása és a nagypolitika tudta nélkül.

Jakubinyi szolgálataiért cserébe állítólag azt kérte a titkosszolgálati vezetőktől, hogy simítsák el a büntetőügyeit. Az alapaítvány másik kulcsfigurája, Földesi-Szabó László vallomása szerint ebben az NBH vezetői partnerek voltak.

A férfi azt állította: Galambos Lajos mintegy 150 millió forintot, Gyarmati György százmilliót forintot, Simon Ibolya, a hivatal akkori jogásza pedig több hónapon keresztül havi 1-1,5 millió forintot kapott (Simon nem került a vádlottak padjára).

Gyarmati és Simon tényleges titkosszolgaként, engedéllyel vett részt a kuratórium munkájában, Galambos a főigazgatói posztról távozva került be a grémiumba.

magyaridok.hu
Címkék:
  • Vakulástól látásig
    Mondom, 1998-ban a világ még boldog (?) volt. De eltelt harminc év és most nem vagyunk annyira boldogok. És talán azért nem, mert felébredtünk. Azt nem mondanám, hogy buták voltunk, de mégsem láttunk semmit.
  • Rágalmazás mint politikai művelet
    Egy jelöltet undorító rágalmakkal illetni – ez a „demokrácia” része.
MTI Hírfelhasználó