ÖVP - FPÖ: pozitív nyilatkozat az első megbeszélésről
2017. október 21. 23:10

Rendkívül pozitívnak és kellemesnek nevezte a kormányalakítással megbízott Sebastian Kurz, az Osztrák Néppárt (ÖVP) elnöke a Heinz-Christian Strachéval, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elnökével folytatott szombati, első hivatalos megbeszélését.

Strache olyan pártot képvisel, amely jelentősen megerősödött a választásokon – emelte ki Kurz a bő egyórás tanácskozás után tartott sajtótájékoztatón. Elmondása szerint a múltról és a választási küzdelemről kevésbé esett szó, inkább a jövőbe tekintettek, és egy esetleges együttműködés lehetőségéről, sőt annak tartalmáról is egyeztettek. Kurz kijelentette: erőteljesen az volt az érzése, hogy az FPÖ-ben megvan a szándék a változásra, az átalakulásra, és erős a pártban a felelősségtudat is. Megállapodtak arról, hogy az egyeztetéseket folytatni fogják – tette hozzá az ÖVP elnöke.

Kurz elmondta, hogy vasárnap este Christian Kernnel, az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) vezetőjével is találkozik. Arról, hogy elképzelhetőnek tartja -e az együttműködést az SPÖ-vel Kurz egyelőre, a hivatalos találkozó előtt nem akart nyilatkozni.

Heinz-Christian Strache a megbeszélés után úgy nyilatkozott: „jó dolog”, hogy esetleg a jövő héten már meghívót kaphatnak a koalíciós tárgyalásokra. Az FPÖ elnöke is kiemelte, hogy nagyon jó hangulatú volt az első tanácskozásuk, és úgy látja, hogy mindkét fél komolyan érdekelt a szükséges és kívánatos változások megvalósításában.

Strache hangsúlyozta, hogy nagyon örülnének a meghívásnak a koalíciós tárgyalásokra, de egyúttal figyelmeztetett, hogy ezek nem lennének egyszerű tárgyalások. Az ÖVP és az FPÖ elképzelései között ugyanis vannak különbségek, bizonyos témákban „vörös vonalak” is léteznek.

Az október 15-ei választásokat az ÖVP nyerte meg a voksok 31,47 százalékával, az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ, 26,86 százalék) és az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ, 25,97 százalék) előtt. Az ÖVP és az FPÖ összefogása valószínűsíthető inkább, miután az eddigi nyilatkozatok szerint az ÖVP-SPÖ nagykoalíciót nem folytatják tovább.

MTI
Címkék:
 • Polgárverés – 12 éve
  Azt sem sikerült kideríteni, hogy a brüsszeli bürokrácia miért hunyta be a szemét, amikor látta, hogy európai uniós polgárokat vernek véresre.
 • Antall József és Sargentini
  Amikor nagy a zűrzavar, a cosmos helyett chaos van, amikor a szervezetlen rotyogás uralkodik, nem árt, ha fogódzót keresünk.
 • Orbán: Európa a nemzetek hazája
  Európa a nemzetek hazája – mondta Orbán Viktor miniszterelnök Budapesten, a Terror Háza Múzeumnál tartott ünnepi beszédében. Úgy fogalmazott: akik az Európai Unióból európai birodalmat akarnak gyúrni, mind bevándorláspártiak.
 • A hétköznapok adta helytállás dicsősége
  Erich Lessing, Burghardt Ferenc, Fényes Tamás, Tóth László, Horling Róbert, Munk Tamás és Mező Sándor felbecsülhetetlen értékű kortörténeti felvételei az MTVA archívumának válogatásában.
 • A magyar nemzet 1956-ban világtörténelmet írt
  A magyar nemzet 1956-ban világtörténelmet írt - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter kedden, az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulóján a budapesti Széna téri '56-os emlékműnél tartott megemlékezésen.
MTI Hírfelhasználó