Tajani: Európában elszaporodhatnak a kis államok
2017. október 22. 15:50

Európában fennáll a veszélye annak, hogy elszaporodnak a kis államok, ezért nem akarja senki elismerni Katalónia függetlenségét - jelentette ki Antonio Tajani, az Európai Parlament elnöke egy vasárnap megjelent lapinterjúban.

Még az éppen a Brexit folyamatával kínlódó Theresa May brit kormányfő is jelezte, hogy az Egyesült Királyság soha nem fogja elismerni a független Katalóniát – mondta Tajani az Il Messaggero című római napilapnak.

Az EP elnöke kifejtette: Spanyolország mindig is egységes állam volt, amely több autonóm régióból állt, amelyekben különböző népek éltek, akik ráadásul különböző nyelveken beszéltek, de mindannyian egy egységes állam részei voltak. Az államok gyengítésével nem erősítjük Európát – vélekedett Tajani.

Az EP elnöke elmondta: nincs hasonlóság a Katalóniában megtartott népszavazás és az észak-olaszországi Lombardiában és Venetóban vasárnap zajló véleménynyilvánító referendum között.

Először is az olaszországi referendum legitim, nem ez volt a helyzet viszont Katalóniában. A katalánok függetlenségről szavaztak, míg Lombardiában és Venetóban a regionális autonómia erősítéséről szól a kérdés – mondta Tajani. Hozzátette: Spanyolországban nem az autonómiáról van szó, hanem arról, hogy Katalónia ki akarja kiáltani a függetlenségét a jogrenddel és a spanyol alkotmánnyal szemben.

hirado.hu - AFP - APA
Címkék:
  • Vakulástól látásig
    Mondom, 1998-ban a világ még boldog (?) volt. De eltelt harminc év és most nem vagyunk annyira boldogok. És talán azért nem, mert felébredtünk. Azt nem mondanám, hogy buták voltunk, de mégsem láttunk semmit.
  • Rágalmazás mint politikai művelet
    Egy jelöltet undorító rágalmakkal illetni – ez a „demokrácia” része.
MTI Hírfelhasználó