A KMKSZ elítéli a magyarellenes kárpátaljai akciókat
2017. november 13. 21:11

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöksége hétfőn Ungváron kiadott nyilatkozatában "mélységesen elítéli a szélsőséges ukrán nacionalista szervezetek 2017. november 11-én és 12-én Ungváron és Beregszászon megtartott, durva formát öltő magyarellenes akcióit".

Az MTI-hez is eljuttatott nyilatkozat szerint a KMKSZ felháborítónak tartja, hogy a hatóságok engedték a más ukrajnai megyékből Kárpátaljára érkező, arcukat maszkok mögé rejtő radikális elemeknek, hogy a törvényeket semmibe véve akadálytalanul provokálják a békében élő helyi lakosságot. A szélsőségesek Beregszászon a nyíltan kisebbségellenes jelszavak skandálásán túl meggyalázták mind a magyar nemzeti szimbólumokat a városháza épületén elhelyezett magyar nemzeti zászló eltávolításával, mind a Tarasz Sevcsenko ukrán nemzeti költőnek emelt emlékművet, mikor fekete füsttel árasztották el a poétáról elnevezett teret és az emlékművet, amelyet magyarországi támogatásból állítottak - olvasható a dokumentumban.    

Értetlenül állunk a rendvédelmi szervek tétlensége előtt, s magyarázatot várunk az illetékesektől, hogy miért nem akadályozták meg a túlkapásokat, továbbá miért nem intézkedtek megfelelő módon az Ukrajna alkotmányát és törvényeit megsértő nacionalista aktivistákkal szemben - áll a magyar szervezet nyilatkozatában. "Ezért Szövetségünk a rendvédelmi szervekhez fordul az ügy kivizsgálása érdekében, követelve, hogy a hatóságok mielőbb vonják felelősségre az elkövetőket, s példát statuálva a törvény teljes szigorával járjanak el, hogy a jövőben hasonló atrocitás ne történhessen meg egyik ukrajnai kisebbséggel szemben sem" - szögezi le a dokumentum.    

A KMKSZ úgy véli, hogy a jelzett megnyilvánulások a félelemkeltést és a nemzetiségek közötti béke megbontását célozzák, s mint ilyenek, szembe mennek Ukrajna nemzetközi egyezményekben vállalt kötelezettségeivel, hátráltatva az ország közeledését az Európai Unióhoz.    

Vasárnap délután Beregszászon előre bejelentett, hatóságilag engedélyezett felvonulást tartott a Szvoboda (Szabadság) párt Karpatszka Szics elnevezésű katonai szervezete a kisebbségi jogokat szűkítő új ukrán oktatási törvényt a kárpátaljai magyarok és Magyarország részéről érő bírálatok elleni tiltakozásul. A menet közel száz résztvevője petárdákat és füstbombákat dobálva vonult több mint egy órán át a város utcáin, miközben nacionalista jelszavakat skandált. A városháza előtt elhaladva a tüntetők leemelték az épület erkélyéről a magyar nemzeti lobogót, amelyet meg akartak gyújtani, de a vezetőjük ezt megakadályozta.   

Szombat este Ungváron a Karpatszka Szics nevű kárpátaljai ukrán nacionalista szervezet tartotta hagyományos novemberi fáklyás menetét. A fekete ruhát és maszkot viselő fiatal kárpátaljai ukrán nacionalisták, akik 2015. március 13-án a Késhegyre a magyarokkal! mondatot skandálták a városközpontban álló Petőfi-szobornál elhaladva, a hétvégi felvonulásuk előtt rövid, a hatást füstgránátokkal fokozó tüntetést tartottak Magyarország ungvári főkonzulátusának épülete előtt. A vezetőjük, Tarasz Deak mindazonáltal a beszédében és a szervezet Facebook-oldalán egyaránt elhatárolódott a Szvoboda párt beregszászi demonstrációjától, magyarellenes provokációnak nevezve azt.

MTI
Címkék:
  • Vakulástól látásig
    Mondom, 1998-ban a világ még boldog (?) volt. De eltelt harminc év és most nem vagyunk annyira boldogok. És talán azért nem, mert felébredtünk. Azt nem mondanám, hogy buták voltunk, de mégsem láttunk semmit.
  • Rágalmazás mint politikai művelet
    Egy jelöltet undorító rágalmakkal illetni – ez a „demokrácia” része.
MTI Hírfelhasználó