A KMKSZ elítéli a magyarellenes kárpátaljai akciókat
2017. november 13. 21:11

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöksége hétfőn Ungváron kiadott nyilatkozatában "mélységesen elítéli a szélsőséges ukrán nacionalista szervezetek 2017. november 11-én és 12-én Ungváron és Beregszászon megtartott, durva formát öltő magyarellenes akcióit".

Az MTI-hez is eljuttatott nyilatkozat szerint a KMKSZ felháborítónak tartja, hogy a hatóságok engedték a más ukrajnai megyékből Kárpátaljára érkező, arcukat maszkok mögé rejtő radikális elemeknek, hogy a törvényeket semmibe véve akadálytalanul provokálják a békében élő helyi lakosságot. A szélsőségesek Beregszászon a nyíltan kisebbségellenes jelszavak skandálásán túl meggyalázták mind a magyar nemzeti szimbólumokat a városháza épületén elhelyezett magyar nemzeti zászló eltávolításával, mind a Tarasz Sevcsenko ukrán nemzeti költőnek emelt emlékművet, mikor fekete füsttel árasztották el a poétáról elnevezett teret és az emlékművet, amelyet magyarországi támogatásból állítottak - olvasható a dokumentumban.    

Értetlenül állunk a rendvédelmi szervek tétlensége előtt, s magyarázatot várunk az illetékesektől, hogy miért nem akadályozták meg a túlkapásokat, továbbá miért nem intézkedtek megfelelő módon az Ukrajna alkotmányát és törvényeit megsértő nacionalista aktivistákkal szemben - áll a magyar szervezet nyilatkozatában. "Ezért Szövetségünk a rendvédelmi szervekhez fordul az ügy kivizsgálása érdekében, követelve, hogy a hatóságok mielőbb vonják felelősségre az elkövetőket, s példát statuálva a törvény teljes szigorával járjanak el, hogy a jövőben hasonló atrocitás ne történhessen meg egyik ukrajnai kisebbséggel szemben sem" - szögezi le a dokumentum.    

A KMKSZ úgy véli, hogy a jelzett megnyilvánulások a félelemkeltést és a nemzetiségek közötti béke megbontását célozzák, s mint ilyenek, szembe mennek Ukrajna nemzetközi egyezményekben vállalt kötelezettségeivel, hátráltatva az ország közeledését az Európai Unióhoz.    

Vasárnap délután Beregszászon előre bejelentett, hatóságilag engedélyezett felvonulást tartott a Szvoboda (Szabadság) párt Karpatszka Szics elnevezésű katonai szervezete a kisebbségi jogokat szűkítő új ukrán oktatási törvényt a kárpátaljai magyarok és Magyarország részéről érő bírálatok elleni tiltakozásul. A menet közel száz résztvevője petárdákat és füstbombákat dobálva vonult több mint egy órán át a város utcáin, miközben nacionalista jelszavakat skandált. A városháza előtt elhaladva a tüntetők leemelték az épület erkélyéről a magyar nemzeti lobogót, amelyet meg akartak gyújtani, de a vezetőjük ezt megakadályozta.   

Szombat este Ungváron a Karpatszka Szics nevű kárpátaljai ukrán nacionalista szervezet tartotta hagyományos novemberi fáklyás menetét. A fekete ruhát és maszkot viselő fiatal kárpátaljai ukrán nacionalisták, akik 2015. március 13-án a Késhegyre a magyarokkal! mondatot skandálták a városközpontban álló Petőfi-szobornál elhaladva, a hétvégi felvonulásuk előtt rövid, a hatást füstgránátokkal fokozó tüntetést tartottak Magyarország ungvári főkonzulátusának épülete előtt. A vezetőjük, Tarasz Deak mindazonáltal a beszédében és a szervezet Facebook-oldalán egyaránt elhatárolódott a Szvoboda párt beregszászi demonstrációjától, magyarellenes provokációnak nevezve azt.

MTI
Címkék:
megmondó
Azt is elismerem, hogy a német alkotmánybíróság bizonyára okosabb, szaktudásban mélyebb jogi ismeretekkel bíró intézmény nálam.
hírfolyam
 • Hírstart
 • Hírkereső
 • Hírlista
 • News Agent
 • Alternatív Hírportál
 • Startlap
 • A hírek
 • Hírfal
 • Hírmutató
 • Polgári Szemle
 • Időjárás
 • Bálványosimádó
 • MTI