Párizs - Németországba vezet egy feltáratlan szál
2017. november 13. 22:16

Németországba vezet az iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezet két éve Párizsban végrehajtott merényletsorozatának egy feltáratlan szála, amely valószínűleg a dzsihadisták európai hálózatának egy fontos tagjához vezet - írta hétfőn a Die Welt című lap.

A 130 halálos áldozatot követelő támadássorozatról keletkezett nyomozati dokumentumok alapján a lap azt írta, hogy az üggyel összefüggésben elfogott emberek közül hárman számos alkalommal hívtak németországi mobilszámokat 2015 november eleje és 2016 márciusa között, vagyis a november 13-i merényletek előtti utolsó napokban és a támadássorozat utáni első hónapokban.

Mindhárman marokkói férfiak, kettőt 2015 decemberében fogtak el egy menedékkérőket befogadó salzburgi szálláson, a harmadikat pedig 2016 júliusában Brüsszelben.

A német hatóságok az osztrák kollégák kérésére utánanéztek a számoknak, megállapították, hogy négy, feltöltős (prepaid) rendszerben üzemeltetett SIM-kártyáról van szó, amelyeket mind a Kala Nithi néven regisztráltak.

Kala Nithi két esetben 1992-es születésű férfiként, két esetben 1994-ben született nőként szerepel a regisztrációs dokumentumokban, mind a négyben különböző lakcímmel. Három lakcím a Hamm nevű észak-rajna-vesztfáliai városba, a negyedik a közelben fekvő Dortmundba vezetett. A lakcímek vagy nem léteztek, vagy pedig ellenőrzésük nem vitte előre a nyomozást. A Kala Nithi név a hatóságok egyetlen adatbázisban sem szerepelt.

A mobilszámokat így valaki nagy valószínűséggel álnév és hamis cím megadásával használta. A Brüsszelben elfogott férfi telefonján az Abdkrim All név alatt mentették el a német számot, de ez az információ sem vezetett el az ismeretlen személyhez, akinek az osztrák nyomozók szerint fontos szerepe lehetett a párizsi merényleteket szervező és végrehajtó csoportban.

A Die Welthez eljutott egyik - 2016. októberi keltezésű - dokumentum szerint az osztrák hatóságok arra gyanakodtak, hogy az ismeretlen koordináló, vezető vagy támogató funkciót tölthetett be az Iszlám Állam európai hálózatában. Erre utalt a többi között, hogy a Salzburgban elfogott - és időközben terrorszervezetben viselt tagság miatt elítélt - marokkóiak nem árultak el semmit a Kala Nithi nevet viselő ismeretlenhez fűződő kapcsolatukról, és igyekezték félrevezetni a nyomozókat.

Ezért ezt a szálat kiemelt figyelemmel kell követni a további franciaországi, belgiumi, ausztriai és németországi nyomozás során - írták az osztrák hatóságok, amelyek azonban rövidesen az ügy lezárására kényszerültek, mert a salzburgi tartományi alkotmányvédelmi hivatal vádat emelt a gyanúsítottak ellen.

A német hatóságok sem jártak sikerrel. A mobilszámok alapján feltárt nyom a titokzatos ismeretlenről "zsákutcának" bizonyult - közölte a szövetségi legfőbb ügyészség a Die Welttel.

MTI
Címkék:
  • Vakulástól látásig
    Mondom, 1998-ban a világ még boldog (?) volt. De eltelt harminc év és most nem vagyunk annyira boldogok. És talán azért nem, mert felébredtünk. Azt nem mondanám, hogy buták voltunk, de mégsem láttunk semmit.
  • Rágalmazás mint politikai művelet
    Egy jelöltet undorító rágalmakkal illetni – ez a „demokrácia” része.
MTI Hírfelhasználó