A bársonyos forradalomra emlékeztek
2017. november 18. 12:16

Pénteken volt a szabadságért és a demokráciáért vívott harc napja Csehországban és Szlovákiában is. A bársonyos forradalomra emlékeznek, amelynek végeredménye a kommunista diktatúra leváltása és a demokratikus Csehszlovákia megalakulása volt.

Kamerák követik Andrej Babist, aki virágcsokrot helyez el és mécsest is gyújt a megemlékezés napján. Csehországban november 17-én ünneplik ugyanis a szabadságért és a demokráciáért vívott harc napját. Ilyenkor két eseménysorozatra is megemlékeznek.

A nácik ellen kezdődött…

A második világháborúban a cseh egyetemeket ezen a napon záratták be a német megszállók. A korábbi tüntetésekben megsérült egyetemista, Jan Opletal ugyanis belehalt a sérüléseibe.

A temetésén összegyűlt több ezer diák pedig ismét a náci megszállók ellen fordult. Erre volt válasz a főiskolák és egyetemek bezárása.

…és a kommunisták ellen fejeződött be

1989-ben pedig ettől a naptól december végéig tartott az az időszak, amely alatt viszonylag békés keretek között a Csehszlovákiai Kommunista Párt lemondott a hatalomról. Ennek eredményeképpen született meg előbb a demokratikus Csehszlovákia, majd később az ország kettéválása után a mai Cseh Köztársaság.

1989-ben a kezdeti tüntetéseket eleinte elfojtották az állambiztonsági erők, ám később egyre kevésbé tudtak fellépni a növekvő számú tüntető ellen. Innen már nem volt visszaút. Még abban az évben, november 18-án megalakították a Civil Fórumot. Célja az volt, hogy összefogja és megszervezze a különböző ellenzéki csoportokat, és hogy a kormánnyal tárgyalásokba kezdjen.

November 29-én véget ért a kommunista párt politikai egyeduralma. December 10-én megalakult az új kormány. A korábbi rendszer legnagyobb kritikusai is szerephez jutottak:december 28-án Alexander Dubček lett a parlament elnöke, Václav Havel pedig köztársasági elnök lett.

hirado.hu - M1
Címkék:
  • Permanens forradalom
    Hát igen, vannak Nagy Idők és vannak nagy pillanatok. És adjunk hálát a Sorsnak, hogy ismét részesei lehetünk.
  • Infantilizmus a parlamentben
    A gyönyörű épületet nem bohócoknak tervezte Steindl Imre, az építők, a művészek nem azért formálták csodálatosra, hogy hígvelejűek tombolhassanak benne „szabadon”, brekeghessenek, röföghessenek, nyeríthessenek.
MTI Hírfelhasználó