18 ország tiltja be a szénerőműveket
2017. november 18. 12:23

A bonni klímakonferencián jött létre az új szénellenes szövetség, mely 2018-ra, a lengyelországi klímakonferenciára már 50 tagot szeretne számlálni. A csatlakozási feltétel: 2030 után nem lehet széntüzeléses erőművekkel energiát termelni.

A klímapolitikai tárgyalások Bonnban megrendezett új fordulóján az USA kormánya a következő témát népszerűsítette: „Fosszilis üzemanyagok és atomenergia a klímamitigációban”. (Mitigáció: csillapítás, enyhítés.)

A népszerűsítés szó persze illuzórikus. Épphogy e megközelítés népszerűtlensége ütközött ki abban a békés tüntetésben, amit aktivisták rendeztek Bonnban az ellen, milyen témával nyomul a Trump-kormány a konferencián. Merthogy ez anomália. Az olajipar szólamainak hangoztatása egy klímakonferencián nem más, mint a róka beengedése a tyúkólba.

Aktivisták az esetet ahhoz hasonlították, mintha a WHO egészségügyi konferenciájára beengednék a dohányipart, hogy bizonygassa a népegészségügyben betöltött előnyös szerepét.

Nem csoda, hogy a klímavédelmet komolyan vevő országok Bonnban életre hívták azt a szövetséget, melynek tagjai vállalják, hogy 2030-ra beszüntetik a széntüzeléses erőművek működtetését. (Trump kormánya eközben a nagy szénbányaiparral rendelkező Lengyelországgal fogott össze, hogy együtt propagálják a szén fontosságát a globális energiamixben.)

Az új szénellenes szövetség a Powering Past Coal Alliance nevet kapta, s tagjai nem elhanyagolható nemzetgazdaságok: Angola, Ausztria, Belgium, Costa Rica, Dánia, a Fidzsi-szigetek, Finnország, Franciaország, Hollandia, Luxemburg, a Marshall-szigetek, Olaszország, Mexikó, Új-Zéland, Portugália, Svájc,  Nagy-Britannia és Kanada.

Csatlakozásra buzdító levelüket bennfentesek szivárogtatták ki a Reuters hírügynökségnek.

A szövetség célja, hogy 2018-ra, a soron következő klímakonferenciára – melyet a szénpárti Lengyelországban, azon belül is az EU egyik legszennyezettebb városában, Katowicében rendeznek meg – már 50 országra növeljék a tagság létszámát.

A szövetség célja természetesen borsot törni Trump orra alá és egyértelműen kimondani, hogy rossz irányvonalat képvisel. Kanada és Anglia az Egyesült Államok két legfontosabb szövetségesei közé tartozik, melyek ily módon jelzik Washingtonnak, a szénkitermelés favorizálása teljességgel elhibázott elgondolás.

Az ügyben persze az a döntő, hogy a legnagyobb szénfogyasztók – Kína, USA, Németország és Oroszország vagy a nagy kitermelőnek számító Ausztrália – hajlandók-e elkötelezni magukat a szén nélküli energiatermelés mellett. Kíváncsian várjuk, mely országok fognak csatlakozni a szövetséghez a következő hónapokban.

Arccal a vasút felé - szénnel a jövő felé. Vagy mégsem?

Arccal a vasút felé – szénnel a jövő felé. Vagy mégsem?

piacesprofit.hu - Reuters
Címkék:
 • Vakulástól látásig
  Mondom, 1998-ban a világ még boldog (?) volt. De eltelt harminc év és most nem vagyunk annyira boldogok. És talán azért nem, mert felébredtünk. Azt nem mondanám, hogy buták voltunk, de mégsem láttunk semmit.
 • Rágalmazás mint politikai művelet
  Egy jelöltet undorító rágalmakkal illetni – ez a „demokrácia” része.
 • Tőkés: Gyulafehérvárra ésTrianonra az egyetlen és helyes válasz az autonómia
  Az utóbbi száz év jogküzdelmeit felidéző centenáriumi nagygyűlést, a Székelyföldnek területi autonómiát követelő tüntetést tartottak vasárnap Sepsiszentgyörgy főterén.
 • Morzsabál
  Ez most ugye egy félreértés?- kérdezte Mesterházy Attila, az MSZP egykori elnöke (és jelenleg is erős embere) Karácsony Gergelytől, akinek pártja, a Párbeszéd, a legfrissebb adatokat nézve, ott lohol a Kétfarkú Kutya egyszerre mindkét farka nyomában.
 • Ki lövi magát lábon?
  Hónapok óta nemzetközi és hazai háború dúl a budapesti Soros-egyetem körül. Sok az indulat, kevés a tény. Mi a cél? Magyarország rossz hírének keltése vagy az egyetem megmentése? A nagy CEU-rejtély nyomába eredtünk.
MTI Hírfelhasználó