Egész Amerika érintett az Odebrecht-botrányban
2017. november 18. 14:14

Ahogy a legtöbb dél-amerikai politikus, most a perui elnök is tagadta, hogy érintett lenne az Odebrecht-botrányban. Úgy fest, a brazil építőipari óriáscég kenőpénzei mindenhová elértek.

A perui elnök, Pedro Paulo Kuczynski hivatalosan is tagadta, hogy köze lett volna a brazil építőipari óriáshoz, az Odebrecht céghez. A vád szerint ugyanis a cég tanácsadóként alkalmazta őt évtizedekkel ezelőtt, pénzügyminiszteri működése idején. „Nem kaptam semmilyen támogatást a cégtől, egyik kampányomhoz sem” – tagadta a 79 éves elnök a vádakat.

A vád a brazil cég korábbi elnökétől, Marcelo Odebrechttől származik, aki 19 év börtönbüntetést kapott. A férfi vállalta, hogy együttműködik a hatóságokkal. A volt cégelnök szerint Peruban nem csak az elnök érintett: a helyi politikusok összesen 29 millió dollár kenőpénzben részesültek a cégtől.

Két korábbi perui elnök, Ollanta Humala és Alejandro Toledo is vizsgálat alatt áll. A politikusok tagadják a vádakat, Toledo az Egyesült Államokba menekült. Ecuadorban most az elnökhelyettesnek, Jorge Glasnak is bíróság elé kellett állnia az Odebrechttől elfogadott kenőpénzek miatt. Az október 2-án letartóztatott politikust azzal vádolják, hogy 13,5 millió dollárt fogadott el a cégtől.

Az óriáscég neve a korrupció szimbólumává vált Brazíliában Fotó: Reuters

Az Odebrecht cég botránya a brazil állami olajcég, a Petrobras korrupciós ügyei kapcsán látott napvilágot. Az építőipari óriás elismerte, hogy kenőpénzeket fizetett jövedelmező szerződések fejében számos dél-amerikai és afrikai ország politikusainak. Az Odebrecht tavaly 2,6 milliárd dolláros bírságban részesült a korrupciós ügyek miatt, amit a brazil, az amerikai és a svájci bíróságok együttesen szabtak ki.

A botrányban Mexikó, a közép-amerikai országok nagy része, Argentína, Chile, Ecuador, Venezuela és Kolumbia is érintett, a feltételezések szerint Mozambik, Angola és Portugália politikusai is elfogadtak kenőpénzeket. Brazíliában a legkiterjedtebb az érintettek listája: maga az elnök, Michel Temer és kormányának egyharmada is vádakkal néz szembe. Temer tagadja, hogy érintett lenne az ügyben.

magyaridok.hu
Címkék:
  • Vakulástól látásig
    Mondom, 1998-ban a világ még boldog (?) volt. De eltelt harminc év és most nem vagyunk annyira boldogok. És talán azért nem, mert felébredtünk. Azt nem mondanám, hogy buták voltunk, de mégsem láttunk semmit.
  • Rágalmazás mint politikai művelet
    Egy jelöltet undorító rágalmakkal illetni – ez a „demokrácia” része.
MTI Hírfelhasználó