Kijev bekérette a lengyel nagykövetet
2017. november 18. 21:02

Sürgősséggel az ukrán külügyminisztériumba kérették szombaton Jan Pieklo lengyel nagykövetet, miután Lengyelországban aznap megtagadták a beutazást egy magas rangú ukrán illetékestől.

Az ukrán közlemény szerint nem engedték be a dél-lengyelországi medykai határátkelőn Szvjatoszljav Seremetet, a háborús áldozatok és politikai megtorlások ügyeivel foglalkozó ukrán állami tárcaközi bizottság titkárát, aki szombat délben egy német vízummal akart belépni Lengyelországba. Közölték vele, hogy a lengyel hatóságok egy évre megtiltották számára a belépést Lengyelországba és a schengeni övezetbe.

Elzbieta Pikor, a lengyel határőrség szóvivője arról tájékoztatta a lengyel PAP hírügynökséget, hogy Seremet szerepel azoknak a személyeknek a listáján, akiknek a belépése nem kívánatos Lengyelországba.

Az ukrán külügyminisztérium közleménye szerint a lengyel nagykövettel közölték, hogy az intézkedés ellentmond az előző este Krakkóban, a lengyel-ukrán államfői tanácsadó testület ülésén létrejött megállapodások logikájának. Az ukrán külügyminisztérium közleményében reményét fejezte ki, hogy a Krakkóban elért kétoldalú megállapodások szellemében rendezik az ügyet.

Witold Waszczykowski lengyel külügyminiszter a múlt héten közölte: Lengyelország jogi eljárásokat indít annak érdekében, hogy ne léphessenek be az országba azok az ukrán állampolgárok, akiket Varsó szélsőségesen lengyelellenesnek tart. Többek között azok az ukránok nemkívánatosak Lengyelországban, akik nyilvános rendezvényeken az egykori galíciai SS egyenruhájában jelennek meg, vagy adminisztratív módon akadályozzák a második világháborúban meghalt, kivégzett lengyelek ukrajnai sírjainak feltárását, illetve az ukrajnai lengyel emlékművek felújítását.

Ezzel Waszczykowski arra utalt, hogy Kijev áprilisban leállította az ukrajnai lengyel tömegsírok feltárását, amely a lengyel és az ukrán nemzeti emlékezet intézetének együttműködése keretében zajlik. Többek között az Ukrán Felkelő Hadsereg (UPA) által 1943 nyarán elkövetett, több mint százezer lengyel áldozattal járó volhíniai (Voliny) mészárlás áldozatai sírjainak feltárásán dolgoznak.

Waszczykowski később azt közölte, hogy a lengyel hatóságok nem hozzák nyilvánosságra azoknak a „feketelistára" tett ukrán állampolgároknak a nevét, akiknek megtiltják a beutazást Lengyelországba.

MTI
Címkék:
 • Séta egy holland zöldinnel
  Írni, véleményt mondani, okoskodni nem olyan nehéz, de ha itt vagyok kettesben valakivel, akiről és akinek beszélni kellene, óvatosabb az ember.
 • Stratégiai rasszizmus
  Ismét kiderült, hogy a spekulánsi szervezetek számára a terrormigránsok fontosabbak, mint az európai gyermekek.
 • Orbán: Antall József nem adta fel sosem a célját
  Antall József öröksége, hogy a kedvezőtlen erőviszonyok ellenére sem adta fel sosem a célját, hogy visszavezesse Magyarországot a kommunizmus előtti önmagához - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök kedden az Országházban.
 • Szirt a habok közt
  Surján László, a Kereszténydemokrata Néppárt volt országgyűlési képviselője, a KDNP tiszteletbeli elnöke Antall József kormányában népjóléti miniszterként szolgált. Személyes visszaemlékezésével tisztelgünk a szocialista diktatúra időszaka utáni első szabadon választott kormány 25 éve elhunyt miniszterelnöke előtt.
 • Megszavazták a humanitárius vízum bevezetését
  Az Európai Parlament (EP) kedden, strasbourgi plenáris ülésén megszavazta a migránsok legális uniós beutazási kereteit rögzítő, humanitárius vízum bevezetését kezdeményező jelentést.
MTI Hírfelhasználó