Pártja éléről is leváltották Mugabét
2017. november 19. 16:24

Az egy hete tartó katonai "puccs" Zimbabwéban elérte célját, mivel magyar idő szerint vasárnap kora délután a Fox amerikai hírtelevízió azt közölte, hogy lemondatták a 93 éves afrikai politikust a ZANU-PF éléről, így közel négy évtized után már nem Robert Mugabe vezeti az Afrika déli részén fekvő, közel négy magyarországnyi ország legnagyobb pártját.

A ZANU-PF zimbabwei kormánypárt központi bizottságának vasárnapi rendkívüli ülésén hivatalosan is elmozdítja a 93 éves Robert Mugabe megbuktatott államfőt a pártelnöki tisztségből – erősítette meg Chris Mutsvangwa, a zimbabwei függetlenségi háború veteránszövetségének vezetője.

Mutsvangwa hozzátette: a gyűlésen egyúttal visszahelyezik tisztségébe Emmerson Mnangagwa alelnököt, akit Mugabe korábban leváltott. Emellett eltávolítják a megbuktatott elnök feleségét, Grace-t a ZANU-PF női tagozatának éléről. ”Végigmegyünk az úton” – nyilatkozta az ülésre tartó Mutsvangwa a Reuters hírügynökségnek.

Előzőleg a Fox News arról írt, hogy helyi idő szerint vasárnap délelőtt találkoztak a kormánypárt fő politikusai egy rendkívüli vezetőségi ülésre, ahol nem vártak tovább, hanem azonnali hatállyal leváltották az rhodesiai szabadságharc hősét.

Úgy tűnik, a legfőbb politikai és államhatalom immáron Mnangagwa korábbi alelnök kezében összpontosul, akinek érdekében egyébként a hét elején akcióba lépett a zimbabwei hadsereg. A Fox News szerint egy másik párt vezetőjét is idézte az ügy kapcsán, ugyanis az MDC-T nevű párt vezetője korábban azt nyilatkozta, hogy a ZANU-PF-el együtt fognak fellépni Mugabe ellen.

Népi hősből bukott elnök

A 93 éves Mugabe egykori szabadságharcosból veszélyes despotává vált, aki képtelen volt elengedni a hatalmat. A hadsereg szerda hajnalban ilyen körülmények között jelentette be: átveszi az irányítást Zimbabwéban. Az elnök még úgy tervezte, hogy jövőre újra indul a választáson, majd feleségének, az 52 éves Grace-nek adja át a stafétát. Azonban az alelnök, Emmerson Mnangagwa menesztésével Mugabe átléphette a Rubicont a hadsereg szemében.

Harare, 1985. október 3. Robert Mugabe miniszterelnök irodájában. A Zimbabwei Köztársaság elnöke Losonczi Pállal, az Elnöki Tanács elnökével találkozott október 3-án. A magyar vezető hivatalos baráti látogatáson tartózkodik Zimbabwéban. MTI Fotó: Szebellédy Géza

Robert Mugabe miniszterelnök hararei irodájában 1985. október 3-án. A Zimbabwei Köztársaság elnökének hosszú regnálását jól mutatja, hogy éppen ezen a napon találkozott Losonczi Pállal, az Elnöki Tanács elnökével (MTI-fotó: Szebellédy Géza)

Bár Mugabe érdemei vitathatatlanok a fehér kisebbségi kormány megdöntésében és a demokrácia 1980-as bevezetésében, az egyre hataloméhesebb elnök maga is azzá vált, akik ellen valaha küzdött: zsarnokká – fogalmazott a dpa. Eközben fényévekre került a valóságtól és népe mindennapi problémáitól. Emiatt Dél-Afrika egykori éléskamrájából elszegényedett, éhező ország vált. Az infrastruktúra befektetések híján csak amortizálódott, a zimbabwei dollár teljesen elértéktelenedett, és százezrek kényszerültek elmenekülni az élhetetlenné vált helyzet elől.

Harare, 2007. július 24. Robert MUGABE zimbabwei elnök (j) ellép a díszőrség előtt 2007. július 24-én a parlament harmadik ülésszakának hivatalos megnyitóján. Mugabe kijelentette: célja továbbra is a világ legmagasabb inflációjával küszködő ország kis- és nagykereskedelmi árainak letörése, nem pedig az áruhiány fokozása. (MTI/EPA/BISHOP ASARE)

A zimbabwei elnök ellép a díszőrség előtt 2007. július 24-én a parlament harmadik ülésszakának hivatalos megnyitóján. (MTI/EPA/BISHOP ASARE)

Mugabénak pedig egyre könyörtelenebb eszközökkel sikerült csak megtartania a hatalmat: a sajtó szájkosarat kapott, az ellenzéket pedig erőnek erejével elnyomták. Vélhetőleg azért is ragaszkodott annyira a kormányhoz, mert tartott tőle, hogy az igazságszolgáltatás előtt kell felelnie vétkeiért. Dörzsölt taktikusként Mugabe elérte, hogy a lakosság a fehér külföldet lássa vétkesnek kormánya gyatra teljesítményéért. Korábbi csodálói idővel elpártoltak mellőle. Desmond Tutu Nobel-békedíjas dél-afrikai egyházi vezető, emberi jogi aktivista évekkel ezelőtt egy afrikai despota karikatúrájának nevezte a politikust.

Pretoria, 2013. december 11. Robert Mugabe zimbabwei elnök és a felesége, Grace, miután lerótták kegyeletüket Nelson Mandela Nobel-békedíjas volt dél-afrikai elnök ravatalánál a kormány központját és az elnöki hivatalt magába foglaló pretoriai Unió épületeknél 2013. december 11-én. A Dél-afrikai Köztársaság első fekete bőrű államfője december 5-én, 95 éves korában hunyt el. (MTI/EPA/Kim Ludbrook)

Robert Mugabe zimbabwei elnök és a felesége, Grace, miután lerótták kegyeletüket Nelson Mandela Nobel-békedíjas volt dél-afrikai elnök ravatalánál 2013. december 11-én (MTI/EPA/Kim Ludbrook)

Ez nem volt mindig így: Mugabe a hatvanas évek elején még aktívan részt vett a rhodesiai telepes kormány elleni harcban; tevékenységéért tíz évig sínylődött börtönben. 1974-es szabadulását követően a szomszédos Mozambikból próbálta megdönteni Ian Smith fehér kormányát, és gyorsan az egyik legjelentősebb gerillavezérré nőtte ki magát. A gerillaháború hosszú évei után Mugabe pártja 1980-ban megnyerte a parlamenti választásokat, és az egykori szabadságharcos miniszterelnök, majd 1982-ben elnök lett.

A politikus, aki mindig úgy nézett ki, mintha skatulyából húzták volna ki, barátait és ellenségeit egyaránt elkápráztatta eszével és ragyogó szónoki képességeivel. Mugabe arra használta hatalmát és képességeit, hogy megbékélést hozzon országa fehér és fekete lakosságának. A gazdaság szárnyalt, a kormány rengeteget költött az oktatásra és az egészségügyre, az analfabéták aránya pedig zuhanni kezdett. Ezzel Mugabe sokak számára a sikeres, modern afrikai vezető mintapéldájává vált. Ugyanakkor a politikus jottányit sem engedett, ha a hatalom megtartásáról volt szó, és gátlástalanul elejét vette minden próbálkozásnak. A nyolcvanas években Mugabe rezzenéstelenül küldte hadba katonáit a ndebele kisebbség tagjai ellen, az öt évig tartó konfliktusban ezrek vesztették életüket.

Robert MUGABE zimbabwei elnök, a 22 éve hatalmon lévő Zimbabwei Afrikai Nemzeti Unió-Hazafias Front (ZANU-PF) párt elnöke (j) leteszi hivatali esküjét a Hararében tartott beiktatási ünnepségen 2002. március 17-én. Az ellenzék szerint csalással újraválasztott Mugabe az eskütételt követő beszédében a földreform gyorsítását ígérte meg népének. A földreform tízmillió hektár fehérek tulajdonában lévő föld kisajátítását és nincstelen feketék közötti szétosztását irányozza elő. (MTI FOTÓ/ EPA/AFPI/ALEXANDER JOE)

A 22 éve hatalmon lévő Mugabe, a Zimbabwei Afrikai Nemzeti Unió-Hazafias Front (ZANU-PF) párt elnöke (j) leteszi hivatali esküjét a Hararében tartott beiktatási ünnepségen 2002. március 17-én. (MTI/EPA/AFPI/Alexander Joe)

Az opportunista Mugabe a fehér gazdák birtokainak kisajátítása érdekében a kilencvenes évek végén szakított megbékélést hirdető politikájával. 1999-ben több mint 800 nagygazda birtokát vették el kártalanítás nélkül. A lépést vérengzések kísérték. Több területet Mugabe bizalmasai szereztek meg, akik közül sokan nem értettek a mezőgazdasághoz. Ennek eredménye az volt, hogy elterjedt a könnyen kezelhető kukorica és dohány termesztése. Az aránytalan és igazságtalan birtokrendszer átalakításának becsülendő célja lett végül az utolsó szög a zimbabwei gazdaság koporsójában.

Chinhoyi, 2009. február 28. Robert MUGABE zimbabwei elnök (b) felvágja idősebb fia, Russell, neje, Grace és kisebbik fia Chatunga társaságában a 85. születésnapjára kapott 80 kg-os ünnepi tortát a fővárostól száz kilométerre északnyugatra fekvő szülővárosában, Chinhoyiban 2009. február 28-án. (MTI/EPA/Aaron Ufumeli)

Robert Mugabe elnök felvágja idősebb fia, Russell, neje, Grace és kisebbik fia Chatunga társaságában a 85. születésnapjára kapott 80 kg-os ünnepi tortát a fővárostól száz kilométerre északnyugatra fekvő szülővárosában, Chinhoyiban 2009. február 28-án (MTI/EPA/Aaron Ufumeli)

Az ország hanyatlásával együtt Mugabe népszerűsége is csökkenni kezdett. Megfigyelők szerint Morgan Tsvangirai ellenzéki vezető már az első fordulóban megnyerte a 2008-as választást. A választási bizottság azonban második fordulót követelt, amelyet erőszakhullám és az MDC ellenzéki párt követőinek megfélemlítése előzött meg. Tsvangirai végül visszalépett, hogy elkerülje a vérengzést. „Csak Isten, aki kinevezett, ő mondathat le engem” – mondta akkor az elnök. Azonban nemzetközi nyomásra Mugabe kénytelen volt egységkormányt létrehozni Tsvangiraijal. Az elmúlt időszakban Mugabe egyre gyakrabban tartózkodott külföldön, és többször is szárnyra kapott már a hír haláláról – egy katonai puccsal azonban szinte senki sem számolt.

hirado.hu - MTI - Fox News
Címkék:
 • Vakulástól látásig
  Mondom, 1998-ban a világ még boldog (?) volt. De eltelt harminc év és most nem vagyunk annyira boldogok. És talán azért nem, mert felébredtünk. Azt nem mondanám, hogy buták voltunk, de mégsem láttunk semmit.
 • Rágalmazás mint politikai művelet
  Egy jelöltet undorító rágalmakkal illetni – ez a „demokrácia” része.
MTI Hírfelhasználó