Az óceánba zuhant az amerikai haditengerészet gépe
2017. november 23. 00:17

Tizenegy emberrel a fedélzetén a Csendes-óceánba zuhant az Egyesült Államok haditengerészetének egyik repülőgépe, amely a Japánban állomásozó Ronald Reagan repülőgép-hordozóra tartott; nyolcan túlélték a balesetet.

Az amerikai haditengerészet Japánban állomásozó 7. flottájának közleménye szerint a nyolc túlélőt nagyjából negyven perccel a szerencsétlenséget követően mentették ki a vízből, és a Ronald Reaganre szállították őket orvosi kivizsgálásra. Mindnyájan jól vannak. Az amerikai haditengerészet és a japán tengerészeti önvédelmi erő hajói és repülői folytatják a keresést a repülőgép további három utasa után.

A 7. flotta a repülőgép-hordozóról indította meg a kereső- és mentőakciót. Közleményében kiemelte, hogy az esetet kivizsgálják.

Az Onodera Icunorit idéző egyik minisztériumi szóvivő szerint az ivakuni amerikai bázisról útnak indult C-2 Greyhound típusú kéthajtóműves hajófedélzeti teherszállító repülőgép a japán Okinotorisima atolltól nagyjából 150 kilométerre északnyugatra zuhant a Csendes-óceánba.

Egy korábbi képen az amerikai haditengerészet egyik C-2 Greyhound típusú kéthajtóműves hajófedélzeti teherszállító repülőgépe. (MTI/EPA/Mesiro Hitosi)

Az amerikai haditengerészet szerint a Ronald Reagan a Fülöp-szigetektől keletre elterülő Filippínó-tengeren hajózott a gép lezuhanásakor.

A szerencsétlenség oka egyelőre nem tisztázott, feltételezések szerint hajtóműhiba történt. A repülőgép-hordozó az Okinava körüli vizekben zajló amerikai-japán közös hadgyakorlatban vett részt.

A 7. flottának idén már két halálos kimenetelű balesete is volt a térségben, 17 matróz halt meg, és emiatt az amerikai haditengerészet nyolc vezető tisztjét leváltották, köztük a 7. flotta parancsnokát. A John S. McCain hadihajó augusztus közepén ütközött Szingapúr partjainál egy olajszállító tartályhajóval. A baleset tíz amerikai matróz életébe került. Két hónappal korábban a Tokiói-öbölben a Fitzgerald nevű rombolóhajó ütközött egy konténerhajóval, hét ember halálát okozva.

hirado.hu - MTI
  • Vakulástól látásig
    Mondom, 1998-ban a világ még boldog (?) volt. De eltelt harminc év és most nem vagyunk annyira boldogok. És talán azért nem, mert felébredtünk. Azt nem mondanám, hogy buták voltunk, de mégsem láttunk semmit.
  • Rágalmazás mint politikai művelet
    Egy jelöltet undorító rágalmakkal illetni – ez a „demokrácia” része.
MTI Hírfelhasználó