Mladic elítélése mégsem segíti a boszniai megbékélést?
2017. november 23. 12:31

A remények ellenére kicsi az esély arra, hogy Ratko Mladic elítélése segíti a bosznia-hercegovinai megbékélést, mert az áldozatok túl enyhének, a boszniai szerb vezetés pedig szerbellenesnek tartja a verdiktet – jelentette ki a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Balkán-szakértője az M1 aktuális csatorna csütörtöki műsorában.

Ördögh Tibor annak apropóján nyilatkozott erről, hogy szerdán a hágai Nemzetközi Törvényszék, többek között népirtás és emberiség ellen elkövetett bűnök miatt első fokon életfogytiglani szabadságvesztésre ítélte az egykori boszniai szerb hadseregparancsnokot. A szakértő azt mondta, a háborús események élményét generációról-generációra tovább örökítik a családok és a boszniai szerbek szeparatizmusa sem segíti a folyamatot.

Hozzátette: mindennek ellenére a Mladic elleni ítélet mérföldkőnek tekinthető, hiszen ő volt az utolsó “nagy hal”, aki ellen eljárás indulhatott a boszniai háború nyomán. Az ítélet kimondja, hogy ő az egyik legfőbb felelőse a bosznia háborúnak, és többek között közreműködött a srebrenicai mészárlásban és Szarajevó ostromában.

hirado.hu - M1
Címkék:
 • Vakulástól látásig
  Mondom, 1998-ban a világ még boldog (?) volt. De eltelt harminc év és most nem vagyunk annyira boldogok. És talán azért nem, mert felébredtünk. Azt nem mondanám, hogy buták voltunk, de mégsem láttunk semmit.
 • Rágalmazás mint politikai művelet
  Egy jelöltet undorító rágalmakkal illetni – ez a „demokrácia” része.
 • Az üzenetek Junckerékhez és Macronhoz is eljutnak majd
  Az Európa jövőjéről lefolytatott fórumokon megfogalmazott legfontosabb üzeneteket a kormány el fogja juttatni az Európai Bizottságnak és Emmanuel Macron francia elnöknek is. Utóbbi korábban maga javasolta, hogy minden tagállamban legyen állami konzultáció Európa jövőjéről – közölte a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára szerdán a közmédiával.
 • A migráció liberális félreértelmezése
  A liberálisok individualista, az egyénből kiinduló szemlélete lehetetlenné teszi azt, hogy a migráció csoportos, kollektív, tömeges megjelenési formájával kezdeni tudjanak valamit.
 • Brüsszel legújabb elképesztő "termékei"
  Brüsszel jelenlegi bevándorláspárti többsége továbbra is ontja magából a migránspárti intézkedéseket és javaslatokat, legújabb elképesztő "termékei" a migránskártya és a migránsvízum - mondta a Fidesz kommunikációs igazgatója szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.
MTI Hírfelhasználó