CSU - Decemberben döntenek a vezető tisztségekről
2017. november 23. 16:36

Decemberben döntenek a bajor Keresztényszociális Unióban (CSU) a pártelnöki és a bajor tartományi miniszterelnöki tisztségről - mondta a párt helyi parlamenti (Landtag-) frakciójának vezetője csütörtökön Münchenben a képviselőcsoport tanácskozása után. Esti sajtóértesülések szerint Horst Seehofer pártelnök-miniszterelnök egy bizottság felállítását kezdeményezi a személyi változások előkészítésére.

Thomas Kreuzer frakcióvezető a Bayerischer Rundfunk (BR) tartományi közszolgálati médiatársaság jelentése szerint elmondta, hogy a pártelnöki és a kormányfői tisztséget 2008 óta betöltő Horst Seehofer a következő napokban valamennyi érdekelttel egyeztet, majd javaslatot tesz.

Hozzátette, hogy a frakció "nagyon üdvözölte" a pártelnök-miniszterelnök kezdeményezését, bírálatot nem fogalmaztak meg, és konkrét nevekről nem esett szó.

A BR korábban azt jelentette, hogy Horst Seehofer átadja a miniszterelnöki tisztséget fő vetélytársának, Markus Söder tartományi pénzügyminiszternek, a pártelnöki pozíciót pedig megtartja. Ezt mindkét fél cáfolta.

A BR újabb értesülései szerint azonban továbbra is az a megoldás van napirenden, hogy a szeptemberi szövetségi parlamenti (Bundestag-) választáson elért gyenge eredmény miatt nyomás alá került pártelnök-miniszterelnök megválik az egyik tisztségétől. A végső döntést a párt elnökségének december 4-i ülésén hozzák meg.

A BR szerint a frakció rendkívüli ülésén az egymással régóta kevéssé szívélyes viszonyban lévő Horst Seehofer és Markus Söder jelezték, hogy készen állnak az együttműködésre, és ezt a 101 tagú képviselőcsoport hosszú tapssal jutalmazta.

A Münchner Merkur című lap szerint Horst Seehofer már csütörtök este, a frakcióülést követő elnökségi ülésen bejelenti, hogy melyik tisztségéről mond majd le.

Az Angela Merkel kancellár vezette Kereszténydemokrata Unió (CDU) csak Bajorországban induló testvérpártja a szeptemberi Bundestag-választáson a tartományban leadott szavazatok 38,8 százalékát gyűjtötte össze, ami 13,3 százalékos visszaesés a 2013-ban tartott Bundestag-választáson szerzett 49,3 százalékhoz képest.

A CSU 1949 óta először végzett 40 százalék alatti eredménnyel Bundestag-választáson. Gyengülése a pártban elterjedt értelmezés szerint azt jelenti, hogy a 2018-as Landtag-választáson veszélybe kerülhet az abszolút többség a müncheni tartományi parlamentben. Ez azért fontos, mert a CSU-nál szinte a párt létének értelmeként tartják számon azt, hogy egyedül, koalíciós partner nélkül kormányozza Bajorországot.

Horst Seehofer az után került a pártelnöki és a miniszterelnöki tisztségbe, hogy a CSU a 2008-as Landtag-választáson több mint 40 év után nem szerzett abszolút többséget, és a kudarc miatt támadt forrongás elsöpörte a párt akkori vezetését.

A szeptemberi Bundestag-választáson mutatott gyenge teljesítmény miatt ismét tapasztalható forrongás a pártban. Ifjúsági szervezete nyíltan távozásra szólította fel Horst Seehofert, és Markus Södert javasolta utódjának.

A pártelnök-miniszterelnök a szövetségi kormány megalakításáról Berlinben folytatott - és időközben kudarcba fulladt - tárgyalások során rendre hangsúlyozta, hogy személyi kérdéseket majd csak a koalíciós egyeztetések után kell napirendre venni. Elmondta, hogy a berlini egyeztetések után bejelenti majd, hogy milyen tervei vannak politikai jövőjéről. Ez a bejelentés várható csütörtök estére.

Esti sajtójelentések szerint Seehofer az elnökségi ülésen mégsem pályafutása további állomásairól szóló elképzeléseit ismertette, hanem elmondta, hogy szeretne békét teremteni pártjában és megerősíteni az egységet. Ezért kezdeményezi, hogy a jövőről szóló megbeszéléseket egy bizottság révén folytassák le. Javaslata szerint a testületben mellette a két tiszteletbeli elnök, Edmund Stoiber volt pártelnök-miniszterelnök és Theo Waigel volt szövetségi pénzügyminiszter, valamint a Landtag CSU-s elnöke, Barbara Stamm kapna helyet.

MTI
Címkék:
megmondó
Az egyik esetben Vlagyimir Iljics Lenin elvtárs, a másik esetben a sikeres magyar tőzsdespekuláns, Soros György alakja emelkedik égi magaslatokba.
 • Szabad-e Dévénynél zsidózni?
  Az egykori SZDSZ-es hihetetlen éleslátással látja a láthatatlant, látja a szörnyűséget, hallja a hallhatatlant.
 • Vörös segély kell a szélsőségesnek
  A hungarofób figura a jelentős ajándékpénzből sem tudott önjáróvá válni, csak megélhetésieket tudott maga köré csődíteni.
 • Az SZDSZ ökológiai lábnyoma
  Szegény agrárszakértőnk és néprajztudósunk (meg a pártja) tavaly még ugyanilyen lelkesedéssel fogadta a Szegedi Megváltót.
 • A finom hazugság a legaljasabb
  Azokat a politikai bűnözőket, akik titokban utalt pénzekért együttműködnek az embercsempész bandákkal, kiszolgálják a migránsmaffia főkolomposait.
hírfolyam
 • Hírstart
 • Hírkereső
 • Hírlista
 • News Agent
 • Alternatív Hírportál
 • Startlap
 • A hírek
 • Hírfal
 • Hírmutató
 • Polgári Szemle
 • Időjárás
 • Bálványosimádó
 • MTI