Robbanást hallottak az eltűnt tengeralattjáró környékén
2017. november 23. 16:41

Az argentin haditengerészet megerősítette: egy robbanáshoz hasonló incidens történt nem messze attól a helytől, ahol egy hete utoljára észlelték a 44 emberrel a fedélzetén eltűnt tengeralattjárót. Korábbi közléseikben még cáfolták az ehhez hasonló híreszteléseket, azzal magyarázva, hogy egy ilyen mértékű detonáció nem kerülhette volna el a figyelmüket.

Egy haditengerészeti szóvivő azt mondta, hogy „egy abnormális, egyedülálló, rövid, heves, de nem nukleáris” eseményt észleltek az Atlanti-óceán déli részén. Az ARA San Juan múlt szerdán tűnt el, azóta több tucat ország, köztük az Egyesült Államok és Oroszország is segítségét ajánlotta fel a megtalálásában -írta a BBC.

Enrique Balbi szóvivő elmondása szerint a haditengerészet csak a feltételezett robbanás helyszínét tudja megerősíteni, abban még nem biztosak, hogy mi váltotta ki a feltételezett detonációt.

Forrás: Twitter

Forrás: Twitter

Már korábban értesültek a szokatlan zajról

Az argentin haditengerészet szerdán már közölte, hogy „szokatlan zajt, hidroakkusztikus anomáliát” rögzítettek egy hete abban térségben, ahol akkoriban eltűnt a San Juan argentin tengeralattjáró három órával utolsó bejelentkezését követően. Enrique Balbi szóvivő korábban még azt közölte, hogy furcsa hanghatást észleltek a tengeralattjáró utolsó bejelentkezésének helyszínétől 30 tengeri mérföldre északre.

Balbi ekkor még valószínűtlennek tartotta, hogy a tengeralattjáró felrobbant volna, mert egy akkora detonáció nem maradhatott volna észrevétlen.

Már csak pár órájuk maradt

A mentés kritikus szakaszba ért a bajba került 44 tengerész számára, mert ha a San Juan hét nappal ezelőtt elmerült, akkor mostanság fogyhat el a fedélzetén lévő oxigénkészlet. Az argentin hatóságok ezért fokozták kutatási műveleteket. A keresésben négyezer ember vesz részt az északról déli irányban mintegy ezer kilométer hosszú, nyugat felé pedig mintegy 500 kilométer széles, Franciaországnyi területen. Tizennégy hajót és négy repülőgépet vezényeltek oda, a kutatásban Brazília, Chile, az Egyesült Államok, Franciaország és Nagy-Britannia is besegít.

London csütörtökön egy repülőgépet irányított Argentínába, fedélzetén különleges, koncentrált oxigént, légtisztító eszközöket, vizet és élelmiszert tartalmazó konténerekkel, amelyeket el lehet juttatni a tengeralattjáró legénységének.

hirado.hu - BBC
Címkék:
 • Vakulástól látásig
  Mondom, 1998-ban a világ még boldog (?) volt. De eltelt harminc év és most nem vagyunk annyira boldogok. És talán azért nem, mert felébredtünk. Azt nem mondanám, hogy buták voltunk, de mégsem láttunk semmit.
 • Rágalmazás mint politikai művelet
  Egy jelöltet undorító rágalmakkal illetni – ez a „demokrácia” része.
 • Migránskártyák: Szervezett politikai akció zajlik
  A migránsoknak osztogatott anonim bankkártyák egy újabb olyan eszközt jelentenek, amelynek valódi célja, hogy meggyorsítsa az emberek beszállítását az Európai Unióba – mondta Hidvéghi Balázs, a Fidesz kommunikációs igazgatója a Kossuth Rádió Vasárnapi Újság című adásában.
 • Morzsabál
  Ez most ugye egy félreértés?- kérdezte Mesterházy Attila, az MSZP egykori elnöke (és jelenleg is erős embere) Karácsony Gergelytől, akinek pártja, a Párbeszéd, a legfrissebb adatokat nézve, ott lohol a Kétfarkú Kutya egyszerre mindkét farka nyomában.
 • Ki lövi magát lábon?
  Hónapok óta nemzetközi és hazai háború dúl a budapesti Soros-egyetem körül. Sok az indulat, kevés a tény. Mi a cél? Magyarország rossz hírének keltése vagy az egyetem megmentése? A nagy CEU-rejtély nyomába eredtünk.
MTI Hírfelhasználó