Kanada: Idén 14,5 ezer illegális migráns jött az USA-ból
2017. november 23. 17:32

Az érkezettek többsége, 44 százaléka – 6,3 ezer ember – Haiti állampolgára: közülük csupán 298 embernek a menekültstátusi folyamodványát dolgozták fel, és csupán 29 kaptak engedélyt; Nigériából több mint 1,9 ezren léptek be Kanadába, és 79-en kaptak menekültstátust – közölte szerdán a CBC közszolgálati tévé a kanadai migráns- és menekültügyi bizottságot idézve.

A sort Törökország (631), Szíriai (539), Eritrea (456), Jemen (412) követi. Az Egyesült Államokból is vannak illegális menekültek, 366-an. A listán találhatók még Szudán (307), Dzsibuti (296) és Pakisztán (233) állampolgárai. A kanadai hatóságok összesen 1572 ügyet tekintettek át, és 941 menekültstátust adtak ki. Az illegális menekülthullám 2017 elején indult meg, amit leginkább Donald Trump amerikai elnök szigorú menekültpolitikája váltott ki. A Kanadába érkezettek leginkább attól tartanak az Egyesült Államokban, hogy deportálják őket.

Az Egyesült Államok és Kanada között 2004-ben kötött megállapodás értelmében az egymás országaiban védelmet kereső emberek menekültstátusi kérelemmel fordulhatnak annak az országnak a hatóságaihoz, ahová először megérkeztek. Ha például valaki előbb az Egyesült Államokba érkezett, majd a határon átjutott Kanadába, akkor vissza kell küldeni az Egyesült Államokba, mert biztonságos országnak tekinthető, és ott be is nyújthatják a menekültstátusra vonatkozó kérelmüket.

Jogvédők értelmezése szerint ugyanakkor a Trump-kormány rendeleteit követően, amelyek megszigorították az Egyesült Államok migrációs politikáját, az ország nem tekinthető a menekültek szempontjából biztonságosnak, ezért az illegális bevándorlókat most már nem lehet Kanadából visszatoloncolni.

hirado.hu - MTI
Címkék:
 • Séta egy holland zöldinnel
  Írni, véleményt mondani, okoskodni nem olyan nehéz, de ha itt vagyok kettesben valakivel, akiről és akinek beszélni kellene, óvatosabb az ember.
 • Stratégiai rasszizmus
  Ismét kiderült, hogy a spekulánsi szervezetek számára a terrormigránsok fontosabbak, mint az európai gyermekek.
 • Megpróbálják Párizst majmolni
  Az ellenzéki pártok kezdeményezésére indult Kossuth téri rendezvény alkalmi felszólalásokkal kezdődött szerda délután a fővárosban. A szervezők arra buzdították az összegyűlteket, hogy mondják el véleményüket a délelőtt elfogadott törvénymódosításról. Közben többen azt kiabálták: "Vesszen a kormány!".
 • Infantilizmus a parlamentben
  A gyönyörű épületet nem bohócoknak tervezte Steindl Imre, az építők, a művészek nem azért formálták csodálatosra, hogy hígvelejűek tombolhassanak benne „szabadon”, brekeghessenek, röföghessenek, nyeríthessenek.
 • Orbán: A törvény jót fog tenni a munkavállalóknak
  Fontos és jó törvényt alkottunk – nyilatkozta újságíróknak Orbán Viktor miniszterelnök az Országházban, miután a képviselők megszavazták a munka törvénykönyve módosítását, amely tartalmazza egyebek mellett a munkaidő-beosztás önkéntes megváltoztatásának és az önként vállalt túlmunkának a lehetőségét.
MTI Hírfelhasználó