Porosenko: Moszkva áll Szaakasvili támogatói mögött
2017. december 6. 17:26

Petro Porosenko ukrán elnök azon meggyőződésének adott hangot szerdán, hogy Moszkva áll Miheil Szaakasvili volt odesszai kormányzó és egykori georgiai elnök támogatói, illetve az általuk Kijevben rendezett demonstrációk mögött.

Erről az államfő a nyugat-ukrajnai Lviv megyében tett látogatásán beszélt. Porosenko kijelentette, hogy Szaakasvili őrizetbe vételének előző napi meghiúsulása sokkolta őt. Hangsúlyozta viszont, hogy szerinte a hatóságok megfelelően cselekedtek az adott helyzetben. Köszönetet mondott az ukránoknak, hogy túlnyomó többségük - jól látva a helyzetet - nem támogatja Szaaksvilit és megmozdulásait.

"Nem először mondom, hogy Moszkvában erőt, pénzt nem sajnálva egyre nagyobb tétet tesznek fel arra, hogy Ukrajnát hátba támadják és belülről destabilizálják az országot" - hangoztatta az elnök.

Hangsúlyozta, hogy ő maga, és az ukrán kormány tiszteletben tartja az emberek jogát békés demonstrációk rendezésére. "Ezt bebizonyítottuk az elmúlt hetekben, miközben az akciók szervezői vért akartak, és több ízben provokálták a rendfenntartókat" - jelentette ki utalva a parlament előtt több hete zajló sátoros tüntetéssorozatra, amelynek kezdeményezője a Szaakasvili által Ukrajnában létrehozott Új Erők Mozgalma nevű párt.

Jurij Lucenko ukrán főügyész a parlament szerdai plenáris ülésén azt mondta, hogy nem teljesen elégedett a hatóságok előző napi fellépésével a georgiai származású politikus őrizetbe vételének meghiúsulása miatt. Szerinte ugyanis a rendfenntartóknak joguk lett volna tüzet nyitni. Ugyanakkor megértően és helyeslően vette tudomásul, hogy ezt nem tették meg, mert - mint fogalmazott - Szaakasvili az általa megtévesztett emberek háta mögé bújt a felelősségre vonás elől. Ezeket az embereket - mondta -  Viktor Janukovics Oroszországba menekült volt elnök és környezete által Ukrajnától ellopott pénzen vásárolták meg.

A kora reggeli rohamrendőri támadást a parlament közelében felállított tiltakozók ellen Lucenko jogszerűnek nevezte. Ezt azzal indokolta, hogy Szaakasvili ellen körözés van érvényben. Kifejezte meggyőződését, hogy a politikust mindenképpen őrizetbe fogják venni. Hozzátette, hogy Szaakasvili jobban teszi, ha önként bemegy a főügyészségre tanúvallomást tenni, ha valóban szereti Ukrajnát, minként azt folyton hangoztatja.

Szaakasvili kora este nagygyűlést tartott, amelyen felszólalva ismételten cáfolta, hogy Szehij Kurcsenko Janukovics-közeli oligarcha finanszírozná kijevi megmozdulásait. Ezért adakozásra kérte az embereket, hogy minél tovább folytathassák demonstrációjukat. Ezen felül kitartásra, és a sátoros tiltakozás helyszínének védelmére szólította fel támogatóit. Kijelentette: ha a rendfenntartók ismételten megkísérlik feloszlatni tüntetésüket, meggyőződése, hogy legalább egy millióan vonulnak ki az utcákra. Beszédében az ukránok életkörülményeinek romlása miatt bírálta az ukrán vezetést, legfőbbképpen Petro Porosenko elnököt. A nagygyűlés kezdete előtt a Facebookon azt írta, hogy a rendfenntartók reggeli támadásában 13 demonstráló sérült meg.

MTI
Címkék:
  • Infantilizmus a parlamentben
    A gyönyörű épületet nem bohócoknak tervezte Steindl Imre, az építők, a művészek nem azért formálták csodálatosra, hogy hígvelejűek tombolhassanak benne „szabadon”, brekeghessenek, röföghessenek, nyeríthessenek.
  • Séta egy holland zöldinnel
    Írni, véleményt mondani, okoskodni nem olyan nehéz, de ha itt vagyok kettesben valakivel, akiről és akinek beszélni kellene, óvatosabb az ember.
MTI Hírfelhasználó