Tűzvész Kaliforniában: az űrállomásról is látható a füst
2017. december 7. 17:14

Továbbra is tombol Kaliforniában a Thomas névre keresztelt tűz: Ventura megyében 150 lakóház veszett oda, 12000 épület van veszélyben van, és eddig ötvenezer embert evakuáltak, és a menekítés csütörtökön is folytatódott.

Vörös riasztás, szükségállapot és kijárási tilalom van érvényben Kaliforniában, a páratartalom alacsony és a szél is erős.

Los Angeles környékén helyi vészhelyzetet hirdetett a polgármester, kétszázötvenezer embert evakuáltak ebből a megyéből. Dél-Kaliforniában, a tűzzel érintett területen sok magyar él, eddig nem kért senki segítséget Magyarország Los Angeles-i főkonzulátusától.

A Santana szél okozza az óriási tűzvészt, a füst miatt – ami a Nemzetközi Űrállomásról is jól látható – olyan mértékű a levegő szennyezettsége, hogy a hatóságok azt tanácsolják, mindenki viseljen maszkot. 260 iskolában szünetel a tanítás péntekig.

A füstszag egész Los Angelesben és környékén érezhető.

A szomszédos államokból tűzoltóautók százai csatlakoznak a dél-kaliforniai tűzoltókhoz. Telefonos riasztás érkezett, melyben arra figyelmezették a Los Angeles-i lakosokat, hogy extrém erejű szél érkezik, mindenki legyen éber. Szombatig van érvényben a vörös riasztás, vagyis marad a kialakult vészhelyzet, nem változik az időjárás.

Sokan menedékhelyeken vészelik át ezt az időszakot, vagy barátoknál, ismerősöknél, szállodában húzzák meg magukat. Ahol kötelező evakuálás lép életbe, a rendőrség házról házra riasztja a lakosokat.

Habár az emberek rendszerint háziállataikat is mentik, egy farmon 30 ló veszett oda a tűzben.

Donald Trump amerikai elnök együttérzését fejezte ki a tűzben érintett nyugati parton élőknek, és köszönetet mondott mindazoknak, akik részt vesznek a mentésben.

A kaliforniai Venturában tomboló erdőtűz (MTI/AP/Noah Berger)

A kaliforniai Venturában tomboló erdőtűz által elpusztított otthona romjai között ül egy férfi (MTI/EPA/Mike Nelson)

A NASA által közreadott felvétel (MTI/EPA/NASA)

Lángoló fák a kaliforniai Ojaiban (MTI/EPA/John Cetrino)

hirado.hu - M1 Híradó
Címkék:
  • Infantilizmus a parlamentben
    A gyönyörű épületet nem bohócoknak tervezte Steindl Imre, az építők, a művészek nem azért formálták csodálatosra, hogy hígvelejűek tombolhassanak benne „szabadon”, brekeghessenek, röföghessenek, nyeríthessenek.
  • Séta egy holland zöldinnel
    Írni, véleményt mondani, okoskodni nem olyan nehéz, de ha itt vagyok kettesben valakivel, akiről és akinek beszélni kellene, óvatosabb az ember.
MTI Hírfelhasználó