Távozik Robert Fico kormánypártjának alelnöke
2017. december 7. 21:18

Távozik a legerősebb szlovák kormánypárt, a Robert Fico vezette Irány - Szociáldemokrácia (Smer-SD) vezetéséből a párt alelnöke. Marek Madaric - aki  a kormány kulturális minisztere  is -  lemondott pártalelnöki posztjáról - jelentette a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség csütörtökön.

A szlovák hírügynökség szerint Marek Madaric lemondását már a múlt héten benyújtotta Robert Ficonak, de az információ - amelyről már néhány hete  találgat a szlovák sajtó - csak most vált hivatalossá. A korábban a párt fő ideológusának számító Madaric már korábban is jelezte lemondási szándékát,  novemberben - miután a párt a vártnál gyengébben szerepelt a megyei választáson - már felajánlotta az alelnöki posztról való távozását Robert Ficonak. Lépését Madaric azzal indokolta: változtatásokra van szükség a kormánypárt vezetésében.

Marek Madaricot néhány éve még a komoly befolyással bíró személyek egyikének s Robert Fico bizalmi emberének tartották a párton belül. Ő vezette a 2014-es államfőválasztáson, Robert Fico választási kampányát is, amely mint ismeretes, sikertelenül végződött. Egyes vélemények szerint Madaric a párton belüli lejtmenetének kezdete ekkorra tehető. Marek Madaric pozíciója azóta folyamatosan gyengülni látszott, s bár pártalelnöki posztját megtartotta, és Robert Fico jelenlegi kormányában is helyet kapott, nyilatkozataiból és más megnyilvánulásaiból érezhetővé vált a párton belüli fősodortól történő eltávolodása.

Mások mellett ilyen ügy volt a szlovák közmédia vezérigazgatójának megválasztása, amelynek során Madaric nem állt ki pártja jelöltje a később megválasztott Jaroslav Rezník mellett. Madaric különutas politikája érezhető volt és párt számára értelemszerűen zavaró lehetett az ellenzék által többször leváltani kísérelt Robert Kalinák belügyminiszter, az Irány másik erős embere esetében is, akivel kapcsolatban többször is azt mondta: kollégája helyében ő már távozott volna.

A kormánypárt alelnöki tisztségéről való lemondása ellenére Madaric továbbra is  kulturális miniszter  marad.

MTI
Címkék:
 • Vakulástól látásig
  Mondom, 1998-ban a világ még boldog (?) volt. De eltelt harminc év és most nem vagyunk annyira boldogok. És talán azért nem, mert felébredtünk. Azt nem mondanám, hogy buták voltunk, de mégsem láttunk semmit.
 • Rágalmazás mint politikai művelet
  Egy jelöltet undorító rágalmakkal illetni – ez a „demokrácia” része.
 • Tőkés: Gyulafehérvárra ésTrianonra az egyetlen és helyes válasz az autonómia
  Az utóbbi száz év jogküzdelmeit felidéző centenáriumi nagygyűlést, a Székelyföldnek területi autonómiát követelő tüntetést tartottak vasárnap Sepsiszentgyörgy főterén.
 • Morzsabál
  Ez most ugye egy félreértés?- kérdezte Mesterházy Attila, az MSZP egykori elnöke (és jelenleg is erős embere) Karácsony Gergelytől, akinek pártja, a Párbeszéd, a legfrissebb adatokat nézve, ott lohol a Kétfarkú Kutya egyszerre mindkét farka nyomában.
 • Ki lövi magát lábon?
  Hónapok óta nemzetközi és hazai háború dúl a budapesti Soros-egyetem körül. Sok az indulat, kevés a tény. Mi a cél? Magyarország rossz hírének keltése vagy az egyetem megmentése? A nagy CEU-rejtély nyomába eredtünk.
MTI Hírfelhasználó